Slovenija
1599 ogledov

Kri tistih, ki so preboleli covid-19 v pomoč bolnim tudi v Sloveniji

krvodajalstvo, kri Shutterstock
Vlada je na svojem Facebook profilu delila poziv ljudem, ki so preboleli covid-19.

Poziv prebolevnikom covid-19 je objavil Zavod RS za transfuzijsko medicino; ljudi, ki so premagali bolezen, ki je spravila na kolena ves svet, pozivajo, da darujejo plazmo oziroma kri. 

"Na podlagi dosedanjih izkušenj zdravljenja drugih koronavirusnih okužb (SARS, MERS) je prebolevniška plazma možno in učinkovito zdravilo tudi za covid-19, saj  skrajšuje čas hospitalizacije in zmanjšuje umrljivost," poudarjajo na omenjenem zavodu in dodajajo, da je prav zato tudi v Sloveniji pomembno, da omogočimo zdravljenje bolnikov s hiperimunsko prebolevniško plazmo covid-19 (v nadaljevanju HCP). 

"Samo z darovanjem plazme/krvi, ki vsebuje specifična protitelesa in jo imate osebe, ki ste prebolele covid-19, lahko pridobimo to zdravilo," izpostavljajo.

🩸 [POZIV PREBOLEVNIKOM COVID-19] Vsi, ki ste preboleli #COVID19, imate v krvi edinstveno zdravilo, zato vas vabimo, da...

Posted by Vlada Republike Slovenije on Wednesday, August 5, 2020

Utečen postopek

Zbiranje plazme/krvi je za transfuzijsko službo reden in utečen postopek, priprava krvnega pripravka pa standardna storitev. Program zbiranja HCP se bo izvajal v skladu z vsemi načeli in postopki, ki veljajo pri krvodajalcih, kjer je v ospredju skrb za varnost darovalca in varen odvzem krvi kot tudi zagotavljanje varne in kakovostne komponente krvi za prejemnika. 

Pri HCP so potrebne le dodatne preiskave, ki bodo določile vsebnosti protiteles SARS CoV-2  in omogočile spremljanje prebolevnosti in njihovo analizo (nevtralizacijski in serološki test). HCP plazma bo uporabljena za zdravljenje bolnikov s covid-19  ali za nadaljnje raziskave, povezane s to boleznijo.

Varovanje podatkov  

V primeru, da protiteles SARS CoV-2 s testi ne bodo potrdili, bo plazma uporabljena za druge bolnike. Transfuzijska služba bo podatke, zbrane v okviru programa HCP, varovala in obdelovala v skladu z varovanjem osebnih podatkov in določili GDPR. 

V primeru, da ste pripravljeni sodelovati in darovati plazmo/kri za zdravljenje bolnikov to sporočite na elektronsko pošto: plazma@ztm.si ali pokličite po telefonu številko 030 485 510 vsak delovnik od 8. do 13. ure.  

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Avatar Perriolla
    Perriolla 01:46 06.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.Sextis.fun

  • praufo 18:48 05.avgust 2020.

    tale virus more bit nekej posebnega ... zgleda da znanost prepočasi napreduje ... žleht je od hudiča