Slovenija
5794 ogledov

Arbitraža: Razkrito, kdo je prisluškoval Slovencema

piranski zaliv piran morje
1/3
Žurnal24 main
Nekdanjemu slovenskemu sodniku arbitražnega sodišča Jerneju Sekolcu in slovenski agentki Simoni Drenik naj bi prisluškovala hrvaška obveščevalna služba (SOA) oziroma obveščevalec Davor Franić, znan tudi kot Mehanik Davor iz afere novačenja salafistov za tihotapljenje orožja v BiH, poroča spletni portal 24ur.com.

Franić naj bi imel na vesti vrsto afer in grozilnih akcij po navodilu hrvaškega vrha, piše portal, ki se sklicuje na bosanske medije in lastne vire v tuji obveščevalni službi.

Sekolec in Drenikova sta, potem ko so bili poleti leta 2015 razkriti prisluhi, odstopila, Hrvaška pa je sporočila, da je arbitražni postopek o meji s Slovenijo tako kompromitiran, da ne bo sprejela arbitražne razsodbe o meji.

Jernej Sekolec | Avtor: Delo Delo
Kdo je prisluškoval Sekolcu in Drenikovi, doslej ni bilo znano, pojavljala pa so se ugibanja, da bi lahko za prisluhi stali nemški ali ameriški obveščevalci.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu sicer danes medijskih objav ne komentirajo, so pa v sporočilu za javnost poudarili, da je ministrstvo po objavi prisluhov tesno sodelovalo s pristojnimi slovenskimi organi, ki so vodili preiskavo.

Na slovenski policiji so za 24ur.com povedali, da konkretnih odgovorov zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo dati in da operativnih ugotovitev iz posameznih predkazenskih postopkov ne morejo razkrivati.

Davor Franić je bil do pred nekaj meseci še precej neznan hrvaški operativec, ki naj bi imel po besedah bosanskih obveščevalcev v karieri številne propadle operacije, predvsem v BiH, uspeh v operaciji v Sloveniji pa naj bi ga očitno postavil na sam vrh hrvaške varnostno-obveščevalne agencije SOA, kjer je danes celo na mestu šefa kabineta direktorja SOA Daniela Markića, poroča portal 24ur.com.

Pred dnevi se je Franićevo ime pojavilo v aferi novačenja in tihotapljenja orožja iz Hrvaške v BiH, s katero naj bi Hrvaška želela prikazati sosednjo državo kot dvorišče za teroristična urjenja. Davor Franić naj bi pri tem izkoriščal bosanske avtoprevoznike z dovoljenjem za bivanje v Sloveniji in jih uporabljal za orožarske mule. Avtoprevozniki so pomoč iskali tudi na bosanskem veleposlaništvu v Ljubljani, navaja portal 24ur.com.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • romzy 19:17 23.november 2019.

    Pa kaj bluzi ta ustaška kravetina pred volitvami in kakšen je to odziv slo premierja in zunanjega ministra;takoj poklicati na zagovor hr konzula v Ljubljani in našega poklicat iz Zagreba na posvet.Tako se dela v politiki,na take provokacije!!!

  • Marcel Pravnik 09:37 04.april 2019.

    En pogovor in vse povedano? Koliko jih je sodelovalo? Mislim, da bolj kot s tem kdo nam je prisluškoval, bi se morali naši ukvarjati z našima dvema....

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 21:39 03.april 2019.

    zdaj jih ne smemo spustiti v Scengen.........naj bo meja klinc jih gleda...........