Slovenija
14971 ogledov

Zaradi Janševe odločitve na nogah tudi del koalicije

janez janša Kabinet predsednika vlade
Vlada je sprejela sklep, da prenehajo financirati Slovensko tiskovno agencijo.

"V Slovenski tiskovni agenciji smo se zaradi zaustavitve financiranja s strani Urada Vlade RS za komuniciranje (Ukom) znašli v položaju, ki ogroža poslovno stabilnost agencije in zmožnost opravljanja zakonsko predpisane dejavnosti opravljanja javne službe obveščanja," so v odzivu na ustavitev financiranja zapisali pri STA. "Kljub vsem izpolnjenim obveznostim iz naslova pogodbe za opravljanje javne službe za leto 2020, sklenjene med STA d.o.o. Ljubljana in Ukomom, v STA nismo prejeli mesečnega nakazila za opravljanje javne službe za oktober, saj je bil zahtevek, ki je podlaga za izplačilo mesečnega nadomestila, s strani Ukoma neutemeljeno zavrnjen. Prav tako nismo prejeli plačila oktobrskega računa za opravljene storitve na podlagi tržne pogodbe, ki jo imamo sklenjeno z Ukomom, in na podlagi katere vladnim institucijam in ministrstvom zagotavljamo naše novinarske vsebine." 

Janez Janša Slovenija Nov, doslej najbolj brutalen udarec Janše po slovenskih medijih

Poudarjajo, da je s tem ogroženo nemoteno delovanje agencije, saj predstavlja javno nadomestilo ključen finančni vir za delovanje STA, katere dejavnost opredeljuje Zakon o Slovenski tiskovni agenciji (ZSTA-gen). "O položaju, v katerem se je znašla STA kot nacionalna tiskovna agencija, sproti seznanjamo tudi Nadzorni svet STA," so zapisali pri tiskovni agenciji.

Serija dopisov od sredine oktobra

Uvod v odločitev Ukoma, s katero se je včeraj seznanila tudi vlada, je bila po navedbah STA serija dopisov, ki so bili od sredine oktobra naslovljeni na direktorja STA in člane NS STA. "Na dopise Ukoma smo redno odgovarjali, na način in v okvirih, ki jih predvidevata zakonodaja in letna pogodba o opravljanju javne službe za tekoče leto," so še zapisali pri tiskovni agenciji. "Pri tem poudarjamo, da lahko le vlada, ki po zakonu o STA v imenu RS kot edine ustanoviteljice in družbenice STA izvaja pravice družbenika, zahteva informacije v takem obsegu." 

Pojasnjujejo, da so dopisi Ukoma zahtevali vrsto pojasnil: od vsebinskih vprašanj, povezanih z novinarskim delom kolektiva STA, konkretnimi novinarskimi vsebinami in odzivi nanje, in so v opreki z zakonsko zagotovljeno avtonomijo uredništva, do zadev o poslovanju, ki ga skladno z ZSTAgen sicer nadzoruje NS STA. "Prvi dopis te vrste smo prejeli 22. oktobra 2020 in bili pozvani, naj za potrebe sklenitve letne pogodbe o opravljanju javne službe za leto 2021 dostavimo vrsto listin, podatkov in zbirk podatkov, ki se nanašajo na našo tržno dejavnost," so zapisali pri STA. "Ker gre za poslovno občutljive podatke (pogodbe z našimi tržnimi naročniki, višine njihovih mesečnih naročnin, plače vseh zaposlencev in plačila zunanjim sodelavcem) smo v odgovorih na osem dopisov, ki so sledili prvemu, nenehno opozarjali, da morajo biti takšne zahteve v skladu z veljavno zakonodajo, ki jo je dolžna spoštovati tudi naša družba."

Janez Janša v Bruslju Kdo je kriv? Slovenija Janša: Osrednji mediji širijo lažne novice. Šarec ni ostal tiho.

Poudarjajo, da čeprav je delovanje STA opredeljeno ZSTAgen, pa ta določa, da za vprašanja, ki niso urejena s tem zakonom, veljajo določila Zakona o gospodarskih družbah (ZGD), saj STA deluje kot družba z omejeno odgovornostjo. Letna pogodba za opravljanje javne službe pa tudi ne more biti podlaga za vpogled v naše tržne pogodbe, ki niso del javne službe.

sta slovenska tiskovna agencija | Avtor:

"STA transparentno s svojim poslovanjem in drugimi informacijami redno seznanja NS STA, letna poročila pa obravnata tudi državni zbor in državni svet," še navajajo pri tiskovni agenciji. "Poslovanje STA je tudi predmet rednih letnih zunanjih in notranjih revizij.  Vse te varovalke izkazujejo, da izpolnjujemo vse z zakonom določene obveznosti brez kakršnih koli večjih posebnosti; še več, državni zbor je ob potrjevanju letnih poročil ustanovitelja, torej vlado, večkrat pozval k zagotovitvi zadostnega financiranja, sploh ob dejstvu, da STA stroške za opravljanje javne službe že vrsto let pokriva iz naslova svojih tržnih dejavnosti."

Ogrožen položaj zaposlenih in sodelavcev

Poleg tega opozarjajo, da Ukom kljub večkratnim zaprosilom STA še vedno ni posredoval podatka o višini proračunskih sredstev, ki bi jih država kot ustanoviteljica morala zagotoviti za opravljanje javne službe v skladu z zakonom o STA, za leto 2021.

Državni zbor Slovenija Medijska zakonodaja: Namesto odgovorov na sodobne izzive poskus politične prevlade

"STA bo kljub tej potezi nadaljevala s celovitim, ažurnim in nepristranskim poročanjem v skladu s poslanstvom nacionalne tiskovne agencije," dodajajo pri tiskovni agenciji. "Zavedamo se odgovornosti do naših naročnikov in javnosti, ki se zanašajo na novice STA kot verodostojnega vira informacij. Agencija bo kljub izostalemu plačilu s strani Ukoma zaposlenim, zunanjim sodelavcem in dobaviteljem zagotovila izplačila obveznosti. A v primeru nadaljevanja takšnega odnosa s strani Ukoma do STA bo ogrožena ne le stabilnost poslovanja in socialni položaj zaposlenih in sodelavcev, ampak tudi prihodnost agencije, ki bo drugo leto tako kot slovenska država praznovala 30 let obstoja."

Pojasnjujejo, da STA vsak dan pripravi več kot 350 novic v slovenskem in angleškem jeziku, katerih uvodi so javno dostopni, javno dostopne so tudi vse radijske novice, pa številne spletne vsebine z aktualnimi temami, in nenazadnje tudi številni prenosi v živo, med drugim tudi aktualnih novinarskih konferenc. "Je nepogrešljiv vir informacij za slovenske medije in tuje javnosti ter razvojno ena najbolj aktivnih medijskih družb, kar dokazujejo tudi številni projekti in partnerstva," še poudarjajo pri STA.

V DeSUS in SMC ostro proti, Počivalšek pa podprl UKOM

Ostro so se odzvali tudi v DeSUS-u, kjer so zapisali, da je predlog UKOM-a, sprejet na dopisni seji vlade, s katerim se ukinja financiranje pomembnega javnega servisa za leti 2020/21 "v celoti nesprejemljiv, zahtevamo takojšen umik sklepa, s katerim brez predhodne in argumentirane razprave vlada močno posega v medijski prostor".

"V stranki DeSUS smo prepričani, da STA v celoti izpolnjujejo svoje poslanstvo in spoštuje načela neodvisnega in nepristranskega novinarsko-agencijskega obveščanja," so še dodali. Zanimivo pa je, da je bil sklep sprejet na seji vlade, katere del so tudi sami.

S predlogom pa se očitno strinja minister za gospodarstvo in predsednik stranke SMC, Zdravko Počivalšek, ki je dejal, da ima vlada kot ustanoviteljica in družbenica pravico zahtevati podatke o finančnem poslovanju agencij. "Vodstvo STA pa ima dolžnost te posredovati. Kazanje mišic in reševanje osebnih zamer posameznikov ustvarja iz običajne uzance nepotreben konflikt, ki ni v interesu ne javnosti, ne vlade. Modro in odgovorno bi bilo, da obe strani izpolnita svoj del odgovornosti, da se pri tem držita pristojnosti in tako omogočita nadaljevanje sodelovanja med vlado in STA," je še zapisal Počivalšek.

Drugače pa so se odzvali v poslanski skupini SMC: "V SMC smo se vedno zavzemali za samostojnost in neodvisnost medijev, zato nas skrbijo zapleti glede financiranja STA. Kot nedopustno ocenjujemo prekinitev financiranja medija, ki opravlja javno službo, in ocenjujemo, da za to ni ustrezne pravne podlage. Pozivamo, da se včeraj sprejeti sklep vlade nemudoma umakne. STA mora čim prej nemoteno nadaljevati z opravljanjem javne službe."

V NSi pa bodo zahtevali pojasnila.

"Janša je agencijo zmerjal z nacionalno sramoto. Ker se ni zgodilo nič po njegovo, je šel korak dlje in ukinja financiranje"

"To, kar si je vlada privoščila, da odreče financiranje STA, pomeni na nek način ukinjanje agencije. Videli smo, kako se je začelo. Janša je agencijo zmerjal z nacionalno sramoto. Ker se ni zgodilo nič po njegovo, je šel korak dlje in ukinja financiranje,"  pa je povedala poslanka LMŠ Jerca Korče"Nekako po principu diskreditacija, kasneje pa likvidacija. Ko že mislimo, da je Janša dosegel svoj plafon, gre vedno še korak dlje. In nihče ga pri tem ne ustavi, vsi koalicijski partnerji ga nemo opazujejo in naslednjič bo šel še dlje."

Podobno ostri so v SAB, SD in Levici.

Tudi v Društvu novinarjev Slovenije so ogorčeni nad vladno ustavitvijo financiranja Slovenske tiskovne agencije. To razumejo kot neposredni napad na STA in kakovostno novinarstvo v Sloveniji. Po njihovi oceni je jasno, da gre za še en poskus uničenja nacionalne tiskovne agencije, ki je eden od stebrov kakovostnega in nepristranskega poročanja.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 85
  • peizysthe 07:08 02.december 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za sseks

  • marsal22 06:50 02.december 2020.

    Da so levaki tako skočili , pomeni da je STA njihova ! Pomeni, da ni neodvisna in da poroča pristransko! Poleg tega je še izgleda pralni stroj !

  • creanarmi 03:50 02.december 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks