Simono Drenik, ujeto v prisluhe hrvaške SOE, bodo zaslišali

Foto: NSi
Foto: NSi
Da je slovenski agentki in arbitru prisluškovala SOA, znano že več kot dve leti. Zakaj je informacija v javnost prišla zdaj?
Oglej si celoten članek

"Komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb je bila 14. 12. 2016 obveščena, da je prisluhe (med agentko Drenikovo in arbitrom Sekolcem op. a.) naredila SOA, vendar ta informacija ni pricurljala na plano in zato smo bili pohvaljeni," je po današnji maratonski seji komisije (Knovs) povedal njen predsednik Matej Tonin (NSi).

Zakaj je informacija na dan prišla danes, Tonin ni hotel povedati javno, čeprav kot pravi, si "domišlja, da ve, zakaj". V Sloveniji je o tem, da je prisluhe med slovensko agentko in arbitrom posnela hrvaška obveščevalna služba SOA, pretekli teden poročal Pop TV, pred tem pa je v oddaji na televiziji N1 iste informacije razkril bosanski novinar Avdo Avdić.

"Nekaterim na Hrvaškem ne ustreza, da se mejni konflikt reši, morda tudi komu v Sloveniji ne ustreza, da se ta konflikt reši," meni Matej Tonin NSi.

Slovenija Arbitraža: Razkrito, kdo je prisluškoval Slovencema

Na seznamu hrvaških obveščevalcev politiki, mnenjski voditelji in novinarji

"Jasno je, da hrvaška SOA dela intenzivno in nadzira tudi mednarodne telekomunikacijske linije, zato je večina slovenskih politikov, novinarjev in drugih na listi SOA za prisluhe," pravi Tonin.
Tonin ob tem opozarja, da pri mednarodnih klicih zaradi različnih politik operaterjev, signal ne potuje vedno neposredno do klicanega. "Ko se signal obrne je velika možnost, da ga SOA prestreže," razlaga Tonin. 

"Da Hrvaška prisluškuje, ne bi smelo biti presenečenje"

"Hrvaška je ves čas hotela kompromitirati arbitražo in jo preprečiti, zato ne bi smelo biti presenečenje, da Hrvaška prisluškuje," pravi Tonin. Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb bo ponovno odprla preiskavo glede delovanja agentke Simone Drenik in arbitra Jerneja Sekolca.

Knovs bo zaslišal Drenikovo

Drenikovo je bila protiobveščevalno obveščena, vendar ni upoštevala samonadzornih ukrepov, ki jih je predvidela Sova, ugotavlja komisija, ki bo Drenikovo zaslišala. "Poslanci si zaslužimo odgovor Simone Drenik, zakaj je komunicirala na tak način," pravi Tonin. "Če pa bi se izkazalo, da je kateregakoli od teh ljudi Hrvaška pridobila na svoj stran, je to jasno opozorilo Sloveniji, da mora okrepiti svojo obveščevalno dejavnost," je še poudaril Tonin.

Tudi samo zunanje ministrstvo, ki ga je takrat vodil Karl Erjavec, ni sprejelo številnih varnostnih in samonadzornih ukrepov ter  ni nabavilo posebne opreme, ki so jo predlagali slovenski obveščevalci, ugotavlja Knovs. "Raziskali bomo zakaj. Če je šlo za malomarno delo, je pričakovati, da bodo ljudje, ki so ogrozili zelo pomemben primer za Slovenijo, odpuščeni," pravi Tonin. "Sova je v primeru arbitraže svoje delo opravila dobro, zastavlja pa se vprašanje, zakaj se slovenska stran, kljub opozorilom, ni obnašala samozaščitno." Kot je znano zaradi spornega dogovarjanja med Drenikovo in Sekolcem, ki ga je posnela SOA, ni bil sankcioniran nihče.   

Slovenija Simono Drenik po aferi premestili na ministrstvo za pravosodje

Še vedno odprto vprašanje, kako so posnetki prišli na Pop TV

Predsednik Knovsa ni hotel potrditi, ali je na posnetku, ki ga je v ponedeljek objavil Pop TV Ivan Trolj, hrvaški lobist, ki naj bi preko direktorja ameriškega finančnega sklada KKR skušal preprečiti objavo prispevka o tem, kdo je je prisluškoval slovenskemu arbitru in agentki. "Nisem pooblaščen, da dajem te izjave," pravi Tonin.
Tudi tega, kako so posnetki pogovora prišli na komercialno televizijo, Tonin ni mogel komentirati. Predstavniki Sove bodo skupaj s Policijo preučili, ali bi zoper Tolja lahko kazensko ukrepali zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju podkupovanja. 

"Prisluhi dokazujejo, da politike vodi nekdo v ozadju"

"Na podlagi slišanega - več pa o tem ne smem povedati - lahko zatrdim, da na Hrvaškem ni politika tista, ki vodi politike, ampak nekdo drugi v ozadju. In to je iz teh prisluhov jasno razvidno. Torej niso ministri tisti, ki vodijo igro na Hrvaškem," pa je med sejo Knosa na temo prisluhov v arbitražnem postopku ter o domnevnih poskusih vplivanja hrvaške vlade na POP TV, dejal poslanec SD Matjaž Nemec
Slovenija Nemec: Prisluhi dokazujejo, da politike vodi nekdo v ozadju
 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 21:38 10. April 2019.

    nekam zgodaj so se to spomnili ;) in zdaj bodo krta živega zakopali neverjetno tudi Tonin in njegova družba so …

  • 21:22 10. April 2019.

    In če sta vedela oziroma sta bila opozorjena d aznajo prisluškovati bi morala toliko bolj paziti. In ker nista izvrševala …

  • vec
    20:03 10. April 2019.

    Čuj ti matejčija, oni jo bodo zaslišali ? wadafak, pa sej je minilo skor svetlobno leto od dogotka, enostavno bo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.