Slovenija
12350 ogledov

Desus se trese, izstopa eden najbolj vidnih članov

Ivo Vajgl Saša Despot
Iz stranke Desus zdajšnjega predsednika Karla Erjavca zadnje dni prihajajo zelo čudne novice. Zdaj jo zapušča še eden najbolj prepoznavnih obrazov.

V stranki DeSUS se napetost pred januarskim volilnim kongresom stopnjuje. Ob tem, da je kadrovska komisija DeSUS ugotovila, da pri kandidaturah Erjavčevih protikandidatov za vodenje stranke Aleksandri Pivec in Borutu Stražišarju obstajajo vsebinski zadržki, nekdanji evropski poslanec Ivo Vajgl zapušča stranko, poroča Dnevnik.

"Glede na stališča, ki jih sam zastopam, ocenjujem, da v DeSUS zame ni več prostora, zato izstopam iz stranke," je časniku zaupal nekdanji evropski poslanec. A če bo na kongresu stranke zmagala Pivčeva, bo Vajgl, kot napoveduje, najverjetneje obnovil svoje članstvo v stranki.

Vajgl ocenjuje, da bi morala možnost kandidiranja veljati za vse člane stranke. Vsebinski zadržki kadrovske komisije pri Pivčevi in Stražišarju se mu zdijo še toliko bolj absurdni, ker se nanašajo na ministrico, ki v vladi zastopa stranko DeSUS. "Normalno bi bilo, da stranka stoji za svojo ministrico, dokler se ji krivda ne dokaže," pravi Vajgl in dodaja, da je vodstvo stranke potrebno temeljite prenove in obnove.

Kadrovska komisija stranke DeSUS je namreč pri kandidaturah Pivčeve in Stražišarja ugotovila, da oba sicer izpolnjujeta formalne pogoje, a predlagala izvršnemu odboru, da se z njima še enkrat pogovori. Stražišarju očitajo, da se je v stranko včlanil šele v času kandidacijskega postopka, pri Pivčevi pa navajajo očitke v zvezi s projektom SRIPT.

Ali si Erjavec čisti pot do novega mandata?

Predsednik stranke Karl Erjavec je za STA zanikal poročanje POP TV o tem, da je kadrovska komisija blokirala njuni kandidaturi. Po njegovih besedah bodo vse tri kandidature obravnavali v sredo na izvršnem odboru stranke. Kandidatno listo mora potrditi še svet stranke.

Po navedbah časnika je več sogovornikov iz vrst DeSUS nad sklepom kadrovske komisije presenečenih. Izpostavljajo, da je v statutu jasno določeno, da ima član pravico, da voli in je voljen v organe stranke. Da bi kadrovska komisija v preteklosti izrekala kakšne vsebinske zadržke, se ne spomnijo.

Vajgl je bil sicer kot član stranke Zares do leta 2014 poslanec v Evropskem parlamentu. Na takratnih evropskih volitvah tako ni kandidiral na njeni listi, ampak se je odločil, da bo kandidiral s samostojno listo. Pri tem ga je podprla stranka DeSUS. Na majskih volitvah v Evropski parlament pa se je odločil, da po dveh zaporednih mandatih v Evropskem parlamentu ne bo več kandidiral.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • vojko06 22:07 20.december 2019.

    Pralne stroje bo prodajal smrduh kretinast. Bolj da bi ga prasca ubil kot da je zafukal celo slivensko penzionisticno srenjo....najvecji izmecek on pa jansa

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 11:23 24.november 2019.

    Kjerkoli je bil vse propade, ali pa bo, podobno kot pri Möderndorferju.

  • Zdravko Lajh 23:13 23.november 2019.

    Podgane zapuščajo potapljajočo se ladjo ... podmornica tone dalje .... heši se kdoh se mohe1