Slovenija
4413 ogledov

Minister Vizjak: "Referendum se je zlorabil"

Andrej Vizjak Saša Despot
Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je v prvi izjavi po zaprtju volišč dejal, da je bil referendum zlorabljen in ugrabljen.

Po preštetih skoraj 45 odstotkih glasovnic vse kaže, da bodo na referendumu uspeli nasprotniki zakona, ki ga je konec marca sprejel državni zbor. Minister Andrej Vizjak je v izjavi za TV Slovenija dejal: "Ne glede na rezultat si bomo na ministrstvu za okolje in prostor vedno prizadevali za ohranjevanje okolja, narave in slovenskih voda. Tudi namen zakona je bil tak."

Cilj zakona je bil zaščititi priobalni pas, omejiti gradnjo in nameniti več denarja z vzdrževanje vodotokov. "Žal so ljudje glasovali, kakor so glasovli. Potrudili se bomo zagotoviti denar na kakšen drug način. Škoda je, da ni bil prepoznan osnovni cilj in namen. Mislim, da se je referendum zlorabil in ugrabil za neke druge cilje, tudi politične," je dejal Vizjak. "Rezultat je ta, da so ljudje odreagirali čustveno. Bodrilo in spodbujalo se jih je z nekimi pamfleti, ki nimajo veze s samim namenom zakona. To je očitno prevladalo. Mi se bomo pa še naprej trudili, tako kot sem povedal, za okolje, naravo in vode."

Na vprašanje, kakšen bo njegov naslednji korak, je Vizjak odgovoril: "Prizadeval si bom, kako povečati denar za vzdrževanje vodotokov, kako preprečiti, da bi nam vode delale škodo, ko narastejo oziroma ko prestopijo bregove. Nekatere aktivnosti smo že potegnili in jih bomo tudi v prihodnje. Moaj priazdevanja bodo še naprej, kako ohraniti in nadgrajevati vodovarstveni in okoljevarstveni sistem še naprej."

referendum o zakonu o vodah referendum Slovenija Po 17 odstotkih kaže na uspeh nasprotnikov
Komentarjev 28
  • sam1 16:42 09.avgust 2021.

    Franci iz štajerske,ki se pod tem imenom javlja v radijske oddaje,bi moral že zdavnaj odstopiti iz položaja ,ker ga debelo zlorablja in ugrablja.....

  • Natasa- Natawe Tkalec 09:15 18.julij 2021.

    In nenazadnje ... sicer mi je hudo, da moram to omeniti, vendar, ker že minister zlorablja nesreče za pritisk na ljudi, bi ga vprašala, če je katastrofa v Nemčiji s poplavami tudi posledica našega referenduma in pomanjkanja denarja za čiščenje ...prikaži več vodotokov? Spelji se že enkrat s položaja, če ne razumeš, da ta ne prinaša le dobička, temveč PREDVSEM ODGOVORNOST!

  • Natasa- Natawe Tkalec 09:12 18.julij 2021.

    Pa zakaj ta človek non stop bluzi o vodotokih? A smo jih v Jugi pucali z Evropskim denarjem? Sem že napisala, pa bom še enkrat ... občine so bile direkt zadolžene za čiščenje, na temu ni služilo mali miljon podizvajalcev, ...prikaži več ki keširajo pristojnim, da sploh dobijo to delo. Do kdaj nas mislite met za take budale? Poleg vodotokov, je v vaših zakonih šlo za popolnoma druge stvari. In nenazadnje ... sicer mi je hudo, da moram to omeniti, vendar, ker že minister zlorablja nesreče za pritisk na ljudi, bi