Svet
10755 ogledov

Dopustniki pozor, na Hrvaškem število novih primerov spet v nebo

Novi koronavirus Profimedia
Potem ko so v torek na Hrvaškem potrdili 91 novih okužb s koronavirusom, danes kaže še slabše.

Po podatkih, ki so jih posamezne županije objavile danes, so na Hrvaškem zabeležili več 130 novih primerov okužb z novim koronavirusom. Kot so povedali na tiskovni konferenci štaba civilne zaščite, v državi trenutno ni večjih žarišč. Med današnjimi potrjenimi primeri prevladujejo mlajše osebe, ki so se povečini okužili na različnih zabavah. Iz tega vidika so po besedah Krunoslava Capaka problematična območja Novalja, Makarska, otoka Pag in Vir.

Na Hrvaškem so v tej luči že pripravili nova priporočila za klube. Med drugim se tako priporoča, da se zaprti deli klubov zaprjoe in da se vse odvija izključno na prostem. Prav tako naj na prostem ne bi imeli prostora, namenjenega plesišču, ampak bi tam postavili stole in mize, med katerimi mora biti razdalja najmanj 1,5 metra.

Upoštevanje priporočil bosta nadzirala civilna zaščita in sanitarna inšpekcija, ki bodo imeli možnost posamezen klub tudi zapreti, če bi se izkazalo, da je klub izvor okužb. 

Največ primerov so odkrili v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 46. V 33 primerih gre za osebe, ki imajo stalno prebivališče na omenjenem območju, 11 jih ima stalno prebivališče drugje na Hrvaškem, odkrili pa so tudi dva primera okužbe pri švicarskih državljanih. 

Drugo največje število okužb, 29 primerov, so odkrili na območju mesta Zagreb. V 15 primerih gre za osebe, ki so se vrnile z letnega dopusta, v šestih primerih gre za stike obolelih za novim koronavirusom. Za osem obolelih še ni znano, kje so se okužili. 

Deset okužb je potrjenih na območju šibensko-kninske županije. Polovica jih je oseb, ki imajo stalno bivališče na območju drugih županij in ki so bili predhodno v stiku z okuženimi osebami. V treh primerih gre za osebe z območja Šibenika, je epidemiološko poizvedovanje v teku. Na tem območju je trenutno v samoizolaciji 87 oseb. 

Koronavirus v Franciji | Avtor: Epa Epa

V vseh petih primerih, ki so bili potrjeni v primorsko-goranski županiji, gre za stike predhodno obolelih oseb. Vse omenjene osebe so bile pred tem v samoizolaciji. Med njimi je tudi ena oseba, ki je zaposlena v vrtcu. Epidemiologi so se preventivno odločili, da v samoizolacijo pošljejo osebe, s katerimi je bila ta oseba pred tem v stiku. Gre za šest otrok ter 5 zaposlenih, od katerih pa nihče ne kaže simptomov obolenja. 

O sedmih novih primerih poročajo tudi iz zadrske županije. V petih primerih gre za mlajše osebe, gre za posamezne primere, ki niso medsebojno povezani. V dveh primerih so okužbo odkrili med rutinskim testiranjem pred sprejemom v bolnišnico. 

Na območju zagrebačke županije, kjer imajo trenutno aktivnih 42 primerov okužb, so potrdili 7 novih primerov.

Hrvaška obala Koronavirus Svet Hrvati se čudijo: Ob 600 tisoč tujcih tako malo covid-19?

Tri okužbe so potrdili tudi v osječko-baranjski županiji. Okužbo so potrdili pri osebah, starih 22, 27 in 41 let. Vsi trije so prve simptome začeli kazati, ko so se vrnili z dopustovanja na Jadranu. 

Iz varaždinske županije poročajo o štirih novih primerih. V treh primerih gre za družinske stike obolele, pri kateri so okužbo odkrili v nedeljo. V četrtem primeru gre za mlajšega moškega, ki se je okužil v Zagrebu, kjer dela. 

Poleg tega so šest okužb potrdili na območju vukovarsko-srijemske županije, 5 na območju brodsko-posavske županije, 3 na območju karlovške županije, 2 na območju istrske županije in eno na območju sisačko-moslavačke županije. 

Hrvaška plaža Covid-19 Zdravje Največ okužb iz države, v kateri dopustuje ogromno Slovencev

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • sam1 10:25 13.avgust 2020.

    Sedaj,ko si je leva in desna elita dodobra namočila in opekla riti, ter se po večini vrnila nazaj domov,bodo pa vsi "nizkcenovni" posezonci doživeli hladen tuš in se zaradi ukrepov ob prehodu južne meje raje odpovedali tistim par dnevom dopusta,ki ...prikaži več ga radi preživijo po končani sezoni,ko imajo mir in ni gužve....

  • kapibara1 08:39 13.avgust 2020.

    Čakte mal, da m ine glavnina avgusta, bode vse koj drgač..

  • Avatar ovca
    ovca 20:14 12.avgust 2020.

    Pri Hrvatih covid v nebo, pri Slovenceljnih pa z neba 😂😂😂. Ocitno je vetrcek pihal 🌬️