Slovenija
14105 ogledov

Vremenoslovci: najhujše prihaja danes ponoči

Veter in dež
1/2
Najmočnejše padavine pričakujejo danes ponoči.

Na območju Julijskih Alp je do sobote zjutraj padlo od 100 do 250 litrov dežja na kvadratni meter, meja sneženja se je dvignila nad 1500 metrov. "Deževno bo večji del sobote, najmočnejše padavine pričakujemo v noči na nedeljo, na jugu se lahko pojavijo tudi nevihte. Poplavijo lahko nekateri vodotoki," opozarjajo vremenoslovci agencije za okolje. Že danes ponoči in zjutraj je bilo precej težav zaradi meteorne vode in vetra. 

Poplavljeno območje Ljubljanskega barja. Slovenija Vremenoslovci se niso šalili

Za danes in jutri je za zahodni del države razglašen oranžni vremenski alarm zaradi dežja, za severozahodni del pa tudi zaradi vetra. 

Vremenski alarm | Avtor: Arso Arso

Oranžni alarm pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne. "Napovedani možni meteorološki pojavi so neobičajni oziroma se pojavljajo manj pogosto. Gmotna škoda in žrtve so možne," razlagajo na spletni strani in svetujejo: "Bodite zelo pozorni in se redno seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami. Zavedajte se tveganj, ki se jim morda ne boste mogli izogniti. Upoštevajte uradno izdana priporočila."

Kolpa in Reka se že razlivata

Zaradi obilnih padavin v zadnjih 24 urah so se na zahodu Slovenije že močno povečali pretoki vodotokov. Sava Bohinjka in njeni pretoki se razlivajo, vendar bodo do popoldneva še postopno naraščali. Predvidoma bodo poplavljali v manjšem obsegu.

Danes bosta močneje naraščali reki Kolpa in Reka, ki se že razlivata v manjšem obsegu. Ob predvidenih intenzivnih lokalnih padavinah danes in v noči na nedeljo lahko reki poplavljata na izpostavljenih območjih.

Kot je za STA pojasnil namestnik poveljnika Civilne zaščite Ilirska Bistrica Luka Špilar, so razmere na njihovem območju za zdaj v mejah relativno pogostih poplav. V zgornjem delu doline reke Reke je glede na izdatne nevihtne linije v zadnjih urah večji porast vode, največja količina padavin je trenutno na območju vasi Kuteževo, Trpčane, Zabiče, Jablanica, Sušak ter Novokračine.

Gasilsko društvo je aktivirano zlasti zaradi preventivnega nameščanja protipoplavnih vreč, ekstremnih poplav objektov pa za zdaj niso obravnavali. Trenutno po navedbah Špilarja kaže na manjši premor s padavinami, še en večji val pa pričakujejo v prvem delu noči na nedeljo. Premor bi bil dobrodošel za ustalitev pretokov predvsem v zgornjem in tudi v srednjem delu toka Reke, nekoliko lažje bi tako tudi pričakali naslednje močnejše padavine, je pojasnil Špilar in še dodal, da je dogajanje težko napovedati.

Tudi na območju Bele krajine večjih težav zaradi vodotokov ne beležijo. Kot je povedal poveljnik civilne zaščite za Dolenjsko in Belo krajino Klemen Gorše, ljudje na tem območju znajo živeti z reko Kolpo, zato težav ni.

V zgornjem toku se razliva tudi reka Vipava, ki se bo sredi dneva in popoldne razlivala tudi dolvodno. V tem času bo hitreje narasla in se razlila Sava v srednjem toku.

Razlivanja rek so možna tudi drugod v zahodni, južni, osrednji in ponekod v vzhodni Sloveniji. Ob močnejših lokalnih nalivih v noči na nedeljo se lahko hitro razlijejo hudourniški vodotoki, še opozarjajo na Arsu.

V gorah je velika nevarnost snežnih plazov. Vodotoki v zahodni, osrednji in južni Sloveniji močneje naraščajo in lahko krajevno tudi poplavljajo.

Na Kaninu je od včeraj do danes zjutraj napadlo 140 centimetrov novega snega. 

Danes bo oblačno, deževno in ponekod vetrovno. Na severovzhodu bo dopoldne še večinoma suho. Meja sneženja bo večji del dneva na nadmorski višini okoli 1500 metrov. Popoldne bo veter oslabel, padavine se bodo razširile nad celotno Slovenijo. Temperature bodo od 7 do 15 stopinj Celzija. 

Ponoči se bodo padavine ponovno nekoliko okrepile, predvsem na jugu države so možne tudi nevihte s krajevnimi nalivi. Meja sneženja se bo na severozahodu spustila do okoli 800 metrov nad morjem. Do jutra bodo padavine oslabele. Temperature bodo od 0 do 6, na Goriškem in ob morju do 8 stopinj Celzija. Jutri bo spremenljivo oblačno, nastale bodo posamezne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma od 6 do 12 stopinjami Celzija, napovedujejo na agenciji za okolje. 

V ponedeljek in torek bo na Primorskem razmeroma sončno s šibko do zmerno burjo. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Spet bo nekoliko hladneje. Tudi za deset dni naprej kaže na suho vreme.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.