Svet
11927 ogledov

Hrvaška: Zaostrovanje ukrepov po okuženih turistih?

Hrvaška obala Profimedia
Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo napovedal nove ukrepe.

Krunoslav Capak, prvi mož hrvaškega zavoda za javno zdravstvo, je v pogovoru za Dnevnik Nove TV povedal, da se ukrepi zoper širjenje novega koronavirusa ves čas poostrujejo. 

"Tako je tudi zdaj, po teh novih primerih okužb v nočnih klubih. Inšpekcijo smo poslali na Zrće, v Makarsko in Vodice. Ljudje se v glavnem držijo pravil, vendar gre za mesta, kjer se ljudje družijo, pogoarjajo. Nekaj ljudi iz Nemčije, Avstrije in Slovenije je sporočilo, da so se okužili na Hrvaškem in bili so v omenjenih klubih. Pomembno je hitro reagirati," je izpostavil Capak in dodal, da takoj kontaktirajo namestitev okuženih tujcev in preverijo kontakte. 

Capak je v pogovoru dodal, da so lastniki nekaterih klubov te sami zaprli, nekateri so zaprli le notranje prostore. Kar se tiče porok, je poudaril, da v zadnjih dneh nimajo novih tovrstnih dogodkov, ki bi bili izvor novih okužb. 

Komentiral je tudi gneče na plažah, na katerih je držanje distance skoraj nemogoče. "Predpisali smo ukrepe in pomembno je, da se ljudje držijo razdalje. Gre za odprte prostore, plaže niso tako rizične, vendar kljub temu gre za izpostavljenost. Razdaljo bi ljudje morali ohranjati, razen v primeru tistih, ki jih poznajo," je poudaril. 

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja Zdravje Covid-19: Iz te države smo uvozili največ okužb

Novi ukrepi za jesen 

O morebitnih kaznih za tiste, ki se ne držijo ukrepov oziroma ne uporabljajo zaščitnih mask, je povedal, da je zavod vedno na strani opozarjanja in podučevanja ljudi. 

"Kaznovanje rojeva odpor in nikoli ne prinese dobrega. Tam, kjer bo potrebno, bomo poostrili ukrepe. Ima policist pooblastila, da od vas zahteva, da nosite maske? Ne vem, nisem pravnik, vem pa, da obstajajo inšpektorji, ki se s tem ukvarjajo." 

Capak je na koncu vendarle povedal, da o kaznovanju razmišljajo kot o skrajnem ukrepu. Meni, da je epidemiološka slika na Hrvaškem dobra, a da je potrebno paziti na mestih, kjer se zbira več ljudi. Meni, da bo z jesenjo to težje nadzirati, zato bodo na Hrvaškem gotovo primorani sprejeti nove odločitve, povezane z maskami, razdaljo in obnašanjem v zaprtih prostorih. Natančneje o tem še ni želel govoriti.

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Beovićeva tudi o jeseni v šolah

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • sam1 08:41 10.avgust 2020.

    Ja,sezona gre h koncu,ta boljši gostje se vračajo v svoje domovine,sedaj tako ali tako prihajajo le "nizkocenovniki",ki prinesejo vse s sabo v vrečkah in škatlah,sedaj pa se lahko prične zaostrovanje ukrepov.....

  • Avatar Pattiosta
    Pattiosta 00:19 10.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.Sextis.fun