Mladi zopet na ulice: "Obljube razne, še vedno prazne!"

Foto: Črt Piski Podnebni štrajk v Ljubljani in Mariboru Foto: Mladi za podnebno pravičnost protest popisovanje policije Foto: Mladi za podnebno pravičnost protest popisovanje policije Foto: Črt Piski Podnebni štrajk v Ljubljani in Mariboru Foto: Črt Piski Podnebni štrajk v Ljubljani in Mariboru Foto: Črt Piski Podnebni štrajk v Ljubljani in Mariboru Foto: Martin Konič Podnebni štrajk v Ljubljani in Mariboru Foto: Martin Konič Podnebni štrajk v Ljubljani in Mariboru Foto: Martin Konič Podnebni štrajk v Ljubljani in Mariboru Foto: Martin Konič Podnebni štrajk v Ljubljani in Mariboru Foto: Črt Piksi podnebni štrajk podnebni protest Foto: Črt Piksi podnebni štrajk podnebni protest Foto: Črt Piksi podnebni štrajk podnebni protest
V Mariboru in Ljubljani so danes ljudje ponovno stopili na ulice. V okviru podnebnega štrajka namreč zahtevajo takojšen zeleni prehod.
Oglej si celoten članek

V Ljubljani in Mariboru je danes potekal podnebni štrajk z geslom "Obljube razne, še vedno prazne". Od Vlade Republike Slovenije namreč zahtevajo resnejše spopadanje s podnebno krizo in konkretne ukrepe. Sami so mnenja, da je čas za besede že minil, in je sedaj nastopil čas za dejanja.

Kot so dejali, so se jim na protestu pridružila še različna gibanja, kolektivi, sindikati ter nekatere nevladne organizacije, ki močno podpirajo socialno pravičnost, saj je to del, brez katerega podnebno nevtralna prihodnost ne obstaja. Med drugimi se je štrajka udeležil tudi Inštitut 8. marec, na protestu pa je spregovorilo več govornikov, med njimi tudi Luka Stegne, predstavnik Liste demokratičnega študentstva, Maša Hawlina, predstavnica Zadrugatorja, Tea Jarc iz sindikata Mladi Plus, Katja Štefanec, predstavnica Parade ponosa.

"Policija nas na popisovanje ni niti opozorila"

"Na današnjem podnebnem štrajku so ob samem koncu protesta policisti preverjali identiteto prisotnih naključnih protestnikov, protestnic ter tudi novinarjev in si njihove osebne podatke zapisovali. Šlo je za povsem miren in nenasilen shod, zato ne razumemo, niti nam ni bilo pojasnjeno, zakaj se je policija odločila ukrepati na takšen način. Policija nas na popisovanje ni niti opozorila," so sporočili Mladi za podnebno pravičnost. 

"Tovrsten odnos policije strogo zavračamo, predvsem zato, ker so bile v večji meri legitimirane dijakinje in dijaki, kar dojemamo kot hud pritisk na mlade, ki niso finančno neodvisni. Mladi se borimo za prihodnost, za javno dobro, za zeleni prehod in za podnebno pravičnost, oblast, policija in kapital pa nas pri tem očitno želijo ustaviti," pravijo. 

Foto: Mladi za podnebno pravičnost protest popisovanje policije

Policija: "Vsi so dolžni spoštovati zakonodajo in tukaj policija ne bo delala razlik"

S PU Ljubljana so sporočili, da so policisti pred pričetkom shoda organizatorja shoda ponovno seznanili, da naj shod poteka v skladu s program in z upoštevanjem cestno prometnih predpisov. "Shod je najprej potekal v skladu z napovedanim programom, nekaj po 14. uri pa je trenutno še neznani storilec poškodoval in odstranil verigo na vratih objekta na Dunajski cesti v Ljubljani in omogočil, da je več udeležencev shoda vstopilo na zasebno posest, kjer so nadaljevali s shodom. Policisti so zaradi zaznave suma storitve kaznivega dejanja v skladu s 40. členom Zakona o nalogah in pooblastilih policije pričeli z ugotavljanjem identitete oseb, ki so vstopile v notranjost objekta. Z razlogom ugotavljanja identitete so bile osebe tudi takoj seznanjene. Skupno je bila ugotovljena identiteta 48 oseb, od tega sta bili le dve osebi mladoletni. Okoli 15. ure se je shod zaključil," pojasnjujejo na PU Ljubljana. 

"Policisti so po končanem shodu opravili ogled kraja kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, o vseh okoliščinah pa bodo obveščali pristojno državno tožilstvo. Lastnik objekta je bil glede motenja posesti na katerega so udeleženci vstopili, napoten na zasebno tožbo," dodajajo. 

Policisti preverjajo okoliščine kršitve Zakona o javnih zbiranjih, saj prijavljen javni shod ni potekal v skladu s prijavljenim programom. Zbirajo tudi obvestila o zaznanih kršitvah cestno prometne zakonodaje. Udeleženci so namreč hodili po cesti, s tem pa ogrožali in ovirali promet, ter povzročili zasotje v prometu. V primeru dodatno zaznanih kaznivih dejanj ali prekrškov bodo izvedeni ukrepi v skladu z zakonodajo.

Na policiji za konec dodajajo: "Poudarimo naj, da spoštujemo in  podpiramo izražanje mnenj, vendar so tudi ti udeleženci, tako kot vsi drugi, dolžni spoštovati slovensko zakonodajo in tukaj policija ne bo delala razlik."

Lastnik bežigrajskega stadiona Joc Pečečnik je za Pop TV dejal, da podpira podnebne proteste, a da bo malde zaradi vdora na tuje zemljišče ovadil. "Absolutno. Vse, kar je možno, bomo preučili in uvedli. Jaz na nobenem zasebnem dvorišču ne sadim dreves in ne želim, da se bodo sadila tudi na našem zasebnem zemljišču," je dejal. 

"Proti nenasitni pošasti kapitalizma"

Protest se je simbolno pričel ob 13.05, "pet minut čez polno uro, ker z zelenih prehodom že zamujamo," so dejali. V sklopu protesta se ne borijo le proti podnebnem onesnaženju, temveč tudi proti "nenasitni pošasti nebrzdanega kapitalizma, ki uničuje našo prihodnost." Med drugim se njihove zahteve nanašajo tudi na energetiko, podrobneje na zmanjšanje porabe energije, prav tako zahtevajo pravični prehod ob zaprtju Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje ter čimprejšnji prehod na obnovljive vire energije.

V sklopu svojih zahtev so tudi jasno izpostavili, da zeleni prehod ne sme poslabšati življenja ljudi, ki niso odgovorni za podnebno krizo in ne smejo nositi bremene tovrstnega prehoda. Zraven zahtevajo tudi takojšnjo rešitev stanovanjske problematike z gradnjo novih energetsko učinkovitih stanovanj. Prav tako želijo prenesti presežke stanovanj v javni fond.

"Država mora nehati vlagati v fosilni kapital in ta sredstva nameniti za zeleni prehod. Želimo si demilitarizacije in skrbi za podnebne migrante in prebivalce globalnega juga, saj je globalni sever najbolj odgovoren za podnebno krizo," so še zapisali. Množični protesti se odvijajo tudi v Berlinu in Hannoverju,

Še naprej se nameravajo boriti tudi za javne dobrine, kot so javni prevoz, javno šolstvo, javno zdravstvo, javna stanovanja in javne površine, saj niso le cenejše in bolj solidarne, ampak so tudi podnebju edina prijazna alternativa.

K svojemu boju vabijo tudi druge enakomiselne ljudi, saj "boj za podnebje ni in ne sme biti boj le peščice ljudi." Protesti za podnebno pravičnost so potekali tudi po več kot 300 mestih po celem svetu. Protesti se tako odvijajo tudi v več mestih po Nemčiji, kot tudi v sosednji Avstriji. Prav tako podnebni štrajk poteka tudi na Danskem in Norveškem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 54

  • 14:17 4. Marec 2023.

    popis in sankcije!ali samo “nekaj” za javnost!

  • 12:34 4. Marec 2023.

    V naslovu berem da je podnebni strajk. Berem dalje da vidim kaj mladi predlagajo in vidim da podnebja sploh ni …

  • 09:10 4. Marec 2023.

    Zakaj bi nekoga opozarjali, če te popiše policist? Sej te lahko karadkoli, kjerkoli legitimira in tudi popiše. Zakaj torej presenečenje …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.