Jean-Claude Juncker pošilja prvega podpredsednika za posredovanje med Slovenijo in Hrvaško

Foto: Profimedia
Predsednik evropske komisije bo v poslal posrednika, da prevzame posredovanje med Ljubljano in Zagrebom glede implementacije arbitražne razsodbe.
Oglej si celoten članek

Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je naložil svojemu prvemu podpredsedniku Fransu Timmermansu, naj prevzame nalogo posredovanja med Hrvaško in Slovenijo v procesu implementacije arbitražne razsodbe.

Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER Frans Timmermans Prvi korak odposlanca, ki zaseda visok mesto v Bruslju in ki kot prvi podpredsednik pristojen za boljšo zakonodajo, medinstitucionalne odnose, vladavino prava in listino o temeljnih pravicah, bo po poročanju Slovenske tiskovne agencije (STA) obisk v obeh državah do konca tega leta.

Točen datum njegovega prihoda še ni znan, a sklepati gre, da bo obe državi obiskal, še preden se bo iztekel polletni rok, v katerem naj bi državi storili vse potrebno za implementacijo sodbe, 29. decembra.

Premier Miro Cerar je na možnost večje vpletenosti evropske komisije nakazal s svojo petkovo izjavo v Bruslju, ko je izpostavil, da je Juncker ob robu vrha vzhodnega partnerstva v pogovoru z njim in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem potrdil, da komisija resno misli s posredovanjem za zagotovitev izvajanja arbitražne odločbe.

Plenković je danes ob robu srečanja predsednikov vlad srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske 16+1 v Budimpešti danes sicer povedal, da je Juncker samo nakazal "načelno pripravljenost", s Cerarjem pa naj bi težave najprej poskusila rešiti dvostransko, "potem pa morebiti prositi kolege iz evropske komisije za pomoč v tem postopku, če bo treba".

Obisk slovenskega predsednika vlade na Hrvaškem, ki je svoj obisk v septembru odpovedal, pričakuje do konca leta. Glede sestanka se Ljubljana in Zagreb usklajujeta že dlje časa, a se zaradi vztrajanja Hrvaške, da se glede izvajanja arbitražne razsodbe ne bodo pogovarjali, zanj niso mogli uskladiti.

Evropska komisija je sicer že v prvem odzivu na arbitražno odločbo izrazila pričakovanje, da jo bosta obe državi izvajali, in pripravljenost, da posreduje v tem procesu s ciljem zagotovitve popolnega in pravičnega izvajanja odločbe.

Slovenija je v ta namen že začela s sprejemanjem svežnja zakonov, kar Plenković sicer razume kot interne zadeve: "Najpomembneje je, da ni enostranskih potez. To, kar Slovenija pripravlja interno, je zadeva Slovenije. V vsakem primeru do kakršnega koli dogovora o meji v praksi ne more priti brez soglasja obeh držav."

Četverček zakonov Poslanci za četverček zakonov za implementacijo arbitraže

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:48 27. November 2017.

    Iz te moke ne bo kruha....

  • 14:40 27. November 2017.

    Blokirat golazen kockasto kjerkoli se to da. Pedri vzvišeni, nagravžna golazen!!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.