"Na mejo, če bo treba, tudi z vojsko!"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Hrvaška predstavnica v Evropskem parlamentu poudarja, da je mejo potrebno braniti.
Oglej si celoten članek

Ruža Tomašić, hrvaška predstavnica v Evropskem parlamentu, poudarja, da bi bilo potrebno v Piranski zaliv poslati policijo, po potrebi tudi vojsko.

"Arbitražna odločitev o meji s Slovenijo za Hrvaško ne obstaja. S soglasno odločitvijo Sabora smo izstopili iz arbitražnega postopka, za nas je odločitev sodišča lahko le predlog za neke bodoče pogovore. Tako kot katerikoli drugi predlog neke strokovne skupine," je Tomašićeva zapisala v sporočilu za javnost.

Vojni veteran zagrozil "Na mejo bomo poslali sto ladij"

"Akcije slovenske policije so protizakonite, naša policija, po potrebi tudi vojska, bi morala odreagirati," je dodala hrvaška predstavnica v Evropskem parlamentu in dodala še, da gre za očitno kršitev suverenosti Republike Hrvaške in da bi morale hrvaške oblasti braniti mejo v zalivu.

"Namesto da tolažijo ribiče, da jim ne bo potrebno plačati slovenskih kazni, bi morali pristojni onemogočiti Slovence, da komurkoli pišejo kazni v hrvaških vodah."

Reakcija Ruže Tomašić, o kateri poročajo hrvaški portali, je le nadaljevanje vse bolj napetih odnosov med državama.

Ribiči dobili zagotovilo vlade

Savudrijski ribiči so sicer na današnjem srečanju s predstavniki hrvaške vlade na ministrstvu za kmetijstvo v Zagrebu dobili zagotovila, da bodo hrvaške inštitucije zaščitile njihove dosedanje pravice ribolova v Piranskem zalivu, je po srečanju po poročanju STA novinarjem povedal predsednik ribiškega ceha Istrske županije Robert Momić.

Momić je pojasnil, da so ribiči dobili absolutno podporo hrvaške vlade, da lahko opravljajo svoje delo do sredinske črte v Piranskem zalivu, kot je bilo tudi pred slovensko implementacijo arbitražne sodbe. Kot je dodal, je samo s pogovori s slovensko stranjo možno priti do mirne rešitve spora.

Na vprašanje, kako bodo ravnali, če bodo iz Slovenije dobili kazni zaradi ribarjenja, je odgovoril, da ne more odgovarjati na hipotetična vprašanja o nečem, kar se ni zgodilo. Napovedal je, da bodo v naslednjih dveh tednih nadaljevali pogovore s predstavniki hrvaške vlade, sestali pa naj bi se v Savudriji.

Na napoved hrvaških veteranov, da bodo z ladjami zagotovili, da bo meja ostala sredi Piranskega zaliva, je odgovoril, da si želijo na miren način rešiti spor, da pa se v Istri tudi sami braniti, če bo treba, je še poročala STA.

Nadziramo celotno ozemlje Policija dokumentirala hrvaške kršitelje, sledijo ukrepi

Erjavec: Hrvaška se ne zaveda

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je medtem ob začetku tradicionalnega letnega posveta slovenske diplomacije pohvalil diplomate za njihova prizadevanja glede spoštovanja arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško.

Erjavec je na Brdu pri Kranju poudaril, da Hrvaška ne bo postala članica schengenskega območja in Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, dokler ne bo spoštovala mednarodnega in evropskega prava, se pravi uresničila arbitražne razsodbe o meji. Kot je dejal, bo to tako, "dokler bo on v vladi", ne glede na to, kaj se bo zgodilo na letos predvidenih državnozborskih volitvah, je poročala STA.

Slovenija Policija: Če hrvaški ribiči ne bodo poravnali glob, jim lahko preprečimo vstop v državo

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 30

  • 10:29 7. Januar 2018.

    Srbom dati soupravljanje piranskega zaliva. Tako bodo hrčki obkoljeni s pravimi dedci. Istro dati istranom. Dalmacijo dalmatincem.

  • 09:34 5. Januar 2018.

    ..."Na mejo, če bo treba, tudi z vojsko!".. Za kaj, ženski spolni organ- žaljivo, hrčkova, to ni zahtevala pri prehodu …

  • 09:16 5. Januar 2018.

    Jaz bi jih pustil naj privlečejo 100 barkač, a se bodo oni prej vprašali kdo bo kril stroške za to. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.