Janševa odločitev še naprej dviga ogromno prahu

Glede odločitve vlade, da preneha financirati STA, so pri Odmevih soočili direktorja Urbanijo in Veselinoviča.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji je včeraj močno odmevala odločitev vlade, da preneha s financiranjem Slovenske tiskovne agencije (STA). Kot smo že poročali, so pri STA-ju v odzivu na vladno odločitev zapisali, da so se zaradi tega znašli v položaju, ki ogroža poslovno stabilnost agencije in zmožnost opravljanja zakonsko predpisane dejavnosti opravljanja javne službe obveščanja. Novembra niso prejeli nakazila za oktober, zahtevek, ki je podlaga za izplačilo mesečnega nakazila za opravljanje jane službe za oktober je bil s strani Ukoma zavrnjen. 

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je v informaciji, ki jo je vlada sprejela dopisno, zapisal, da so za namen sklenitve pogodbe o opravljanju javne službe v letu 2021 direktorja STA Bojana Veselinoviča pozvali k predložitvi dokumentov, iz katerih bi lahko razbrali finančno poslovanje STA. Trdijo, da jim Veselinovič tega ni poslal, zato Ukom ne more nadaljevati z izplačevanjem zahtevkov za plačilo nadomestila za opravljanje javne službe. 

"Seveda ne moremo na lepo besedo, na zaupanje podpisovati več tisoč evrov visoke zneske," je poudaril Uroš Urbanija na Odmevih. Dodal je, da je zakon o STA jasen in ji je potrebno zagotoviti primerna sredstva. "Prav zaradi te dikcije smo že oktobra naslovili na direktorja STA in nadzorni svet prošnjo, naj nam posredujejo vse podatke v zvezi s poslovanjem agencije. Na podlagi teh podatkov lahko naredimo oceno, kaj pomeni primerno finaciranje." 

"Za vsem leporečjem golo dejstvo - denarja ni" 

Vodstvo STA očitke zavrača. Po njihovi presoji Ukom nima pravne podlage za prenehanje financiranja javne službe obveščanja, ki jo na podlagi letne pogodbe izvaja STA. STA namreč izpolnjuje vse obveznosti iz naslova pogodbe za opravljanje javne službe za leto 2020 in zakona o STA, navajajo.

Dopisi Ukoma so, kot dodajajo, zahtevali vrsto pojasnil, na kar je STA redno odgovarjala na način in v okvirih, ki jih predvidevata zakonodaja in letna pogodba. Pri tem poudarjajo, da je Ukom zahteval določene podatke, ki bi jih lahko le vlada glede na zakon o STA. 

Problem je v spoštovanju zakona o STA, vztrajajo pri vodstvu agencije. "Za vsem leporečjem se skriva golo dejstvo, da na računu nimamo denarja za oktobrsko dejavnost," je poudaril direktor agencije Veselinovič in še enkrat poudaril, da gre za popolno reinterpretacijo jasnih določil zakona o STA.  

Slovenija Nov, doslej najbolj brutalen udarec Janše po slovenskih medijih

Kako naprej? 

Na vprašanje, kje si predstavljata razpet, je Urbanija odgovoril, da rešitve nimajo, saj nimajo podatkov, Veselinovič pa, da gre za pri primeru za neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti, ki jih je agencija izpolnila, ustanovitelj pa ne poplačal. "Naša prva skrb zdaj je skrb za zbiranje sredstev, da bomo izplačali plače zaposlenim za delo, ki so ga opravili oktobra." 

Odziv politike  

V politiki je ob tej novici završalo. V koalicijskih DeSUS in poslanski skupini SMC sicer zahtevajo umik vladnega sklepa. V DeSUS so prepričani, da STA v celoti izpolnjuje svoje poslanstvo ter da je predlog Ukoma v celoti nesprejemljiv.

Tudi v poslanski skupini SMC menijo, da je prekinitev financiranja STA nedopustna in da za to ni pravne podlage. Medtem pa je predsednik stranke Zdravko Počivalšek na Twitterju zapisal, da ima vlada kot ustanoviteljica in družbenica pravico zahtevati podatke o finančnem poslovanju agencij.

V NSi bodo od Ukoma zahtevali dodatna pojasnila. Vodje poslanskih skupin koalicije pa so se dogovorili, da bodo opravili pogovore o financiranju STA.

V opozicijskih LMŠ, Levici, SD in SAB je vladna odločitev naletela na ogorčenje. Enotni so v oceni, da gre za nedopusten napad na medijsko svobodo in nasploh na demokracijo v državi.

odziv Ljudmila Novak o prioritetah Janševe vlade

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 39

  • 14:05 3. December 2020.

    Evo butalci : Predsednik nadzornega sveta STA vlado postavil na laž - sedaj pa desnosučni besno iščite link :)

  • 17:54 2. December 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

  • MS
    11:57 2. December 2020.

    Pravni strokovnjak Andraž Teršek trdi, da Ukom nima pooblastil oz. možnosti, da "sprejme oblastno odločitev o odtegnitvi financ STA, o …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.