Slovenija
2014 ogledov

Nemec: Prisluhi dokazujejo, da politike vodi nekdo v ozadju

Miro Cerar, Matjaž Nemec, odbor za zunanjo politiko Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja pred odborom DZ za zunanjo politiko
Žgoča razprava na seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

"Na podlagi slišanega - več pa o tem ne smem povedati - lahko zatrdim, da na Hrvaškem ni politika tista, ki vodi politike, ampak nekdo drugi v ozadju. In to je iz teh prisluhov jasno razvidno. Torej niso ministri tisti, ki vodijo igro na Hrvaškem," je med sejo Komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb na temo prisluhov v arbitražnem postopku ter o domnevnih poskusih vplivanja hrvaške vlade na POP TV, dejal poslanec SD Matjaž Nemec. Nemec je moral sejo, ki sicer traja že več ur, zapustiti predčasno. 

"Za celotno regijo gre!"

Kdo konkretno vodi hrvaško politiko, Nemec ni hotel povedati. "Ne morem komentirati, je pa to razvidno iz zapiskov in prisluškovanj," je dejal. "Za celotno regijo gre. Moramo biti previdni pri dajanju izjav, ampak mislim, da se pri tem prisluškovanju lepo vidi neposreden vpliv na dogajanje v vsaj treh državah - v Sloveniji, Bosni in Hercegovini ter Hrvaški," je še dodal Nemec.

Obiskali sedež Sove

Po skoraj petih urah razprave je tričlanska delegacija komisije v povezavi s hrvaškim prisluškovanjem obiskala sedež slovenske obveščevalne službe (Sova). 

Novinarska konferenca, ki jo je sklical predsednik komisije Matej Tonin (NSi) je prestavljena za dve uri in pol.

POP TV je v ponedeljek objavil posnetek hrvaškega lobista, ki naj bi preko direktorja finančnega sklada KKR skušal doseči, da komercialna televizija ne objavi prispevka o tem, kdo je prisluškoval slovenskemu arbitru in agentki, ki sta se dogovarjala o poteku arbitraže. Da je Sekolcu in Drenikovi prisluškovala hrvaška obveščevalna agencija SOA je pred tem v oddaji Pressing na televiziji N1 dejal novinar bosanskega preiskovalnega portala Žurnal.  

pop tv Prisluškovali tudi novinarjem Slovenija Hrvaška vlada skušala vplivati na POP TV

Svet za nacionalno varnost je včeraj obsodil kakršnekoli poskuse vplivanja na svobodo delovanja slovenskih medijev. Izrazil je pričakovanje, da se Hrvaška v prihodnje vzdrži dejanj, ki so v nasprotju z evropskimi vrednotami, vladavino prava ter varstvom človekovih pravic in svoboščin.

Komentarjev 3
  • ode 06:58 13.april 2019.

    Itak Sloveniji zadnjih 70 let vlada vzporedna politika, vzporedna oblast, vzporedno gospodarstvo, vsporedno zdravstvo. Verjetno tudi vzporedna policija in vojska.

  • dusanmelita 17:27 11.april 2019.

    Komentirala, bi g. BOJCI, da je njegov komentar pod nivojem, in je bolje, da se vzdrži komentarja in Janševih floskul.

  • forex 18:47 10.april 2019.

    A je to mislil za Hrvaško ali mu je postalo jasno za Slovenijo?, Sicer pozno a vseeno.