Slovenija
16062 ogledov

Pivčeva slavi, Erjavec odstopa kot obrambni minister

DeSUS
1/13
Anže Petkovšek Novo izvoljena predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec.
Erjavec po hudem porazu s kongresa stranke DeSUS, ki jo je vodil 15 let, odšel vidno prizadet.

Aleksandra Pivec je premagala dosedanjega predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca. Zanjo je glasovalo 143 delegatov, Karl Erjavec pa je dobil 80 glasov. Ob razglasitvi glasov se je v dvorani zaslišal bučen aplavz. 

"Vesela sem, ganjena"

"V izjemno čast in veselje mi, da ste mi izkazali to zaupanje. Resnično sem vesela, ganjena," je v prvem odzivu dejala Pivčeva. "Danes je prelomen trenutek za Slovence in Slovenke, danes vodenje politike prihaja na novo generacijo, s ponižnostjo in odgovornostjo prevzemam vodenje stranke," je v prvem odzivi dejala Pivčeva. Ocenila je, da je njena izvolitev prelomni trenutek, ne le za stranko, ampak za vso slovensko politiko. Odgovornost za vodenje te države po njenih besedah sedaj prehaja na novo generacijo politikov, ki bodo z drugačnimi pogledi in drugačnimi praksami.

DeSUS | Avtor: Anže Petkovšek Novo izvoljena predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec. Anže Petkovšek

"Pomembna bodo znanje in izkušnje prav vsakega od nas. Želim, da pozabimo stare zamere in od tega trenutka delujemo kot enotna ekipa - morda občasno z različnimi pogledi, a skupnimi cilji," je Pivčeva prebrala iz govora, ki si ga je pripravila vnaprej. Že ob prihodu na kongres je Pivčeva dejala, da njene informacije kažejo njej v prid. "DeSUS ne bo sprejemal zavezništev brez jasno opredeljenih konkretnih ukrepov za izboljšanje položaja starejših," je dejala Pivčeva in poudarila, da ne bodo pozabili tudi na mlajše generacije. 

Erjavec: "Ko me bodo pokopali, bom član stranke DeSUS"

"15 let je dolga doba, to pomeni veliko odgovornost, veliko bremen, veliko odrekanj, ni mi pa žal tega dela, ki sem ga opravljal s srcem in z vsem znanjem. Spoštujem to odločitev, sporočam pa, da bom odstopil kot minister za obrambo," je sporočil Erjavec. Ostaja član stranke DeSUS. "Ko me bodo pokopali, bom član stranke DeSUS," pa je dejal novinarjem, ko je takoj po glasovanju vidno prizadet takoj zapustil kongres. 

DeSUS | Avtor: Anže Petkovšek Novo izvoljena predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec. Anže Petkovšek

"Da bo odstopil z mesta ministra za obrambo nisem pričakoval, mislim pa, da je to ena boljših potez glede na zadnje dogodke," je komentiral Tomaž Gantar, nekdanji minister in nekdanji podpredsednik stranke, v zadnjem času pa kritik Karla Erjavca. Gantar meni, da bo poslanska skupina DeSUS kljub temu ostala enotna. 

DeSUS | Avtor: Anže Petkovšek Novo izvoljena predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec. Anže Petkovšek

Pivčeva: V ponedeljek bom poklicala Erjavca

Aleksandra Pivec medtem meni, da je morda Erjavčeva izjava o odstopu z mesta ministra za obrambo nekoliko preuranjena. Napovedala je, da se bo v ponedeljek skušala dogovoriti za sestanek s predsednikom vlade Šarcem, ki bi se z njo rad pogovori o vpletenosti v afero SRIPT. "Zavzela se bom, da bi bil ta pogovor čim prej, ker bi rada čim prej začela z delom in z razmišljanji kako naprej," je dejala Pivčeva. 

Predsednik vlade Marjan Šarec je Pivčevi čestital na twitterju. "Iskrene čestitke Aleksandra Pivec za prepričljivo zmago. Uspešno delo v stranki želim, predvsem pa tvornega sodelovanja v koaliciji! Zahvaljujem se tudi dosedanjemu predsedniku Karlu Erjavcu za delo, ki ga je opravil," je zapisal Šarec. 

DeSUS Pivec : Erjavec Slovenija Kaj sta pred glasovanjem obljubila kandidata za vodenje Desus-a?
Komentarjev 19
  • maresem 08:39 19.januar 2020.

    Aja... ga bo poklicala, da bi še ostal minister?! Se je že začelo kupčkanje in ščitenje smrdljivih guzic. On je edino za na smetišče zgodovine.

  • leonardo 08:32 19.januar 2020.

    Se Janša še ni oglasil s svojimi hudobnimi pripombami. Temu tako ni všeč nihče, ki se njemu ne klanja! Nekam čudno tiho je!

  • Silva Drevensek 08:12 19.januar 2020.

    hvala bogi da ga je skinla ženska,upam da bo res stranka naredila nekaj za upokojence,pa da Erjavec ne bo nikoli več kaki minister,pa enkrat se že naj odločijo al bodo desni al pa levi ne da skačejo v vsako vlado,v ...prikaži več 15 letih je gledal samo za svoj položaj