Minister Leben obljubil pomoč med obiskom poplavljenih Novokračin

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Dolga in naporna noč je za prebivalci vasi Novokračine ob slovensko-hrvaški državni meji. Obilno deževje, od četrtka padlo 374 litrov padavin na kvadratni meter, je začelo poplavljati olje pod vasjo in ogrožalo nižje ležeče hiše v vasi.
Oglej si celoten članek

* - Fotografija je simbolna.

V nedeljo si je območje ogledal minister za okolje in prostor Jure Leben in domačinom ponudil pomoč. "Z mojo celotno ekipo smo cel vikend spremljali razmere na terenu, v soboto na Gorenjskem, danes pa tukaj," je v izjavi povedal minister in dodal, da so ugotovili, da se bo moralo ministrstvo tudi na tem območju aktivneje vključiti v izvajanje projektov.

Napoved Takšno vreme nas čaka v mesecu februarju

"Zato smo že v letošnjem proračunu zagotovili 149 milijonov evrov za protipoplavne ukrepe in urejanje vodotokov, kjer mora država aktivno pristopiti k urejanju tega področja. Menim, da imamo vse kapacitete, da bomo to lahko naredili," je še dejal Leben.

Slovenija Vremenoslovci: najhujše prihaja danes ponoči

Še nekateri drugi ukrepi

Z ilirskobistriškim županom Emilom Rojcem se je minister dogovoril, da se bodo že v kratkem dobili predstavniki občinskega štaba civilne zaščite in direkcije za vode ter pregledali projekte za zagotovitev poplavne varnosti, ki jih je občina že naredila. Nato pa bo okoljsko ministrstvo zagotovilo, da se projekte tudi dejansko uresniči.

Slovenija Vremenoslovci se niso šalili

Sicer pa je na območju Novokračin od četrtka padlo 374 litrov padavin na kvadratni meter, bregove so prestopili Sušečki potok, ki teče skozi vas, in ostali štirje potoki na tem območju. Na polju pod vasjo Novokračine je prišlo do ojezeritve, domačini so povedali, da se je verjetno zamašil požiralnik vode na robu polja.

BURNA NOČ Burna noč zaradi poplavljanja, vozila obtičala v meteorni vodi
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.