Slovenija
68852 ogledov

Nov, doslej najbolj brutalen udarec Janše po slovenskih medijih

Janez Janša Epa
Na včerajšnji dopisni seji je vlada sprejela sklep, da prenehajo financirati Slovensko tiskovno agencijo. V sporočilu za javnost so odločitev zamolčali.

Vlada mora po zakonu zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA ter primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega poslovnega načrta STA.

STA se med drugim financira tudi iz državnega proračuna, denar pridobijo na podlagi letne pogodbe z državo. V vlogi predstavnika ustanovitelja nastopa Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (Ukom).

„Za namen sklenitve pogodbe o opravljanju javne službe v letu 2021 smo na Ukom direktorja STA pozvali k predložitvi dokumentov, iz katerih bi lahko razbrali finančno poslovanje STA. Enak poziv smo naslovili tudi na nadzorni svet STA, ki nas je napotil na direktorja STA. Ker nam direktor STA kljub večkratnim pozivom želene dokumentacije ni poslal, Ukom pred pridobitvijo le-te ne more nadaljevati z izplačevanjem zahtevkov za plačilo nadomestila za opravljanje javne službe na podlagi sklenjene pogodbe,“ so zapisali na Ukomu in dodali, da bBrez celovitega pregleda nad poslovanjem STA ne morejo ugotoviti, kaj pomeni »primerno financiranje« za celovito in nemoteno izvajanje javne službe na podlagi letnega Poslovnega načrta STA, kot to določa zakon in da zato ne morejo skleniti pogodbe za financiranje javne službe, ki jo bo opravljala STA v letu 2021.

Sodeč po dokumentu, ki ga je vladi poslal Ukom, je njegov Uroš Urbanija od direktorja STA Bojana Veselinoviča med drugim zahteval pojasnila o poročanju agencije o določenih. Urbanijo je denimo zanimal odziv STA na Janšev tvit, v katerem je premier agencijo označil za »nacionalno sramoto, eklatantno zlorabo imena, ki ga nosi«. V STA so tedaj ocenili, da je takšen način označevanja dela njihovih novinarjev nedopusten, neargumentiran in daleč od drže, ki bi jo pričakovali od premierja.

Urbanijo je zmotilo tudi to, da je odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj med dvaindvajsetimi odgovornimi uredniki osrednjih slovenskih medijev, ki so se z odprtim pismom zavezali, da ne bodo klonili pod pritiski ter da ne bodo spreminjali resnicoljubne in javnosti zavezane drže. Urbanijo med drugim zanima, kdo, kdaj in na kakšen način je izvedel pritisk na odgovorno urednico ali kateregakoli novinarja STA.

 

Komentarjev 100
  • ode 08:03 02.december 2020.

    Današnja medijska in politična histerija temelji na tem, da direktor STA (Bojan Veselinovič; op. u.) svojemu lastniku noče predstaviti podatkov o svojem poslovanju, kar je dolžan storiti po pogodbi o financiranju javne službe in ZGD." (vir: twitter) (Ob včerajšnji "medijskih ...prikaži večh in politični histeriji", ker je vlada podprla predlog vladnega Urada za komuniciranje, da se ustavi financiranje sicer državnega podjetja)

  • peizysthe 07:11 02.december 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - oddličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks

  • creanarmi 03:53 02.december 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks