Slovenija
1348 ogledov

Minister Leben obljubil pomoč med obiskom poplavljenih Novokračin

Črpanje vode v Iški vasi Anže Petkovšek
Dolga in naporna noč je za prebivalci vasi Novokračine ob slovensko-hrvaški državni meji. Obilno deževje, od četrtka padlo 374 litrov padavin na kvadratni meter, je začelo poplavljati olje pod vasjo in ogrožalo nižje ležeče hiše v vasi.

* - Fotografija je simbolna.

V nedeljo si je območje ogledal minister za okolje in prostor Jure Leben in domačinom ponudil pomoč. "Z mojo celotno ekipo smo cel vikend spremljali razmere na terenu, v soboto na Gorenjskem, danes pa tukaj," je v izjavi povedal minister in dodal, da so ugotovili, da se bo moralo ministrstvo tudi na tem območju aktivneje vključiti v izvajanje projektov.

Sneg Napoved Slovenija Takšno vreme nas čaka v mesecu februarju

"Zato smo že v letošnjem proračunu zagotovili 149 milijonov evrov za protipoplavne ukrepe in urejanje vodotokov, kjer mora država aktivno pristopiti k urejanju tega področja. Menim, da imamo vse kapacitete, da bomo to lahko naredili," je še dejal Leben.

Veter in dež Slovenija Vremenoslovci: najhujše prihaja danes ponoči

Še nekateri drugi ukrepi

Z ilirskobistriškim županom Emilom Rojcem se je minister dogovoril, da se bodo že v kratkem dobili predstavniki občinskega štaba civilne zaščite in direkcije za vode ter pregledali projekte za zagotovitev poplavne varnosti, ki jih je občina že naredila. Nato pa bo okoljsko ministrstvo zagotovilo, da se projekte tudi dejansko uresniči.

Poplavljeno območje Ljubljanskega barja. Slovenija Vremenoslovci se niso šalili

Sicer pa je na območju Novokračin od četrtka padlo 374 litrov padavin na kvadratni meter, bregove so prestopili Sušečki potok, ki teče skozi vas, in ostali štirje potoki na tem območju. Na polju pod vasjo Novokračine je prišlo do ojezeritve, domačini so povedali, da se je verjetno zamašil požiralnik vode na robu polja.

Ponekod je meteorna voda zalila kleti, poplavljanje reke Krke je zaprlo cesto, z BURNA NOČ Slovenija Burna noč zaradi poplavljanja, vozila obtičala v meteorni vodi
 
Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.