Slovenija
4593 ogledov

Znano, kako je glasoval predsednik Borut Pahor

Borut Pahor Profimedia
Pahor na referendumu glasoval proti noveli zakona o vodah.

Predsednik republike Borut Pahor je na referendumu o noveli zakona o vodah glasoval proti zakonu. Kot je povedal v izjavi medijem po oddaji glasu, je odločitev sprejel na podlagi posvetov s svetovalci. Osnovni problem zakona po njegovih besedah je, da določbe dopuščajo prevelike razlike v razlagi. Pogrešal je tudi bolj vključujočo razpravo.

Bled, Greenpeace Slovenija Posebno plavajoče sporočilo na blejskem jezeru

Stalni posvetovalni odbor za podnebno politiko pri predsedniku republike se je s temo, povezano z današnjim referendumom, ukvarjal trikrat v zadnjih mesecih.

"Te odločitve nismo sprejeli takoj. Želim povedati, da smo še pred odločanjem pozvali DZ, da upošteva nekatera priporočila javnosti, predvsem pa, da naredi razpravo o tej pomembni temi vključujočo. Zdi se mi, da je dejstvo, da je bila ta razprava premalo vključujoča in prekratka, za tako pomembno in občutljivo vprašanje, kot je voda, odločilna tudi za to, kako sem se na koncu odločil, da bom glasoval," je dejal Pahor.

referendum o zakonu o vodah | Avtor: Saša Despot Saša Despot

zakon o vodah Referendum Slovenija Na soočenju kup nasprotnikov in štirje podporniki zakona

Poleg tega se je pri soočenju v predsedniški palači, na katerega so povabili predstavnike strokovne javnosti, tako tiste, ki so za uveljavitev novele zakona, kot tiste, ki so proti, po Pahorjevih besedah pokazal osnovni problem.

referendum o zakonu o vodah Slovenija Toliko ljudi je že oddalo glas na referendumu

"In ta je, da določbe, take kot so, preprosto dopuščajo prevelike razlike v razlagi. In s tem tudi zmanjšujejo zaupanje v namere zakona. In to je potem pri meni dokončno prevesilo odločitev, da sem tokrat glasoval proti zakonu," je pojasnil Pahor, ki pa je dodal, da so v zakonu tudi rešitve, ki so zelo dobre.

Motiv tudi glas proti vladi

Na vprašanje, ali se mu zdi, da je referendum tudi preizkus zaupnice vladi, pa je dejal, da so nekateri danes imeli tudi ta motiv, a njega, kot je dejal, to ni vodilo pri današnjem glasovanju. "Torej nisem glasoval ne za vlado ne proti njej," je poudaril Pahor.

referendum o zakonu o vodah | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Glasovanje Referendum Slovenija Državna volilna komisija ministrstvu: Takoj odpravite napako!

Sicer pa predsednik opaža, da se je v Sloveniji v zadnjih letih precej spremenilo v razmišljanjih o tem, kako smo dolžni zavarovati okolje, ki ga imamo, zlasti vode, in ljudje so postali bolj pozorni na zakonodajne spremembe, vezane na ohranitev okolje, kot so bili kadarkoli prej. Morda bo tudi to razlog, da bo morda udeležba na današnjem referendumu višja, kot bi bila na katerem drugem referendumu, ki bi potekal julija, je še menil Pahor.
 

Komentarjev 14
  • Alison_Evans 11:51 12.julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil pred dvema mesecema in v prvem mesecu sem brez spletnih izkušenj prejel 20569 EUR. ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • LetherHossen 07:56 12.julij 2021.

    Preprosto mu ne verjamem. Oportunistično se je pač pridružil zmagovalcem ... Bi se lahko oglasil pred referendumom.

  • leonardo 21:41 11.julij 2021.

    Hm, jaz mu ne verjamem, kakor tudi Janši nič. Vse kar izrečeta je čista laž in narod je to spregledal!