Slovenija
5220 ogledov

"Vlada fama, da bo na tesno, jaz pa mislim, da bo ohlapno"

DeSUS
1/24
Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS, hotel Four Points
V stranki DeSUS ne izključujejo možnosti preobrata med samim kongresom.

V zadnjih dnevih in urah pred kongresom stranke DeSUS, ki danes poteka v Ljubljani, so iz tabora Aleksandre Pivec in iz tabora Karla Erjavca prihajale informacije, na podlagi katerih je mogoče sklepati le, da ne pri prekaljenem političnem mačku Erjavcu, ne pri skoraj novinki Pivčevi, v zmago ne morejo biti prepričani. 

Erjavec je na kongres prišel nasmejan in samozavesten, vendar izjav ni hotel dajati. "Neke moje osebne kalkulacije kažejo, da bi se lahko izšlo v moj prid," pa je dejala Pivčeva. 

Tesno ali ohlapno?

11. kongres stranke DeSUS | Avtor: Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS, hotel Four Points Anže Petkovšek
"Na podlagi informacij, ki jih imam, sem 99 odstotkov prepričan, da bo Erjavec ponovno izvoljen," pravi Franc Jurša, vodja petih poslancev DeSUS v parlamentu ter Erjavčev dolgoletni sodelavec.
Da "niti slučajno ni res," da bi imel Erjavec zagotovljeno zmago, pravi na drugi strani Nina Stankovič, nekdaj Erjavčeva, zdaj svetovalka za stike z mediji pri Pivčevi. Po podatkih Stankovičeve, ima Pivčeva visoko, 80- do 90-odstotno podporo v sedmih regionalnih odborih, tudi v Ljubljani se ji podpora dviguje, od skupno 238 delegatov pa naj bi zanjo glas oddalo "krepko čez 120".

Za izvolitev predsednika DeSUS je potrebna navadna večina. "Vlada splošna fama, da bo zelo na tesno, a jaz menim, da bo ohlapno," pa je o glasovanju v prid Erjavcu, prepričan Jurša. 

Kongres se je začel ob deseti uri, glasovanje o predsedniku pa je predvideno ob 17.30. Možnosti presenečenj in preobrata v času trajanja kongresa, ne izključujejo na nobeni strani. "Kongres je bil sklican v pravem trenutku, ko se v slovenskem političnem prostoru dogajajo prelomni dogodki," je v pozdravnem govoru dejal Erjavec. 

Niti Aleskandra Pivec niti Karl Erjavec na zadnjih državnozborskih volitvah nista bila izvoljena v parlament

Prva prava resna alternativa

11. kongres stranke DeSUS | Avtor: Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS, hotel Four Points Anže Petkovšek
Karl Erjavec, ki stranko DeSUS vodi od leta 2005 (dlje časa stranki vodita le še Janez Janša in Zmago Jelinčič) se na današnjem kongresu prvič spopada s kandidatko, ki bi ga lahko premagala. Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se je za kandidaturo odločila jeseni. 
Na zadnjem kongresu stranke DeSUS leta 2017 Erjavec ni imel protikandidata, za svoj četrti mandat je dobil 97-odstotno podporo stranke, na kongresu prej, leta 2013 pa je Erjavec z lahkoto pometel s protikandidatoma Meto Vesel Valentinčič in Ljubom Jasničem. 

Slab rezultat na volitvah, odhod zaveznikov

A od zadnjega kongresa se je spremenilo marsikaj, na zadnjih parlamentarnih volitvah je DeSUS pod vodstvom Karla Erjavca prepolovil število poslancev, ki jih ima stranka v parlamentu, na spomladanskih evropskih volitvah pa je DeSUS izgubil poslanca v Evropskem parlamentu.

Tomaž Gantar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Erjavca je medtem zapustil in se obrnil proti njemu Tomaž Gantar, ki je bil dolga leta njegova desna roka. "Upam, da bodo delegati danes razumeli, da ne gre toliko za enega ali za drugega kandidata, ampak da DeSUS enostavno potrebuje neko spremembo in osvežitev. Brez nje bo težko napredoval," je pred kongresom po poročanju STA dejal Gantar. 

Odmeven je bil tudi spor z nekdanjim zunanjim ministrom, evropskim poslancem in starosto slovenske politike Ivom Vajglom. Ko je ta izstopil iz DeSUSa, ej Erjavec ocenil, da je stranko izkoristil le za svojo kandidaturo na evropskih volitvah. 

Oba klicana na zagovor k Šarcu

Zelo nesrečno obdobje za Erjavca pa so bili ravno zadnji tedni pred kongresom, ko, čeprav je sprva verjetno računal drugače, je kot obrambni minister odigral glavno vlogo v sagi umika slovenskih vojakov iz Iraka, še posebej po tem, ko se je izkazalo, da je Slovenija pravzaprav edina država, ki je po napadih Irana svoje vojake vrnila v domovino.

Erjavec  si je tako prislužil kritiko premiera Šarca, ki je tudi napovedal, da se bo po kongresu z Erjavcem resno pogovoril. Tako kot tudi s protikandidatko Aleksandro Pivec, vpleteno v afero SRIPT. 

"Čeprav se zdi, da ima Erjavec zagotovljeno podporo znotraj strankine baze, da ima veliko več nasprotnikov zunaj stranke kot znotraj nje, da tudi vsi napadi nanj s strani Šarca notranjo podporo prej utrjujejo kot razbijajo, pa so volitve s tokrat kar dvema protikandidatoma seveda bolj tvegane kot tiste brez," meni analitik Andraž Zorko iz Valicona.

"Če ne bo izvoljen, bo Erjavec politično deklasiran"

"Erjavec zelo upa v naklonjenost delegatov DeSUS njemu. Končno, na njihovi selekciji je lahko v miru delal dolga leta. A zdi se, da letos tvega resneje kot kdajkoli prej," pravi analitik Igor Pribac. "Kongresniki bodo težko ostali slepi in gluhi za široko soglasje političnih strank in javnosti v obsodbi Erjavčevega ravnanja glede vojakov v Iraku. Svoji in strankini že načeti politični kredibilnosti, je zadal nov udarec. V poslu, v katerem je kredibilnost skoraj vse, je Erjavec ostal skoraj brez nje - vsaj zunaj stranke. Njegova tekmica si jo je nekaj, vsaj osebne, kot ministrica pridobila - vsaj zunaj stranke. Vidi se, da ji političnih izkušenj manjka, a tudi, da se hitro uči," dodaja Pribac, ki Erjavcu tudi napoveduje, da bo, če ne bo ponovno izbran za predsednika stranke, verjetno tudi ob ministrski položaj in politično deklasiran.

"Erjavec je moteči element za leve in za desne"

DeSUS, Franc Jurša | Avtor: Anže Petkovšek 11. kongres stranke DeSUS, hotel Four Points Anže Petkovšek
Čeprav je Šarec Erjavca po kogresu povabil "le" na pogovor, se v javnosti pojavlja vse več vprašanj, ali bo Erjavec moral zapustiti tudi mesto ministra za obrambo. "Erjavec je moteči element za leve in desne, nobeni ga pretirano nimajo radi, ko je bil v desni vladi, ni dovoljeval ideoloških debat, v levi opciji pa je zagovarjal interese upokojencev, kar je zaradi izčrpanja pokojninske blagajne stalo tudi proračun," pravi Jurša.

Zaradi dveh taborov v stranki, razpad DeSUS?

"Za Karla Erjavca pravijo, da je izkušen politični lisjak, ki se dobro znajde v različnih razmerjih in okoliščinah, kar je dokazal že večkrat. Se pa zdi, da se je nekoliko izpel. Če bi bil jaz DeSUS, bi dal priložnost novim silam," pa meni Zorko. 

Razvoj dogodkov je, ne glede na to, kdo bo v prihodnje vodil stranko, po mnenju analitikov precej nepredvidljiv. Nekateri menijo, da bo, če bo izvoljen Erjavec, vse ostalo po starem, tako v stranki kot vladni koaliciji, drugi napovedujejo, da bo v tem primeru del članstva, zvest Pivčevi, odšel. Ker sta se v stranki oblikovala močna nasprotna tabora, se odpira tudi vprašanje razpada stranke pa tudi tega, ali se bo DeSUS na prihodnjih volitvah sploh še uvrstil v parlament.

Zoran Janković in Karl Erjavec, Desus | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Če je DeSUS preživel Erjavčevo, že skoraj absurdno, potezo pred volitvami 2018, ko je ustanovil Levi blok z ljubljanskim županom, ki na volitvah sploh ni nastopil, potem bo verjetno preživel tudi naslednje volitve, ne glede na to, kdo ga bo vodil. Menim pa, da DeSUS ne bi škodovala osvežitev v stranki in na mestu njenega predsednika – dva zaporedna poraza na volitvah sta dober razlog za kaj takega," pravi Zorko. 

Komentarjev 13
  • Skira 15:07 18.januar 2020.

    Šalabajzerji go home

  • Avatar praufo
    praufo 13:04 18.januar 2020.

    desus , kaj že to pomeni ... ? v katerem banistanu imajo penzionisti svojo stranko? lahko sicer, ampak, zakaj je vedno v parlamentu in drek meša ... vsak lahko ustanovi stranko, tudi gospodinje, al pa prevozniki, al pa smetarji, al ...prikaži več pa frizerji ... stranka s takim nazivom jasno izraža svoj ozki interes (ki ga sicer ne more udejanit) in to ne spada v parlament ... razumem penzioniste, ki imajo prenisko penzijo, ampak ne more bit neka stranka al neki kahl, ki bo zvišal pokojnine

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 12:49 18.januar 2020.

    desus je anti-upokojenska stranka, Erjavca pa imajo mnogi za narodnega veleizdajalca