Kakšne kadrovske poteze bo povlekla Pivčeva?

Foto: Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS, hotel Four Points
Foto: Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS, hotel Four Points
Po presenetljivi menjavi na čelu stranke DeSUS lahko pričakujemo spremembe na čelu stranke.
Oglej si celoten članek

Po menjavi na čelu DeSUS v stranki navajajo, da naglih potez ni pričakovati. Tudi koalicijski partnerji so v izjavah še previdni. Kaže pa, da jih nova ministrska menjava, do katere bo prišlo zaradi odhoda Karla Erjavca z mesta ministra za obrambo, lahko skrbi, saj bo imenovanje ministra brez večine v DZ znova zalogaj.

Stranka bo Karla Erjavca, ki je napovedal odstop z mesta obrambnega ministra in umik iz javnega življenja, povabila na sestanek. V DeSUS predvidevajo tudi, da bi se v prihodnjem tednu Aleksandra Pivec lahko srečala tudi s premierjem Marjanom Šarcem.  

Glede na strankarska pravila DeSUS se bodo morali v naslednjih tednih konstituirati še novoizvoljeni organi DeSUS, najprej izvršni odbor in nato še svet stranke, ki je najvišji organ med obema kongresoma. Pričakovati je, da bo predsednik sveta nekdo, ki si ga bo izbrala Pivčeva, saj je sodelovanje med predsednikom stranke in predsednikom sveta pomembno. Obenem je pričakovati, da bo Pivčeva svojega človeka postavila tudi na mesto generalnega sekretarja stranke. Konstituiranje organov je pomembno zato, ker ti soodločajo ali potrjujejo tudi ministrske kandidature za resorje iz kvote DeSUS.

Analiza "Kralj je mrtev, naj živi kraljica!"

Iskanje novega ministra

Foto: Anže Petkovšek DeSUS V kabinetu predsednika vlade danes še niso komentirali napovedanega odstopa Erjavca z mesta ministra za obrambo, tudi v koaliciji so pri odzivih večinoma precej zadržani, kaže pa, da jih vendarle lahko skrbi, kako bodo zagotovili potrebno absolutno večino za izvolitev novega ministra.

Kot je za STA navedel politični analitik in urednik portala Domovina.je Rok Čakš, Erjavčev odhod iz vlade Šarcu najbrž ni najbolj po volji, četudi si je nekonfliktne Pivčeve na predsedniškem mestu koalicijske partnerice želel tudi on in v zakulisju za to tudi kaj postoril. "Ne zaradi tega, ker bi bil premier z njegovim delom tako zadovoljen, temveč, ker to pomeni, da bo moral v državnem zboru predlagati novega ministrskega kandidata. In kot smo videli v primeru Angelike Mlinar, je pridobitev potrebne parlamentarne večine za Šarčevo manjšinsko vlado vse prej kot rutinska naloga," je izpostavil Čakš.

Podobno razmišlja vodja poslancev SD Matjaž Han. Četudi verjame, da bodo lahko tudi z novo predsednico DeSUS dobro sodelovali, pa se zaveda, da so pred njimi zahtevni časi in da bo "novega ministra absolutno težko spraviti skozi parlament". Ob tem je opozoril na stanje v poslanski skupini DeSUS, kjer so nekateri podpirali Erjavca. "Odvisno je od poslancev DeSUS, odvisno je od komunikacije med Pivčevo in Šarcem. Mislim, da je treba počakati nekaj dni, da se glave ohladijo, da se nova ekipa usede in da pove, kako naprej," je dejal za STA.

In če je spraviti skozi parlament enega ministra ob manjšinski vladi, ki ima le 43, ali celo 42 glasov, težko, pa je po Hanovi oceni v trenutni kondiciji koalicije spraviti skozi širšo rekonstrukcijo vlade "misija nemogoče". Zato meni, da bodo v DeSUS enostavno morali najti novega obrambnega ministra. Računica 43 ali 42 leti predvsem na poslanca DeSUS Roberta Polnarja, ki je v minulih tednih glasoval drugače kot koalicija, na sobotnem kongresu pa ga sploh ni bilo videti.

Čakš je za STA ocenil, da so se delegati DeSUS v soboto znašli pred dilemo "ali bo upokojenska stranka bolj verjetno preživela s Karlom Erjavcem na čelu ali brez njega". "Odločitev za Aleksandro Pivec, ki so jo s tako prepričljivo večino sprejeli, kaže na dobro razvit preživetveni instinkt strankine baze - bolje od njenega dolgoletnega predsednika so znali presoditi, kdaj je, v dobro DeSUS, čas za njegov umik," je navedel. Slednje sicer še ne pomeni, da bo DeSUS pod vodstvom Aleksandre Pivec na naslednjih volitvah zanesljivo prestopil parlamentarni prag. "Nedvomno pa ima s tako imenovano 'novo generacijo' za to več možnosti kot s politično preživetim Erjavcem," je navedel.

Foto: Anže Petkovšek DeSUS

Menjava resorjev le v primeru rekonstrukcije vlade

V DeSUS so sicer za STA povedali, da bi se o menjavi resorjev pogovarjali le, če bi Šarec razmišljal o rekonstrukciji vlade, ne bi pa sami od sebe želeli posegati v resorje koalicijskih partnerjev. Če pa bi prišlo do takih pogovorov, bi si želeli namesto obrambnega resor, ki je bliže njihovim programskim usmeritvam. Pivčeva je v kongresnem volilnem nagovoru že omenila, da bi morali v prihodnosti prevzeti vodenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ko gre za nadaljnje poteze Pivčeve, pa v stranki zatrjujejo, da ostajajo trden člen koalicije.

V SMC, ki trenutno vodi ministrstvo za delo, so za STA navedli, da o menjavi resorjev ne razmišljajo. "Vsi naši ministri opravljajo svoje delo na način, da korektno izpolnjujejo tako naš program kot koalicijski sporazum," so navedli v pojasnilo. So pa tudi oni prepričani, da bo imenovanje novega ministra potekalo v luči tega, da je "manjšinska vlada vsakodnevni izziv in realnost, obenem pa je politika umetnost možnega".

Po zmagi Odzivi politike ob zmagi Pivčeve nad Erjavcem ekspresni

V SAB so za STA navedli, da je o menjavi vladnih resorjev v tem trenutku še preuranjeno govoriti, "o tem odločata predsednik vlade in koalicija". "Za nas je pomembno, da z DeSUS kot podobno mislečo stranko dobro sodelujemo," je izpostavila predsednica stranke Alenka Bratušek. Dodala je, da je zanje bistveno, da dokončajo mandat te vlade in nadaljujejo z gradnjo 2. tira in 3. razvojne osi ter skupaj z DeSUS naredijo še kakšen korak za izboljšanje položaja upokojencev. "Na tem področju si z njihove strani želimo še močnejše podpore," so navedli v SAB.

Menjava obrambnega ministra bi utegnila vplivati tudi na kadrovanje v vojski. Načelnica generalštaba Alenka Ermenc, ki je vodenje vojske prevzela v Erjavčevem mandatu, danes ob robu obeležitve svetovnega dneva spomina na žrtve holokavsta političnega dogajanja ni želela komentirati.

Slovenija Danes je žalosten dan za vse slovenske imitatorje

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 15:05 20. Januar 2020.

    Kahl bo po novem svetovalec za vojaške strategije pri Pahorju .

  • 08:35 20. Januar 2020.

    Kar zadeva razmere v stranki, vsi tisti,ki so podpirali Kahla,bodo potisnjeni v ozadje in bodo v primeru ,da ne zamenjajo …

  • 02:40 20. Januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.