Slovenija
8490 ogledov

Beovićeva tudi o jeseni v šolah

Bojana Beović STA/Nebojša Tejić
Vodja svetovalne skupine za covid-19 o tem, kaj lahko pričakujemo v jeseni.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je dejala, da je še prezgodaj napovedovati, po katerem od predvidenih scenarijev se bo jeseni začel pouk, saj se bodo verjetno epidemiološke razmere še spreminjale. 

Čeprav je v zadnjem času opaziti, da se na dan izvede nekoliko manj testov, pa Beovićeva pravi, da kriteriji oz. smernice, kdaj se posameznika napoti na testiranje, ostajajo isti. Torej vse, ki kažejo znake okužb dihal, se napoti na testiranje. Je pa dejstvo, da so ljudje na dopustih in če so blago bolni, verjetno ne gredo zdravniku. Poleg tega pa je poleti manj okužb dihal.

Tistih, ki jim je bila zaradi tesnega stika z okuženo osebo odrejena karantena, se po praviloma ne testira, saj to nima smisla, pravi Beovićeva. Te osebe potencialno inkubacijsko dobo, pa tudi bolezen pričakajo v karanteni, torej v okolju, kjer ni bojazni, da bi širil virus. Tako se osebe, ki so v karanteni, testira na okužbo le redkokdaj, na primer takrat, ko se ne ve, kdo je izvor izbruha, denimo v domovih za starejše.

Odločitev glede pouka še ni sprejeta 

Po katerem scenariju bo jeseni potekal pouk, je po njenih besedah zelo težko napovedati, ker je to odvisno od takratne epidemiološke situacije, ki se v treh tednih zelo verjetno spreminjala. Tako je težko reči, kako se bo začel pouk, kaj še, kako bo potekal skozi celotno šolsko leto.

Odločitev o izvedbi pouka je sicer v rokah ministrstva za izobraževanje, znanosti in šport ter NIJZ. Je pa svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi Beovićeva, dala generalno priporočilo, kako izvajati pouk, da bi kar se da preprečili širjenje okužbe, ter hkrati, da ob morebitnem pojavu okužbe ne bi bilo treba zapreti celotnega izobraževalnega zavoda.

Poleg tega je bila zamisel, da bi tudi v izobraževanju postavili merilo po vzoru razvrščanja držav na bodisi zelen, rumen ali rdeči seznam po številu novoodkritih primerov. Torej, če bi v šoli ne bi bilo okužbe, bi pouk potekal v šolah, ob okužbah pa bi ga prilagajali oz. prehajali na druge scenarije.

Štirje modeli 

Na ministrstvu za izobraževanje so pripravili štiri modele poteka pouka v jeseni. Skrajna sta, da vsi šolarji pridejo v šolo brez omejitev oz. da so vse šole zaradi izjemno slabe epidemiološke slike popolnoma zaprte. In potem sta predvidena še dva vmesna modela - kombinacija pouka v razredu in po spletu.

Tako bi imeli učenci od 1. do 5. razreda pouk v šoli, torej v fizični obliki, preostali na daljavo. Drugi model predvideva, da je lahko nekaj učencev tudi predmetne stopnje v šoli, drugi pa na daljavo.

Beovićeva upa, da bodo uspeli individualno obravnavati izbruhe okužb v šolah in da ne bodo prišli do položaja, da bi bilo treba v vseh šolah spreminjati scenarije.

Skrbi zaradi Avstralije

Opozorila je, da ima Avstralija, kjer je trenutno zima (čeprav je ta blaga), hude težave z okužbami. "Avstralska poročila nas ne navdajajo z optimizmom," je še povedala.

Uvrstitev Belgije na rdeči seznam držav je predlog NIJZ, ki temelji na konkretnih številkah o okuženih glede na število prebivalcev. Tako morajo vsi, k bodo prišli iz Belgije, v 14-dnevno karanteno, kar pa ne velja za določene izjeme, med katerimi so diplomati.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 9
 • Avatar jezeran
  jezeran 06:25 09.avgust 2020.

  Spet se učiteljem ne da delati, saj če nimajo virusa, bodo pa stavkali

 • Covid_1984 21:01 08.avgust 2020.

  jaz bom tudi o beovićevi kaj povedal za september, naj ga lepo potegne gospodarju iz microsofta, naj se cepi, da bo varna, potem pa naj izgine v kakšno klet in naj jo tam obdelujejo omas, janezek in ostali tukajšnji 50-cent vojački

 • timja 14:15 08.avgust 2020.

  za popi.dit je tale virusek...s tem nas bodo natepavali še vsaj tri leta....pa naj se že gonijo