Novo v primeru žalostne zgodbe jeseniške deklice

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Krivde še naprej ne priznavata, na sodbo sta se pritožila. Kaj sledi?
Oglej si celoten članek

Višje sodišče v Ljubljani bo v torek obravnavalo pritožbe Sande Alibabić in Mirzana Jakupija, ki sta bila na prvi stopnji spoznana za kriva več kaznivih dejanj surovega ravnanja in povzročitve telesnih poškodb, zaradi katerih je dveletna hči Alibabićeve umrla. Oba sta do konca sojenja vztrajala, da nista kriva. Ob izreku kazni so jima podaljšali pripor.

Alibabićeva in Jakupi sta bila obsojena na enotno zaporno kazen, in sicer Alibabićevi 23, Jakupiju pa 21 let zapora, ter jima zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšala tudi pripor.

Sodnica je v celoti sledila navedbam tožilke Tine Lesar, ki je obtoženima očitala storitev kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, pet kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe in tri kazniva dejanja hude telesne poškodbe ter posebno hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt.

Umrla zaradi udarca v glavo

Kot so pokazale ugotovitve strokovnjakov, je deklica umrla zaradi kroničnega in akutnega hematoma možganov, ki ga je povzročil udarec v glavo. Na deklici so odkrili tudi sledi številnih drugih poškodb, med katerimi so zlom ključnice in reber, podplutbe po zadnjici in na zadnji strani nog, ožganina na roki ter več vbodov z iglo po dlaneh, rokah, trebuhu in prsnem košu.

Policisti so v preiskavi ugotovili, da so poškodbe nastale v obdobju, ko sta za otroka skrbela mama in njen novi partner. V preiskavi so obema osumljencema odvzeli prostost in ju pridržali, nato so ju s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalno sodnico, ki je zaradi ponovitvene nevarnosti za oba obtožena, ki imata tudi druge otroke, odredila pripor.

Da je dokazni postopek dokazal, da sta Alibabićeva in Jakupi od januarja do julija 2016 surovo ravnala in trpinčila deklico ter ji povzročala telesne in duševne bolečine, je ob izreku sodbe izpostavila sodnica Milena Turuk. Kazniva dejanja sta storila v sostorilstvu, pri čemer je en deklici zadajal poškodbe, drugi, ki jo je bil dolžan zaščiti, pa je to dopuščal.

Zaprta, brez hrane in umazana

Sodnica je tedaj presodila, da sta obdolžena deklico puščala samo zaprto v stanovanju na Jesenicah, ji nista dajala dovolj hrane ter tudi opustila skrb za njeno higieno. Potrdila je tudi očitke iz obtožnice, da sta ji povzročila udarnine, podplutbe, opeklino in zlom treh reber ter ključnice. Kljub slabemu stanju je nista peljala k zdravniku. Zaradi udarca v glavo je deklica dobila tudi hematom možganov, zaradi katerega je 4. julija 2016 umrla.

Dva dni prej je njena mama poklicala reševalce, ki so hudo poškodovano dveletno deklico odpeljali v Splošno bolnišnico Jesenice, nato pa s helikopterjem v ljubljanski klinični center. Tam je kasneje zaradi poškodb umrla.

Sodnica je ob izreku sodbe opozorila, da je bila Alibabićeva tista, ki je bila kot mama od rojstva dolžna skrbeti za deklico. Izpostavila je tudi pojem varnega doma, ki ga ta deklica ni imela.

Obramba je tožilstvu očitala nejasnost in nekonkretiziranost obtožnice, saj v njej ni bilo jasno zapisano, kdo naj bi posamezno kaznivo dejanje izvršil in kdo opustil dolžno ravnanje zaščite otroka pred nevarnostjo. Zagovornica Alibabićeve Darja Roblek je na podlagi različnih pričanj izvedencev navedla tudi dvome v nekatere dekličine poškodbe.

Obtožena sprva skušala uskladiti zagovor

Zagovornik Jakupija Damijan Pavlin je izpostavil še vprašanje pravne relacije med obtoženima in deklico, pri čemer Jakupijeve dolžnosti po njegovem mnenju niso bile dolžnosti očima, saj je šlo le za ljubezensko razmerje med obtoženima.

Dopisovala sta si tudi, ko sta bila v priporu, in skušala uskladiti svoj zagovor. Kasneje pa se je ljubezen sprevrgla v sovraštvo, saj sta na sodišču krivdo zvalila drug na drugega in na sodišču večkrat tudi verbalno obračunala.

Alibabićeva je poudarila, da je deklico v času njene odsotnosti tepel Jakupi, sama pa se je tega prepozno zavedla, poleg tega se ga je bala, ker ji je grozil s smrtjo. Jakupija je med čakanjem na obravnavo na višjem sodišču doletela še ena kazen zaradi takih ravnanj. Ljubljansko okrajno sodišče ga je namreč zaradi groženj nekdanji ženi obsodilo na dodatne štiri mesece zapora.

Jakupi in Alibabićeva sta v času sojenja dobila tudi otroka, saj je Alibabićeva marca 2017 rodila. Jeseniški center za socialno delo je novorojenega otroka Alibabićevi zaradi njegove varnosti že v porodnišnici začasno odvzel. Alibabićeva se je vrnila v pripor, na odločitev centra pa se je neuspešno pritožila. Otroka so namestili v rejniško družino.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 12:50 19. Marec 2018.

    le kaj bi rekel Nevzet Porić, lahko pa članek prevedete v arabski jezik al kaj že oni blebetajo, tv nam …

  • 08:11 19. Marec 2018.

    saj če bi pa se kateri otrok poškodoval in dobil modrice med igro, bi pa takoj priletelo socialno in ga …

  • 08:08 19. Marec 2018.

    Na bruhanje mi gre, ko berem, da imata ti golazni zastopnike!!!! Ali je res denar vreden več kakor življenje ubogega …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.