Slovenija
3226 ogledov

Potrjeno: Erjavec dobil protikandidata

Aleksandra Pivec Saša Despot
Erjavec v boju za mesto predsednika stranke DeSUS dobil dva protikandidata.

"Sklep je, da bo 18. januarja ob 10. uri kongres stranke. Potrdili smo vse kandidatne liste in delegate. Seja je potekala mirno," je, ko je stopil pred novinarje, dejal Karl Erjavec. Na seji izvršnega odbora (IO) in sveta stranke so potrdili vse tri kandidate za predsednika stranke. 

Zaradi pomislekov glede kandidature Aleksandre Pivec in Boruta Stražišarja, so se kandidati danes predstavili IO stranke. Erjavec je še enkrat ponovil, da gre v primeru Stražišarja za novega člana stranke, Pivčeva pa je morala pojasniti zadnje dogajanje v zvezi z zadevo SRIPT. Erjavec ima zagotovilo tako ministrice kot ministra Zdravka Počivalška, da v zadevi SRIPT ni bilo nič narobe.

Na vprašanje, kaj pričakuje na kongresu, je Erjavec odgovoril, da čuti, da bo premagal vse ovire in pasti, ki se nastavljajo. Obregnil se je ob "velik interes koalicijskih in opozicijskih strank" za dogajanje v njegovi stranki. Dotaknil se je tudi navedb o vlogi premierja Šarca v zadnjem dogajanju, povezanim z Desusom. "Jutri imamo koalicijo. Mislim, da je prav, da imava en oseben pogovor, da te stvari razčistiva," je napovedal. 

Stražišar: Manjka posluha za starejše ljudi

Borut Stražišar je po predstavitvi dejal, da so člane izvršnega sveta zanimale osnovne informacije. "Kakšnih večjih vprašanj ni bilo, razen da sem se predstavil, kdo sem in kakšna je moja vizija delovanja stranke. Vsebinskih vprašanj s strani članov odbora ni bilo," je povedal.

Za kandidaturo se je odločil, ker iz izkušenj na terenu vidi, da "v tej stranki manjka malo več posluha za starejše ljudi". Kot pravi, niso vse samo pokojnine. Opozoril je tudi na to, da dvig pokojnine za sedem evrov, ne pomeni nič, če se hkrati na primer za 10 evrov dvigne položnica za komunalne storitve. 

Stražišar meni, da bodo delegati glasovali za lepšo prihodnost in pri tem imeli v mislih tudi svoje otroke in vnuke. "Če mladih ne bomo rešili, tudi stari ne bomo imeli od tega nič," je dodal. 

Komisija skeptična glede Pivčeve in Stražišarja ne pa Erjavca

Komisija je pomisleke glede Pivčeve izrazila zaradi očitanih nepravilnosti in spornosti pri projektu SRIPT, glede katerih je v ponedeljek potekala nujna seja članov odborov za kmetijstvo in gospodarstvo, ki jo je sklical SDS. Ministrica je na seji pojasnjevala, kako je pri projektu SRIPT v 16-ih mesecih zaslužila več kot 35 tisoč evrov honorarja ter tudi, kako v času, ko je ministrica, opravlja dopolnilno delo pri Znanstveno-raziskovalnem središču Bistra Ptuj. 

Komisija ugotavlja tudi, da se Pivčeva kot ministrica stranke DeSUS, ki je po 16. in 18. členu Statutu stranke članica Izvršnega odbora in Sveta stranke po funkciji, vabljena na seje organov, slednjih zaradi zadržanosti ni udeleževala. Na sejah organov stranke je bila nazadnje prisotna novembra lani. 

Glede Boruta Stražišarja pa je bila komisija DeSUSa v dvomih, ker se je v stranko DeSUS včlanil šele v postopku evidentiranja za mesto predsednika stranke in "je zato znotraj članstva malo poznan, čeprav je kandidiral na listi stranke DeSUS na lokalnih volitvah 2018 in bil takrat tudi izvoljen za občinskega svetnika na Jesenicah." 

Erjavec prisoten na seji komisije

Komisija glede tretjega evidentiranega kandidata Karla Erjavca ni izrazila nobenega dvoma, je pa pojasnila razloge, zaradi katerih je bil na seji, kjer so evidentirali kandidate za volilni kongres, tudi Erjavec. "Vezano na podane očitke o prisotnosti predsednika stranke na seji omenjene Komisije pojasnjujemo, da je predsednik stranke, kot organ stranke, ki vodi in predstavlja stranko ter v skladu s 23. členom Statuta stranke izvršuje odločitve organov stranke, vabljen na vse seje organov in delovnih teles stranke DeSUS. Predsednik stranke se tako udeležuje vseh sej, ko mu to dovoljujejo njegove druge službene obveznosti," je sporočila generalna sekretarka stranke Lidija Štruc

Karl Erjavec Slovenija Desus se trese, izstopa eden najbolj vidnih članov

Vajgl: Če bo izvoljena Pivčeva, se vrnem

Do pomislekov glede kandidature Pivčeve je bil še posebej kritičen vidni član stranke Ivo Vajgl. "Normalno bi bilo, da stranka stoji za svojo ministrico, dokler se ji krivda ne dokaže," je dejal Vajgl, ki je prepričan, da je vodstvo stranke potrebno temeljite prenove in obnove, zato je iz stranke prejšnji teden tudi izstopil. Erjavec Vajglovega izstopa ni obžaloval, menil pa je, da je Vajgl stranko zgolj izkoristil za vnovični mandat v Evropskem parlamentu. Vajgl je medtem napovedal, da se bo v stranko najverjetneje vrnil, če bo na kongresu za predsednico izvoljena Pivčeva.

Komentarjev 7
  • Janez 14:48 28.november 2019.

    upokojenci ne zanimajo, je že izjavil, da pokojnine niso pomembne ampak vse drugo, upokojenci s 400 evri naj živijo od lufta

  • Janez 14:47 28.november 2019.

    Nobeden ni primeren, Erjavec krade iz strankine blagajne in si izplačuje še eno plačo, upokojenci pa životarijo s 400 evri mesečno. Pivčevi upokojenci dol visijo, gre ji samo za osebne koristi, ki jih bo s tem pridobila in pokasirala denar ...prikaži več kakor to že počne. Kaj pa je do sedaj naredila za upokojence?? Vajgl naj tam ostane, kot je zapisal eden ne volit Pivčeve ker se bo vrnil Vajgl pa bo škoda še večja. Svet evrope je Vajglu dokazal podkupljivost, kako si sploh še upa se oglašati?? Stražišarja

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 10:32 28.november 2019.

    ta stranka s takim vodstvom bi že zdavnaj morala končati na smetišču zgodovine, še posebej po razkritju vpletenosti Karla Erjavca v arbitražno afero zaradi katere je Slovenija izgubila precej svojega ozemlja.