Zdravje > Aktualno
12951 ogledov

Covid-19: Iz te države smo uvozili največ okužb

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja Profimedia
Če je bilo na začetku največ uvoženih primerov iz države s t. i. rdečega seznama (Bosna in Hercegovina, Srbija), danes zaradi obvezne karantene ni več tako. Po zadnjih podatkih je največ uvoženih primerov iz sosednje Hrvaške.

V Sloveniji so okužbe s covid-19 precej razpršene po celotni državi, na primer včeraj so zdravstveni delavci nove okužbe potrdili  v 13 občinah.

Covid-19, UKC Ljubljana Zdravje Covid-19: Znova slabi podatki in nova smrtna žrtev

Nove okužbe so razpršene po državi, ne moremo govoriti o nekem večjem žarišču, je ocenila Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike. Nekaj okužb so našli v novih krajih, večino pa tam, kjer so posamezne primere potrdili že v zadnjih dneh. "Gre za lokalno širjenje, ki je v tej fazi epidemije pričakovano," je pojasnila infektologinja. Zabeležili pa so tudi nekaj novih primerov, vnesenih iz tujine.

Če je bilo na začetku največ uvoženih primerov iz države s t. i. rdečega seznama (Bosna in Hercegovina, Srbija), danes zaradi obvezne karantene ni več tako. Po zadnjih podatkih, ki so za teden od 27. julija do 2. avgusta, je največ uvoženih primerov iz sosednje Hrvaške.

Hrvaška obala Covid-19 Svet Hrvaška: Največ novih okužb na območju, kjer letuje tudi veliko Slovencev

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sporoča, da so pri nas v tem času zabeležili 15 importiranih primerov, 8 iz Hrvaške, po dva iz Kosova iz Srbije; 1 Slovaška, 1 Nemčija, 1 Italija).

 | Avtor: NIJZ NIJZ

V tej fazi epidemije je pomembno, da imamo čim več dokazanih primerov okužbe, ki jih epidemiologi nato ustrezno obravnavajo, na primer z izdajo karantensko odločbe ali dodatnim testiranjem. "Če smo bolni in smo dogovorjeni za bris, gremo po brisu domov in se ne odpravimo na morje, trgovino, fitnes. Na izvid brisa počakamo doma," je še povedala epidemiologinja Logarjeva.

Število okužb se znižuje, vendar....

Po njenih besedah trenutno ni takšnega lepega upada števila okužb, kot je to bilo v prvem, spomladanskem valu epidemije. Število okužb se sicer znižuje, še vedno pa se generirajo novi primeri. Zato po oceni Logarjeve ni čas, da začnemo sproščati ukrepe ali govoriti, da so stvari pod kontrolo. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 6
  • Papaja Popi 17:40 06.avgust 2020.

    Plenkovič Kalimerotu - če ne boš pustil odprte meje proti naši lepi, bomo posredovali pikico dokumentov o švercanju orožja v vojni. Če pa še ne boš ubogal pa še preostanek o bogatenju na račun švercanja orožja. EPILOG - meje so ...prikaži več odprte. Ko bomo vsi pocrkali pa lahko odprejo meje, da bo Kalimero lahko vladal. Če ga prej kdo ne pospravi pod predpražnik zgodovine.

  • Janez_53 16:45 06.avgust 2020.

    In vlada seveda še ne bo ukrepala! Glavni že vedo, zakaj ne! A bo mogoče zopet Šarec kriv za nerazumljivo početje "najboljših, kar jih premoremo"? Skoraj sem prepričan, da se "najboljši vladi" izteka rok trajanja.

  • fiston 16:37 06.avgust 2020.

    Saj ostale smo tudi prinesli iz Hrvaške, razen če ni kdo prišel z avionom. No tudi če je nekdo prišel iz Bosne, še ni rečeno da ni virusa pobral med potjo na Hrvaškem, sploh ker so zviti, pa se med ...prikaži večd potjo ustavijo za par dni na Hrvaškem, da ne fašejo karantene. No če so se naučili kako se to dela, potem je logično da jih je največ iz Hrvaške. Ide kući, pa se za dva dni ustavi na Hrvaškem nazaj grede, pa bio na moru na letovanju. Tako je vse ugibanje, dejstvo je samo da so prišli iz Hrvaške.

Sorodne novice