Slovenija
37817 ogledov

Kacin o tem, ali bo Hrvaška od 15. naprej na rdečem seznamu

Hrvaška obala Profimedia
Se bo hrvaška meja 14 dni pred šolo "zaprla"?

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci poudaril, da so glavni viri okužb slabo kontrolirano druženje oz. veseljačenje tako doma kot v tujini. Včeraj so v Sloveniji zabeležili osem takšnih vnosov iz tujine, vsaj sedem jih je s Hrvaške, ena pa iz Bosne in Hercegovine. 

Jelko Kacin Slovenija Kacin: Viri okužb so popivanja, večina primerov je prišla s Hrvaške

Hrvaški štab civilne zaščite je ob 14. uri sporočil, da so na Hrvaškem v zadnjih 24 urah potrdili 91 novih okužb s Sars-CoV-2. Skupno število aktivnih primerov znaša 618. 115 bolnikov se zdravi v bolnišnici, od tega jih je pet na respiratorju. Dve osebi sta zaradi covid-19 umrli.

Glede domnevne preselitve Hrvaške na rdeči seznam nevarnih držav, kar naj bi se zgodilo 15. avgusta, 14 dni pred novim šolskim letom, je dejal, da gre za govorice, ki nimajo trdnih podlag. 

Hrvaška ima po besedah Kacina trenutno precej ugodno sliko, najvišje število na novo okuženih so imeli 13. julija, ko se je število na novo okuženih povzpelo na 140. 

Hrvaška obala Koronavirus Svet Hrvati se čudijo: Ob 600 tisoč tujcih tako malo covid-19?

Na Hrvaški obali najslabše v Splitu in Dalmaciji

"Drugi val je na Hrvaškem precej višji, kot je bil prvi od marca do konca maja," je dejal Kacin. "Res pa je, da sedaj relativno hitro pada, mogoče še malo bolj strmo, kot pri nas. Za vse tiste, ki se šele odpravljate na dopust k našim južnim sosedom, je najbolj zanimiv graf, ki prikazuje število okužb po županijah po obali. Število okužb pada, v porastu je v Splitsko-dalmatinski županiji, kjer imajo ta hip že 28,57 okuženega na sto tisoč prebivalcev, v Zadarski županiji jih bistveno manj, samo eno tretjino oz. 10,7. V Istri ta delež okuženih znaša 6,71, v Primorsko-goranski županiji (Kvarner) pa le 3,87 okuženega."

Hrvaška obala | Avtor: Profimedia Profimedia

"To je res zelo, zelo nevarno območje"

V pregledu celotne države se razmere v Zagrebu umirjajo, v Vukovarsko-sremski županiji so razmere še vedno zelo dramatične, saj število okuženih dosega število okuženih 73,20 oseb na sto tisoč prebivalcev. "In to je res zelo, zelo nevarno območje," je poudaril Kacin. "Večina ljudi odhaja na obalo in ne v celinske predele, zato apeliram, da se dopustniki izogibate gneči, v zaprtih prostorih nosite maske in dosledno skrbite za higieno rok in kašlja ter se izogibate nočnim lokalom in diskotekam, kjer ni mogoče zagotoviti minimalne osebne varnosti."

Hrvaška obala Covid-19 Svet Stanje na Hrvaškem se očitno še ne umirja

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • gustl 21:48 12.avgust 2020.

    Seveda bo na rdečem seznamu, on je očitno zaključil z dopustom...

  • Albatroz 07:45 12.avgust 2020.

    Pogovor tem Jelkom bi bil pa kar zanimiv a si on sam to izmisli? Ali mu napišejo ba listek in se nauči? Pol bi lahko imeli kakšnega študenta bi bil ceneje. Ker tej koroni na štajerskem nihče ne verjame v ...prikaži več ostalem delu slovenije pa tudi niso kaj preveč zvesti razen tisti ki bolj slabo razumejo slovensko.

  • Avatar Pralliona
    Pralliona 01:09 12.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun