Slovenija
5176 ogledov

Zaradi poskusa pritiska hrvaške vlade na Pop TV sklic Sveta za nacionalno varnost

Svet za nacionalno varnost Anže Petkovšek Sestanek sveta za nacionalno varnost.
Na pogovor poklican hrvaški veleposlanik v Ljubljani, na konzultacije pozvana slovenska veleposlanica v Zagrebu.

Premier Marjan Šarec je zaradi hrvaških pritiskov na Pop TV sklical sestanek Sveta za nacionalno varnost, posvetovalnega telesa vlade za področje nacionalne obrambe, varnostnega sistema, sistema zaščite in reševanja in druga vprašanja nacionalne varnosti. 

Televizijska hiša Pop Tv je včeraj poročala, da je hrvaška vlada preko posrednika Ivana Tolja skušala preprečiti, da bi razkrili, kdo stoji za prisluhi v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško. Pop TV je pridobil tudi tonski posnetek, v katerem posrednik direktorja tuje multinacionalke skuša prepričati, da pritisne na Pop TV in prepreči objavo.

Kot je prvi v oddaji Pressing na televitiji N1 navedel preiskovalni novinar bosanskega Žurnala Avdo Avdić, je za prisluhe slovenski agentki in arbitru odgovorna hrvaška obveščevalna služba SOA. 

pop tv Prisluškovali tudi novinarjem Slovenija Hrvaška vlada skušala vplivati na POP TV

Hrvaška varnostno-obveščevalna agencija (SOA) je navedbe portala 24ur.com, ki se nanašajo na SOA označila za, "neresnične in tendenciozen konstrukt". "Gre za nadaljevanje medijske kampanje posameznih medijev v BiH, s katero so želeli kompromitirati SOA in Hrvaško z lažnimi obtožbami o novačenju salafistov za tihotapljenje orožja v BiH in nezakonitem delovanju SOA proti sosednjim državam," pravijo na sedežu hrvaških obveščevalcev.

Pritiski še pred objavo

Kot pojasnjuje urednik portala 24ur.com Jure Tepina, so že večer pred objavo imena in fotografije hrvaškega obveščevalca prejeli klic, v katerem so jih prosili in jim predlagali, naj prispevka ne objavijo. "Lobist, ki nas je kontaktiral, se niti ni zavedal razsežnosti, prav tako ni poznal glavnega naročnika poskusa pritiska na slovenski neodvisen medij. Namero, da zgodbo objavimo, je vedel izjemno majhen krog ljudi, zgolj dva novinarja na POP TV, in Hrvaška je to lahko izvedela le s prikritimi obveščevalnimi metodami," je prepričan Tepina.

"Resne navedbe, ki terjajo ustrezna pojasnila"

"Predsednik Vlade RS zaskrbljen zaradi razkritja poskusov vplivanja hrvaških predstavnikov na poročanje slovenske medijske hiše o delovanju hrvaške obveščevalne službe," so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Kot pravijo, gre za resne navedbe, ki terjajo ustrezna pojasnila. Zunanje ministrstvo je na pogovor poklicalo hrvaškega veleposlanika v Ljubljani Borisa Grgića ter na posvet slovensko veleposlanico v Zagrebu Smiljano Knez.

"Vsakršni pritiski na medije so nedopustni in v nasprotju s temeljnimi načeli demokracije. Če so taki pritiski dirigirani celo s strani tuje vlade, pa to kaže na velik demokratični deficit in odmik od temeljnih evropskih vrednot, tudi od vladavine prava. Gre za obsojanje vredno ravnanje brez primere," so še sporočili iz Šarčevega kabineta.

Molk v hrvaških medijih

Hrvaški mediji o hrvaških pritiskih na Pop TV večinoma molčijo. Eden redkih, ki o o zgodbi poroča danes, je Index.hr, ki povzema izjave hrvaškega pravnika Josipa Kregarja na televiziji N1. "Gre za zelo resno afero, ker v njej sodelujeta dve prijateljski in sosedski državi, ki si medsebojno prisluškujeta. Še vedno ni pozabljena afera s slovenskim prisluškovanjem, kombi je bil zaplenjen in vrnjen, zdaj pa se odpira druga," pravi Kregar, ki meni, da gre za prisilni molk. 

"Dvomim, da je imel pater Tolj pooblastilo hrvaške vlade, da govori v njenem imenu, to bi zelo težko pojasnili na kakršni koli osnovi. Zakaj bi vlada urejala posel preko medija? Nek medij, kot veste, lahko ustavi vse druge. To je preprosto neutemeljeno," pa meni član odbora za notranjo politiko in nacionalno varnost v hrvaškem saboru, poslanec HDZ Miroslav Tuđman.

Vatovec: Prevelike panike v tej zgodbi ne bi delal

"Jasno je, da obveščevalne službe prisluškujejo, problem pa je to, da sta slovenski arbiter in agentka komunicirala po nezavarovani liniji. Tu je treba iskati odgovornost, ne pa zganjati neko paniko, ker je tuja obveščevalna služba - verjamem, da ne edina - zbirala informacije na območju Slovenije," meni vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec.

Vatovec sicer nima informacij, kako delujejo naše obveščevalne službe in kako sledijo tem zadevam. "A to je tudi osnovna dejavnost obveščevalnih služb, torej da v skladu z zakonodajo zbirajo podatke, ki so lahko relevantni," pravi Vatovec, ki prevelike panike v tej zgodbi ne bi delal.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je v izjavi v DZ dejal, da "je prišlo v javnost tisto, kar smo nekateri že ocenjevali v preteklosti, torej kdo je prisluškoval, kdo je imel največje interese za prisluškovanje in za to, da s tem seznani javnost". Zdaj pa je znano tudi ime tistega, ki je delal za interese hrvaške vlade.

Komentarjev 8
  • stilist 17:16 09.april 2019.

    Kaj je napeto? Ja kaj pa bomo mi? Isto kot vedno... Nič!

  • jakec42 14:25 09.april 2019.

    Naša Sova pa spi na neuspehih,vsak novinar zgleda ve več kot oni!

  • Tupamaros 11:52 09.april 2019.

    Kaj temu loleku ni jasno, 1. kaj počne slovenska kontraobveščevalna služba? Verjetno je razvalina kot slovenska vojska. 2. 24ur.si, 24sata.hr, 24sata.ba imajo, kot še nekateri časopizdi na Balkanu, istega lastnika.