Slovenija
3651 ogledov

Žvižgi za Erjavca ob kritiki Pivčeve

DeSUS
1/22
Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS, hotel Four Points
Bosta za izvolitvev potrebna dva kroga?

Na kongresu stranke DeSUS, kjer se za mesto predsednika potegujejo sedanji predsednik Karl Erjavec, kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ter pravnik Borut Stražišar, nihče ne upa napovedati, kdo bo v prihodnje vodil stranko. Ob prihodu na kongres, ki se je začel ob 10 uri,  Karl Erjavec ni želel dajati izjav, Pivčeva pa je povedala, da po njenih kalkulacijah "kaže njej v prid". Več v članku tukaj: 

DeSUS, Aleksandra Pivec Zdaj gre zares Slovenija "Vlada fama, da bo na tesno, jaz pa mislim, da bo ohlapno"

DeSUS | Avtor: Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS, hotel Four Points Anže Petkovšek
Mala zmaga Erjavca

Delegati so sicer zavrnili predlog pokrajinskega odbora Ptuj Ormož, od koder prihaja Pivčeva, da bi bil volitve nadzoroval tudi notar. Proti je glasovalo 118 delegatov, za pa 97, kar prisotni ocenjujejo kot dokaz večje podpore Erjavcu.
Tabor Pivčeve pa je na drugi strani uspel z dopolnilom, da bodo o predsedniku glasovali v dveh krogih, če v prvem krogu eden od kandidatov ne bo dobil večine.  

Žvižgi za Erjavca ob kritiki Pivčeve

Je pa bi Erjavec deležen žvižgov iz publike delegatov, ko se je v poročilu o delu stranke obregnil ob delo nasprotnikov in protikandidatke. Iz dvorane je bilo slišati klice, da to ni korektno.
Žvižge je bilo slišati tudi ob kritiki Pivčeve, češ da ni sodelovala pri delu stranke.

O kandidatih za predsednika bodo delegati glasovali okoli 18 ure, šele po tem pa jim bodo postregli kosilo. . Rezultati volitev naj bi bili znani uro in po kasneje. 

Gantar: Naredili smo bistveno premalo

Tomaž Gantar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na kongresu se je že oglasil nekdanji podpredsednik stranke DeSUS Tomaž Gantar, ki bo na volitvah podprl Erjavčevo protikandidatko, je bil kritičen do delovanja stranke DeSUS. "Na ključnih in pomembnih ključnih in pomembnih področjih smo naredili bistveno premalo," pravi Gantar in dodaja, da sicer ne želi izničiti prizadevanj predsednika stranke Karla Erjavca. 

"Zamudili smo ključne premike, ki bi jih lahko dosegli v prejšnjem mandatu, ko je bila poslanska  skupina večja. Zaupanje v DeSUS je vedno manjše, problem je treba iskati pri sebi, ne zunaj stranke. Spremeniti moramo način dela in se začeti zavzemati za to populacijo," pravi Gantar.

"Po dolgih letih spreminjati smer je težko"

Po slabem volilnem rezultatu na zadnjih parlamentarnih volitvah ima DeSUS v parlamentu le še pet poslancev, polovico manj, kot v mandatu prej. "Pri 620 tisoč upokojencih v Sloveniji je bil to na volitvah jasen signal, enostavno na tak način en gre naprej," pravi Gantar, ki je pomnil tudi na omajano zaupanje koalicijskih partnerjev. 

Gantar ne verjame, da bi tako spremembo lahko izpeljal aktualni predsednik stranke Karl Erjavec. "Po mnogih letih spreminjati smer, nekoga ki vodi, je težko. Če delamo na enak način naprej, je zelo težko pričakovati, da se bo kaj spremenilo." Erjavec je na čelu stranke od leta 2005, na kongresu 2017 je bil edini kandidat in je prejel 97 odstotno podporo. 

 

Komentarjev 1
  • Gandolf 17:09 18.januar 2020.

    Baje hrvati častijo štrudlu za zahvalo pri pomoči v arbitraži .Erjavcek press