Slovenija
12375 ogledov

"Kralj je mrtev, naj živi kraljica!"

DeSUS Anže Petkovšek Novo izvoljena predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec in poraženec Karl Erjavec.
Pivčeva je postala predsednica stranke, ki je king-maker in s tem dobila veliko težo in odgovornost, komentira analitik Andraž Zorko.

"To je lepa novica za razvoj slovenskega političnega prostora," zmago Pivčeve komentira analitik Andraž Zorko iz Valicona. Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je na kongresu DeSUS prepičljivo premagala Karla Erjavca, ki je stranko vodil 15 let. Zanjo je glasovalo 143 delegatov, za Erjavca pa 80.

DeSUS Slovenija Pivčeva slavi, Erjavec odstopa kot obrambni minister

"Erjavec je vedel, da bo izgubil"

"To je bil precej odločilni kongres za stranko DeSUS. V stranki so dojeli, da je čas za spremembe, gre za generacijski premik, stranko je končno prevzela mlada predsednica. Kralj je mrtev, naj živi kraljica!" pravi Zorko.

Erjavec je v prvem odzivi napovedal odstop z mesta ministra za obrambo. "Ves čas je bilo govora, da bo moral po kongresu DeSUS nekdo odstopiti. Mislim, da je te govorice sprožil ravno Erjavec," pravi Zorko. "Zdaj se to zdi dosti logično tudi v luči njegovega dopusta na katerega je šel zadnje dni pred kongresom. Čeprav so nekateri menili, da se je umaknil, ker je prepričan v zmago pa se je v resnici umaknil, ker je vedel, da bo izgubil," pravi Zorko. 

Visoka podpora kaže na enotnost v stranki

Visoka podpora, ki jo je dobila Pivčeva, kaže na to, da v stranki ni razkroja, pravi Zorko. Ocenjuje pa,  da je negotovost vnešena v poslanko skupino DeSUS, ki je bila v večini za Erjavca. Vodja poslanske skupine DeSUS je za Žurnal24.si dan pred kongresom ocenil, da bo razlika med Erjavcem in Pivčevo ohlapna in to v prid Erjavca. 

DeSUS, Aleksandra Pivec Zdaj gre zares Slovenija "Vlada fama, da bo na tesno, jaz pa mislim, da bo ohlapno"

"Na prvo žogo bo vlada še močnejša, ker odhaja minister, ki je bil večni "špilferderber". Ne samo, da je ta stranka na oblasti že skoraj 23 let, skoraj vedno ima tudi vlogo t.i. king-makerja. Zdaj bo Pivčeva tista, ki bo odločala, kdo bo zmagal, ne Šarec," pravi Zorko, ki je prepričan tudi, da Pivčeva že ima v mislih kandidata, ki ga bo namesto Karla Erjavca predlagala na mesto ministra za obrambo.  

DeSUS Pivec : Erjavec Slovenija Kaj sta pred glasovanjem obljubila kandidata za vodenje Desus-a?
Komentarjev 4
 • tone51 09:33 19.januar 2020.

  ta bo već na bolniški k v službi

 • prijon 08:32 19.januar 2020.

  Morda ob takem trenutku še SDS postane užiten!

 • Avatar Leon
  Leon 08:21 19.januar 2020.

  Za korenite politične spremembe v Sloveniji bi morali odstraniti še ostale alfa samce iz strank ,ki že 30 let manipulirajo z volivci .

Sorodne novice