Na plan "priplaval" skrivnostni načrt za Piranski zaliv

Foto: Pixell
Foto: Pixell
Na začetku tega tedna je bilo v Umagu za zaprtimi vrati neuradno srečanje med hrvaško kmetijsko ministrico Marijo Vučković in zunanjim ministrom Gordanom Grličem Radmanom z več tamkajšnjimi ribiči. Tema je bila meja v Piranskem zalivu.
Oglej si celoten članek

Kot piše istrski spletni portal Glasistre, ki se sklicuje na HRT, so na ministrstvih skupaj z ribiči skovali načrt za lovljenje rib vse do Kopra, slovenskim ribičem pa bi v zameno obljubili lovljenje rib do Umaga. Sestanek je bil po pisanju spletnega portala v ponedeljek ob 13. uri, kar v gostilni. Na sestanku je bilo okoli 10 ribičev, drugi ribiči pa za to naj ne bi vedeli nič, kar je nekatere ribiče, ki niso bili na sestanku, razjezilo.

Ultimat Znan načrt akcije hrvaških plovil v Piranski zaliv

Kar je sporno in škandalozno za Hrvaško so zaključki sestanka, opozarjajo sogovorniki, ki so spregovorili za spletno stran Morski.hr. Razburil jih je domnevni sporazum, ki predvideva, da bi slovenskim ribičem dovolili ribolov znotraj hrvaških teritorialnih voda, vse do Umaga, hrvaški ribiči pa bi lahko ribarili do Umaga, hkrati pa bi jim oprostili kazni, ki jim jih že leta pošilja slovenska policija. 

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL Hrvaški ribiči

Branko Stipaničić, ribič iz Umaga, je bil proti dogovoru. Spregovoril je za Glasistre in dejal, da mu tovrstni dogovori ne dišijo in da bo kljub kaznim še naprej lovil znotraj hrvaškega teritorialnega morja in dodaja, da je to do polovice Piranskega zaliva.

Slo - hr meja Nemci so se pošalili iz sosedskega spora

Zakaj se vse dogaja pod mizo?

"Mislim, da je v igri Schengen, da nam Slovenci postavljajo pogoje za vstop v schengensko območje. Menim, da so to zahtevali. In če je tako, potem skrivajo še večji načrt. Spet nas izsiljujejo, države pa se ne sme izsiljevati," pa je za Glasistre dejal umaški ribič Daniele Kolec. Pri spletnem portalu so zapisali, da si na ministrstvu za kmetijsko prizadevajo najti način, da slovenski policisti ne bi več kaznovali hrvaških ribičev.

Hrvati in školjke "Slovenski policisti dogajanje le opazujejo"

To, da je bilo srečanje neuradno in tajno, moti preostale ribiče. "Zakaj se vse to dogaja pod mizo, zakaj ni šlo vse v javnost. Na sestanku je bilo samo 10 ribičev," se sprašuje Stipaničić.

Foto: Žurnal24 Slovenija 11.04.13, piranski zaliv, ribici, ciplji, ribolov, foto: Zurnal24

Slovenija Cerar: To je provokacija Hrvaške!

Glasistre še piše, da trajajoči spori v Piranskem zalivu trajajo že tri desetletja, v zadnjih letih pa namesto incidentov na obeh straneh dežujejo globe za ribiče za ribolov na spornem območju. Hrvaški ribiči naj bi v 300 delovnih dneh na leto s slovenske strani vsak dan prejeli po tri kazni v višini 500 evrov. Za zdaj jih hrvaški ribiči ne plačujejo, pač pa jih posredujejo na ministrstvo za notranje zadeve.
Kazni, dogovor o schengenski meji ali morda prihajajoče državnozborske volitve v Sloveniji, karkoli je povzročilo ponovne pogovore na meji, bi morale biti javne, še menijo hrvaški ribiči.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 22

  • 16:22 16. Januar 2022.

    Spet nas bodo nategnili! Vse zaradi rabot z orožjem!

  • 08:06 16. Januar 2022.

    Ali ne veljajo enotna evropska pravila glede ribolova?

  • 07:57 16. Januar 2022.

    Kalimero nas bo ponovno prodal ! ! !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.