Kacin kritično do Hrvaške, napovedal ukrepe, če se številke ne bodo spremenile

Včerajšnje številke okužb v Sloveniji (31) in na Hrvaškem (130) skrbijo.
Oglej si celoten članek

Včeraj so v Sloveniji odkrili 31 novih okužb z virusom Sars-CoV-2, kar je največja dnevna številka v mesecu avgustu in druga največje število dnevnih okužb od začetka drugega vala v mesecu juniju. Le 10. julija je bilo okužb več - 34. 

Covid-19 Prenovljen zemljevid hrvaške obale: Kje je najbolj in najmanj varno?

"Vsekakor je to po večini odraz vnesenih okužb, se pravi, da gre tukaj predvsem za vračanje iz okoliških držav, z dopustovanj, kjer očitno pozabimo na ukrepe, ki bi jih morali upoštevati tudi, ko nismo v Sloveniji," je včerajšnji skok novih primerov za POP TV komentirala Mateja Logar z Infekcijske klinike.

Največ je uvoženih primerov s Hrvaške

Največ je bilo vnesenih okužb s sosednje Hrvaške, od koder v zadnjih tednih prihaja največ uvoženih primerov. Včeraj so na Hrvaškem zabeležili 130 novih primerov, pri čemer testirajo manj kot v Sloveniji. "To so številke, ki bi morale skrbeti vsakega posameznika in seveda tudi vodstvo na Hrvaškem," je za POP TV še komentirala Logarjeva. 

Covid-19 Dopustniki pozor, na Hrvaškem število novih primerov spet v nebo

Povedala je, da je med okuženimi, ki so jih zaznali včeraj, kar 20 starih med 15 in 34 let - to skupino virus ne prizadane tako močno, a ga lahko hitro prenesejo na starejše starostne skupine, za katere je bolj ogrožujoč. Logarjevo sicer skrbi tudi, da so "nekateri prepričani, da je virus izmišljotina", zaradi česar bi lahko imeli v naslednjih tednih znova velik porast okužb.

Uradni vladni govorec Jelko Kacin je za POP TV ocenil, da se večina Slovencev in Slovenk na Hrvaškem oz. na dopustu obnaša zelo odgovorno. Kljub temu pa podatki, ki v zadnjih dneh prihajajo s Hrvaške, skrbijo. 

Covid-19 Kacin o tem, ali bo Hrvaška od 15. naprej na rdečem seznamu

Hrvaška bo spremenila zakon, a šele, ko bo konec dopustov

"To, kar mene žalosti, je, da bo Hrvaška spreminjala zakon o nalezljivih boleznih, a šele po 20. avgustu," je dejal Kacin. Preden bo to objavljeno v uradnem listu, torej, da se bodo ukrepi dejansko lahko začeli izvajati, bo sezone dopustov že konec. "To je zgodba, ki močno zamuja," je odločitve hrvaške vlade komentiral Kacin.

Zavrnil je namigovanja, da bi se zaradi dopustov šola lahko začela šele 15. septembra, s čimer bi imeli neke vrste preventivno karanteno za šolarje. "Normalno je, da se šola začne s 1. in ne s 15. septembrom," je dejal. "Starši, bodite odgovorni do svojih otrok in ne odhajajte v države z rdečega seznama."

Slovenija Kacin: Viri okužb so popivanja, večina primerov je prišla s Hrvaške

Foto: Profimedia Hrvaška obala

Včerajšnji porast okužb je označil kot "drastično poslabšanje" epidemiološke slike v Sloveniji. Upa, da se bo ta skok hitro umiril, sicer bo vlada na podlagi teh podatkov morala sprejeti nove ukrepe.

Covid-19 Največ okužb iz države, v kateri dopustuje ogromno Slovencev

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 05:23 14. Avgust 2020.

    Zdaj, ko je doma , je v Hrvaški vse narobe.

  • 12:12 13. Avgust 2020.

    spet se dela pametbega ko je prisel z juga kjer je bil cela pijandura

  • 12:09 13. Avgust 2020.

    [ Kacin kritično do Hrvaške, napovedal ukrepe, če se številke ne bodo spremenile ] Bliža se konec sezone. Čas je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.