Slovenija
5390 ogledov

Cerar: "Ta Janševa je pa sploh lovska"

Miro Cerar Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja pred odborom DZ za zunanjo politiko
Cerar v Bruslju zavrnil Janševa stališča glede arbitražne razsodbe.

Zunanji minister in vodja SMC Miro Cerar je danes v Bruslju ostro zavrnil izjave vodje SDS Janeza Janše, da arbitražna razsodba dopušča dvostranski dogovor Slovenije in Hrvaške o meji. Janševa stališča je ocenil kot škodljiva in nevarna, tudi "lovska". Očital mu je, da "meša slovenski in strankarski interes".

Janša je v nedavnem pogovoru za Jutarnji list dejal, da je odločitev arbitražnega sodišča sicer pravno zavezujoča, a hkrati dopušča tudi dvostranski dogovor za del ali celotno vprašanje meje. Ocenil je, da obstaja določen manevrski prostor, v katerem bi Hrvaška dobila dvostranski sporazum, Slovenija pa mejo, ki bi bila bolj logična kot ta, ki jo določa arbitražna razsodba.

Cerarjevi trije razlogi

Cerar je v odzivu na te izjave danes v Bruslju poudaril, da se z Janšo nikakor ne strinja, pri čemer je naštel tri razloge. Prvič, da ne Janši ne nikomur drugemu doslej ni uspelo skleniti nobenega sporazuma s Hrvaško o meji, zato se je to moralo zgodili po pravni poti preko arbitraže.

Drugič, največja nevarnost nam je po Cerarjevih besedah grozila prav takrat, ko je Janša sklepal sporazum z bivšim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem. "Če bi ga takrat sklenil, bi bilo to za Slovenijo katastrofalno," je ocenil Cerar in spomnil, da bi se po tistem sporazumu zadeva reševala pred mednarodnim sodiščem v Haagu po načelih mednarodnega prava brez upoštevanja načela pravičnosti.

Tretjič, zdaj imamo po Cerarjevih besedah določeno mejo po arbitražnem sporazumu in to je treba uresničiti. "Zakaj želijo Hrvati ponovna pogajanja? Ker želijo več. Zagotovo ne zato, da bodo odstopili od nečesa. Torej, Janša govori: pogajajmo se s Hrvati, da jim bomo dali še kaj več," je še poudaril.

Janez Janša Slovenija Janez Janša je izdal novo knjigo, takšen je njen naslov

Cerar: Vnovična pogajanja bi bila nevarna

Ob tem je Cerar opozoril na dvojno nevarnost, ki ju prinašajo vnovična pogajanja s Hrvaško: da dogovora, ki bi ga denimo sklenili na ravni vlad, sabor ne bi ratificiral, in da bi nato hrvaška stran želela uveljaviti stališče, da smo s tem, ko smo se začeli pogajati, odstopili od arbitražne odločbe.

"Tako da, kar koli zdaj govori Janša, gre v popolnoma napačno smer. Da ne govorimo o njegovem predlogu, ko je lani predlagal, da bi se morali odreči vsemu in vrniti v stanje iz leta 1991 - ta je pa sploh lovska, oprostite," je menil Cerar. Od leta 1991, tudi ko je bil Janša v vladah, so Hrvati pridobivali vedno več ozemlja, ker smo to dopuščali, je dodal.

Zdaj ko imamo končno rešitev, ki ni zadovoljila nobene strani, ne slovenske ne hrvaške, pa bi Janša odprl nekaj, kar smo po 30 letih komaj zaprli z odločitvijo, ki zagotavlja predvidljivost in stabilnost v nadaljnjih odnosih, ko jo bomo končno implementirali, je še dejal Cerar.

Stranskarski interesi?

"Ne morem se znebiti vtisa, da Janša v pogovorih o tej materiji meša slovenski in strankarski interes," je poudaril Cerar in dodal, da se Janša ne nazadnje pogovarja s predstavniki hrvaške vlade, ki so njegovi politični strankarski partnerji v evropski družini, Evropski ljudski stranki (EPP).

Cerar se boji, da bi interes, ki ga zagovarjata HDZ in nasploh Hrvaška zelo enotno, ravno preko takih popuščanj in takih šibkih stališč, kot jih zavzema Janša, spet pripeljal Slovenijo v podrejeni položaj. "To je zelo nevarno in tega si ne smemo dovoliti," je sklenil zunanji minister.

Miro Cerar Slovenija Cerar strmoglavil

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • alen009 08:35 19.marec 2019.

    Janša, smrad izdajalski si, le ,da tega nisi tako konkretno predstavljal vsa ta leta in desetletja. Hvala Janša, da si si zabil zadnji žebelj v trugo. Večje pizde izdajalske še nisem videl, gnoj od gnoja si!!!! Fuj, izdajalec nagravžen!!!!

  • sam50 07:37 19.marec 2019.

    Jajo tako ali tako nenehno dela v škodo Slovenije,administratorji pa nenehno brišejo malo ostrejše komentarje in jih označujejo kot sovražni govor,o Jajotu pa niti najmanjše kritike. Očitno se ga bojijo.

  • jakec1575 23:15 18.marec 2019.

    JJ je tuji obvescevalec. Podpira salvinija in tajanija in hrvate.Ta res ni gladek. in rusi kar doseze slovenska politika potem pa govori da so oni zrusili. taje res narcisisticni psihopat.