Slovenija
4127 ogledov

Posebno plavajoče sporočilo na blejskem jezeru

Bled, Greenpeace
1/6
B. Keser
Sprehajalci na Bledu so lahko včeraj na gladini jezera opazili velik transparent.

Ob začetku predčasnega glasovanja na referendumu o spornem Zakonu o vodah so aktivisti Greenpeaca na Blejskem jezeru razprli velik plavajoč transparent z napisom “Zaščiti vodo, glasuj proti” in s tem pozvali ljudi, da se v čim večjem številu udeležijo referenduma in glasujejo proti škodljivemu zakonu.

Sara Kosirnik, predstavnica Greenpeace Slovenija, je ob dogodku povedala, da želijo preprečiti betoniranje in privatizacije obal, poleg tega pa bi se tveganje za onesnaženje pitne vode ob morebitnem sprejetju zakona povečalo. Prizadeto bi bilo tudi ravnovesje ekosistemov, še večji pa bi bili pritiski na naravne vire. Aktivisti so mnenja, da je edina možna pot naprej ''tista, ki se zaveda globalne ekološke krize in v središče vseh politik postavlja varovanje naravnega sveta. Zato je potrebno glasovati proti škodljivemu zakonu o vodah. To nedeljo lahko dosežemo zgodovinsko zmago za ljudi in za ves živi svet v Sloveniji. A zmaga na referendumu je mogoča le, če bo 340 000 ljudi oddalo glas proti. Zato pozivamo vse, da se v tem tednu udeležijo referenduma in glasujejo proti.''

Na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) trdijo nasprotna stališča od pobudnikov referenduma. Kot trdijo na MOP, so bili podpisi za referendum zbrani proti dodatni zaščiti pitne vode, proti večji poplavni varnosti in proti zaostrovanju pogojev za gradnjo na območju priobalnega pasu. 

Referendumsko vprašanje, o katerem bomo odločali v nedeljo, se glasi: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 30. marca 2021?" Zakon bo na referendumu zavrnjen, če bo proti njemu glasovala večina volivcev, ki so glasovali veljavno. Proti zakonu mora ob tem glasovati najmanj petina vseh volivcev, kar predstavlja približno 340 000 veljavnih glasovnic.

volišče Do četrtka Slovenija Od danes naprej lahko predčasno glasujete

Poleg splošnega glasovanja, ki bo v nedeljo, 11. julija, lahko ljudje na referendumu glasujejo lahko tudi predčasno, in sicer v: torek, 6. 7. 2021 (7:00-19:00), sreda, 7. 7. 2021 (7:00-19:00) in v četrtek, 8. 7. 2021 (7:00-19:00). Predčasno se lahko glasuje samo na volišču, ki je na sedežu tiste volilne komisije, na območju katere so volilci vpisani v volilni imenik. Predhodna najava za glasovanje ni potrebna.

Prav tako pa je v  sredo, 7. julija, rok za prijave za glasovanje na referendumsko nedeljo izven okraja stalnega prebivališča, na volišču “omnia”.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 5
  • lada 18:24 07.julij 2021.

    plavajoća pošast na Blejskem jezeru - fajfar & ohrni horenci !

  • lada 12:24 07.julij 2021.

    zela, hod = prasica, ki krade delovne Slovence ! smrt goljufom ! smrt ciganof

  • lada 12:22 07.julij 2021.

    a piše gor pr ohrnih horencih smrt kućko pod prućko, taubi, koprivnikar većni zagovornik dveh koz: 1. ce-ka, 2. =ze-ka szdlj=svinja zakaj delaš ljudem jezo al pa (sramoto)