Svet
3860 ogledov

Hrvati se čudijo: Ob 600 tisoč tujcih tako malo covid-19?

Hrvaška obala Profimedia
Hrvati imajo ob na široko odprtih mejah relativno malo okužb.

Hrvaški mediji ugotavljajo, da je epidemiološka situacija v državi relativno dobra, glede na to, da so zaradi turizma na široko odprli meje tujcem.

Generalni štab civilne zaščite je v nedeljo zabeležil 61, v ponedeljek pa 45 novih okužb z virusom Sars-CoV-2 in eno smrt zaradi covid-19. Trenutno je na Hrvaškem 586 aktivnih primerov, 121 pacientov se zdravi v bolnišnici, od tega jih je osem na respiratorju.

Hrvaška obala spodbudne številke Popotnik Hrvaška se postavlja na noge Nesreča pri Rovinju Nesreča Svet Hrvaška obala: Nemec z gliserjem do smrti povozil kopalca

BiH in Srbija z bistveno slabšo sliko

Države južno od Hrvaške imajo precej slabšo epidemiološko situacijo, predvsem BiH in Srbija, čeprav ima Hrvaška trenutno okoli 830 tisoč turistov, pri čemer jih je več kot 660 tisoč iz tujine. Med njimi je največ Nemcev, Slovencev, Avstrijcev in Čehov. Na Hrvaško lahko brez karantene vstopajo tudi turisti iz ZDA, kjer je epidemija covid-19 še vedno v razmahu. Nekateri turisti po poročanju hrvaškega portala Index.hr, med njimi recimo Slovenci in Poljaki, prihajajo še v večjem številu kot v preteklih letih. 

Ob takšnih podatkih bi lahko bila Hrvaška po poročanju navedenega portala zadovoljna, a postavljajo si vprašanje, ali so podatki o številu okužb tudi verodostojni. Znano je namreč, da na Hrvaškem opravijo precej manj testov na število prebivalcev, kot denimo pri nas. Poleg tega različne države število smrtnih primerov zaradi in s covid-19 različno štejejo. 

Srbski predsednik Aleksander Vučić je, ko so zaradi epidemiološkega stanja v državi, kritike letele na oblasti, izjavil, da bi imeli tudi v Srbiji manj primerov covid-19, če bi tako malo testirali kot Hrvati. 

Hrvaška obala Covid-19 Svet Hrvaška: Zaostrovanje ukrepov po okuženih turistih?

Bistveno manj testov kot v Nemčiji

Na Hrvaškem so v soboto testirali samo 727 ljudi, pri čemer so odkrili 61 okužb. To pomeni, da je bilo pozitivnih 8,5 odstotka testiranih. Hrvaška je od začetka pandemije testirala skupaj 129.379 ljudi, pozitivnih je bilo 5649 oz. približno 4,7 odstotka. To je relativno velik odstotek in višji od evropskega povprečja. Večji odstotek pozitivnih testov imajo samo še v Bolgariji, Romuniji, Španiji in Ukrajini. V Srbiji so pozitivni 3,3 odstotki opravljenih testov, čeprav je število aktivno okuženih, hospitaliziranih in smrti pri njih bistveno višje kot na Hrvaškem. 

Hrvaška turisti turizem | Avtor: Profimedia Profimedia

Direktor Katedre za javno zdravje in vodja Centra za globalno zdravje Medicinske fakultete Univerze v Splitu Ozren Polašek ocenjuje, da ima Hrvaška dobro epidemiološko situacijo, ki je pod nadzorom. Obtožbam Vućića, da ne testirajo dovolj, ne pripisuje prevelikega pomena. "Srbi so se odzvali prepozno in morajo to na nek način opravičiti," je povedal za Index.hr. Dodaja, da lahko odstotek pozitivnih testov niha. "Na primer, Nemčija je bogata in veliko testira. Zato ima majhno število pozitivnih testov. Naša drža glede testiranja je restriktivna, bolj pomembno je, da gledamo smrtnost - dokler je ta nizka, imamo situacijo pod nadzorom, četudi ob manj opravljenih testih ter manjši finančni obremenitvi zdravstvenega sistema."

Hrvaška obala Okužbe na Hrvaškem Svet Obtožbe o okužbah dežujejo: Hrvaška ministrica za turizem se brani

Epidemiolog Branko Kolarić iz Univerze na Reki pravi, da je slabo epidemiološko situacijo nemogoče dolgo časa skrivati. "Zelo hitro bi imeli porast hospitaliziranih, oseb na respiratorju in umrlih," je poudaril za Index.hr. "Tega ni mogoče dolgo skrivati."

Po smrtnih primerih Hrvaška med uspešnejšimi

Na Hrvaškem je zaradi covid-19 po uradnih podatkih do sedaj umrlo 158 oseb. Z 39,24 primerov smrti na milijon prebivalcev se Hrvaška uvršča med najuspešnejše države v boju proti covid-19. Celo Slovenija ima višji odstotek smrti na milijon prebivalcev - 57,72, medtem ko je le ta na Madžarskem ali v Srbiji še bistveno višji, v Črni Gori pa je smrti na milijon prebivalcev celo preko sto. V Evropi po smrtih prednjačijo Belgija, Velika Britanija, Španija, Italija in Švedska. 

A razlika med državami je v štetju - Belgija denimo vse smrti s covid-19 pripiše covid-19, Nemčija pa le, če je jasno, da je oseba umrla zaradi covid-19. Hrvaška je po pisanju portala Index.hr nekje vmes. "Ni namreč standardne definicije, po kateri bi lahko jasno razločili, ali je nekdo umrl s covid-19 ali zaradi covid-19," poudarjajo pri hrvaškem portalu. Zaradi navedenega so mednarodne primerjave problematične. 

Tujci se ne testirajo na Hrvaškem

Hrvaška obala Covid-19 Svet Hrvaška: Največ novih okužb na območju, kjer letuje tudi veliko Slovencev

Hrvaški portal sicer opozarja tudi, da se mnogi turisti, predvsem mladi, testirajo doma in ne na Hrvaškem. Zato Hrvaška tudi nima veliko okužb med turisti, a denimo v Sloveniji smo poročali, da je največ zadnjih vnosov okužb iz tujine prav iz Hrvaške. Nemci brezplačno testirajo vse, ki so prišli iz tujine - tako so denimo odkrili covid-19 pri 10 nemških maturantih, ki so se vrnili z maturantskega izleta na Pagu.

Problem so nočni klubi

Hrvaški epidemiologi sicer opozarjajo, da se virus sedaj bolj širi med mladimi, ki so bolj mobilni, medtem ko se je na začetku pandemije med starejšo populacijo. Zaradi tega je tudi manj rizičnih in smrtnih primerov. Največja žarišča so trenutno nočni klubi, a njihovo zapiranje ni enostavno, saj mladi iščejo druge načine druženja. 

Pag | Avtor: Profimedias Profimedias

Epidemiolog Kolarić opozarja, da ni podpiral odprtja klubov, kjer je težko vzdrževati distanco. Nevarnost za prenos okužb je v klubih še višja kot na porokah, ki so se izkazale za problematične. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Detel5ica 20:52 13.avgust 2020.

    Da so hrčki hinavski lažnivci,ve tudi moja babi,ki sploh nima interneta

  • Naklonsky 14:18 11.avgust 2020.

    In koliko od teh 600.000 tisočev so jih ti frutleki testirali?

  • Ender3 14:09 11.avgust 2020.

    Laži in zavajanje imajo celo v kockastih genih.!