Slovenija
6847 ogledov

Burna noč zaradi poplavljanja, vozila obtičala v meteorni vodi

Ponekod je meteorna voda zalila kleti, poplavljanje reke Krke je zaprlo cesto, z Žurnal24 main
Spletni portal Uprave Republike Slovenije za Zaščito in reševanje je preplavljen z nočnimi poplavami ob vodotokih. Reševati so morali voznike, ki so zapeljali v meteorne vode.

* - Fotografija je simbolna

Dež, ki je v petek in soboto zajel večji del države, se je čez noč še okrepil, zjutraj pa bo oslabel. Gladine rek so se zaradi za januar neobičajnega deževja ponekod močno dvignile. Naraščanje gladin rek na Agenciji RS za okolje (Arso) v nedeljo pričakujejo predvsem v južni polovici države. Meja sneženja se bo spuščala.

Zaradi poplavljenih cestišč je zaprtih več cest, in sicer glavna cesta Ilirska Bistrica-Ribnica-Postojna med Dolnjo Bitnjo in Gornjo Bitnjo, regionalna cesta Divača-Ribnica pri Bujah, prav tako regionalni cesti Manče-Štanjel in Logatec-Rovte pri odcepu za Medvedje Brdo. Zaprti sta tudi lokalni cesti Senožeti-Jevnica in Sava-Mošenik.

Zaradi vode na cestišču je na regionalnih cestah Vipava-Mance in Ilirska Bistrica-Knežak-Pivka promet močno oviran. Zaradi plazu je zaprta regionalna cesta Jesenice- Gorje, polovična zapora pa je na lokalni cesti Vrhnika- Zaplana, kažejo podatki prometno-informacijskega centra za državne ceste, objavljeni okoli 9. ure.

Minister za okolje in prostor Jure Leben si bo ob 11.00 uri v vasi Novokračine pri Ilirski Bistrici ogledal posledice včerajšnjega močnega deževja.
 

Sneg Napoved Slovenija Čaka nas pestro vremensko dogajanje: Dež, poledica in sneg!

Ob močnih lokalnih padavinah se lahko razlijejo predvsem manjši vodotoki tudi drugje v južnem in osrednjem delu države, opozarjajo vremenoslovci.

Reka Sava v srednjem toku je to noč še zmerno narasla in se razlivala na izpostavljenih mestih, v spodnjem toku pa bo največje pretoke dosegla predvidoma danes čez dan. Po pričakovanjih meteorologov se bo danes in v naslednjih dneh vodnatost na notranjskem in dolenjskem krasu povečevala, kraška polja se bodo ojezerila.

Sneg Napoved Slovenija Takšno vreme nas čaka v mesecu februarju

Meja sneženja se bo danes spustila do okoli 800 metrov nad morjem. Temperature bodo od nič do šest stopinj Celzija, na Goriškem in ob morju do osem. V južni, osrednji in deloma zahodni Sloveniji bo do jutra še močno deževalo. Predvsem vodotoki v južni Sloveniji bodo še narasli in lahko krajevno tudi poplavljajo.

Kot je za STA pojasnila hidrologinja na Arsu Florjana Ulaga, je tak pretok rek sicer neobičajen za ta letni čas, ne pa tudi toliko padavin, le da je januarja običajno padal sneg in ne dež. "Začetek februarja je lahko zelo dinamičen. Če se spomnimo pred petimi leti se je ravno v tem času začel žled, ki so mu sledile silovite poplave na Notranjskem. Ni pa zelo običajen trenuten scenarij s toliko snega, dežja in tako visokimi temperaturami, kot smo jim priča te dni," je še dodala.

Poplavljeno območje Ljubljanskega barja. Slovenija Vremenoslovci se niso šalili

V soboto pozno zvečer so na Arsu izdali rdečo stopnjo ogroženosti za poplave za porečje reke Reke. Zaradi poplavljanja reke in njenih pritokov imajo gasilci na tem območju že od sobote precej dela. Gasilci so imeli delo praktično po večjem delu države. Izredni dogodki zaradi poplavnih meteorskih vod so se kar vrstili: Kranjska Gora, Tržič, Slovenj Gradec, Ravne na Koroškem, Železniki, Hrastnik, Vipava, Koper, Piran ...

Arso je za porečje Reke že v soboto popoldne izdal opozorilo na nevarnost poplav. Notranjska reka Reka poplavlja že od sobote dopoldne, reki Kolpa in Vipava pa se razlivata na izpostavljenih mestih. Reka in Vipava sta največje pretoke dosegli to noč, reka Kolpa pa jih še bo danes čez dan. Predvsem Reka in Kolpa lahko še poplavita na območjih pogostih poplav.

Veter in dež Slovenija Vremenoslovci: najhujše prihaja danes ponoči

Izpostavljamo le peščico dogodkov, ki so se zgodili ponoči

Ob 2.00 so zaradi visokega vodostaja reke Rižane gasilci JZ GB Koper, PGD Dekani in delavec VGP Drave zaprli zapornico v Miših.

Ob 1.34 se je v naselju Prem, občina Ilirska Bistrica, na gasilsko vozilo, ki se je vračalo z druge intervencije, prevrnil telefonski drog. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so na kraju s tehničnim posegom odstranili telefonske kable, da je vozilo lahko odpeljalo naprej.

Ob 1.27 sta dve osebni vozili obtičali na poplavljeni cesti med Mančami in Vipavo, občina Vipava. Gasilci PGD Podnanos so vozili povlekli na del ceste, kjer so lahko odpeljali.

Ob 1.20 so gasilci PGD Vipava nudili pomoč občanki, ki je z osebnim vozilom obtičala v poplavljenem cestnem podvozu na Goriški cesti v Vipavi. Zaradi obilnih padavin so meteorne vode ogrožale objekte ob Goriški cesti v Vipavi zato so gasilci PGD Vipava to področje zavarovali z vrečami peska. Iz stanovanjskega objekta v Gradišču ob Vipavi so izčrpali meteorno vodo iz kletnih prostorov.

Ob 0.54 je na cesti Mereče–Dolnja Bitnja, pri odcepu za Smrje, občina Ilirska Bistrica, osebno vozilo zapeljalo s ceste s ceste v naraslo meteorno vodo. Še pred prihodom gasilcev PGD Ilirska Bistrica se je voznik rešil sam iz vozila, gasilci so pregledali vozilo, če je bil še kdo v njem.

Ob 0.15 so gasilci PGD Podnanos nudili pomoč voznici osebnega vozila, ki je obstala z vozilom na poplavljenem vozišču v naselju Lozice v občini Vipava.

Ob 0.01 je v Trubarjevi ulici v Piranu poplavljalo klet. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Piran, ki so postavili protipoplavne vreče in preprečili poplavljanje stanovanje.

Ob 23.49 se je čez cesto Podčelo–Ulovka v občini Vrhnika vsul zemeljski plaz. Cesta je zaprta, posredujejo pristojne službe.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 13:44 03.februar 2019.

    Spoštujem odzivnost ministra Lebna ! Upam tudi na odzivnost finančne pomoči ! Vsekakor pa ima minister moj glas ! Palec gor .