Slovenija
4828 ogledov

Cerar: To je provokacija Hrvaške!

Hrvaško morje
Cerar je napovedal, da bo Slovenija na dejanje Hrvatov odgovorila.

Nedeljsko vplutje hrvaškega policijskega čolna v slovensko morje je bila posebna provokacija, je danes v Ljubljani dejal zunanji minister Miro Cerar. Napovedal je, da bo Slovenija nanjo odgovorila z diplomatsko noto.

Večji hrvaški policijski čoln je v nedeljo vplul 2,5 kilometra globoko v slovensko morje in celo 1,3 kilometra čez sredinsko črto v Piranskem zalivu. Po poročanju časnika Delo je plovilo hrvaške policije ob 7. uri plulo proti slovenskemu ribiškemu plovilu, a do njega ni priplulo, temveč se je obrnilo nazaj proti hrvaškemu morju ter pred prihodom slovenskega policijskega čolna zapustilo slovenske vode. Devet minut kasneje je znova vplulo v slovenske vode, po opozorilu posadke slovenskega čolna pa znova odplulo v hrvaške vode.

Hrvaški policisti so se pred slovenskimi izgovorili, da se jim je pokvarila navigacija.

"Sklicevanje na pokvarjeno navigacijo je v tem primeru le prozoren izgovor in je kot takšno povsem nesprejemljivo," je poudaril minister. Če bi ta izgovor sprejeli, bi bila po Cerarjevih besedah to "žalitev inteligence in sposobnosti hrvaških policijskih oblasti, ki dobro vedo, kaj delajo".

Nedeljski incident po ministrovih besedah dokazuje, da je implementacija arbitražne odločbe nujna ne le s pravnega in političnega vidika zaradi ureditve odnosov, temveč tudi zaradi "celotne evropske zgodbe". "Takšno ravnanje je neevropsko in je slab zgled tudi za sosednjo regijo Zahodnega Balkana," je dejal Cerar. Dodal je, da EU stalno ponavlja, da od držav, ki kandidirajo za vstop v EU, pričakuje spoštovanje mednarodnega prava, potem pa je Hrvaška najslabši možen zgled, ker tega ne spoštuje.

 

Miro Cerar "Škodljivo" Slovenija Cerar: "Ta Janševa je pa sploh lovska"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • alen04 08:38 28.marec 2019.

    Blokirat zahrbtno nacijo kjerkoli je to mogoče!!! Še prosili bodo, sicer pa komaj čakam sodbo evropskega sodišča, močno upam, da bo med drugim visoka globa kot odškodnina in, da bodo še večji reveži kakor so že. E vi kar volite ...prikaži več te nacionaliste bedaki, pol pa jokajte kako hudo vam je v EU, vsa čast idioti!!!!

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 21:57 27.marec 2019.

    še večja provokacija so nerazrešeni korupcijski posli tovariša Mira Cerarja o katerih so poročali mediji. Je tudi ta tovariš tako policijsko in sodno nedotakljiv kot Zoran Janković?

  • mirror 15:35 27.marec 2019.

    Te konflikte boste do poletja že vsi pozabili. Pa če bi se dogajali sredi poletne sezone, bi vseeno rinili na njihove plaže. Od l.1992 me niso več videli na Hrvaškem. Tudi v drugih državah so lepe plaže.