Svet
15606 ogledov

Znan načrt akcije hrvaških plovil v Piranski zaliv

Hrvaški ribiči in hrvaška policija Goran Kovacic/PIXSELL Fotografija je simbolna.
Potekel je petdnevni ultimat, ki ga je vukovarski veteran postavil hrvaškemu premierju za ureditev spora o meji s Slovenijo. Kaj sledi, je predstavil na tiskovni konferenci.

Vukovarski veteran Petar Janjić z vzdevkom Tromblon je danes napovedal, da bo 3. februarja organiziral "regato za razum Piranski zaliv - Savudrijska vala". Janjić je v današnjem pismu hrvaškim medijem zapisal, da kot hrvaški veteran in državljan že dlje časa spremlja "nerazumsko in neodgovorno diplomatsko in meddržavno obnašanje hrvaške in slovenske vlade" ter "sprožil akcijo, s katero želi pospešiti reševanje spora o meji med državama".

Glede na to, da se premier Plenković javno ni odzval na njegov ultimat, ki je potekel danes ob 16. uri, je Janjić predstavil progam regate, ki jo je napovedal za soboto, 3. februarja. Če bo slabo vreme, bo regato prestavil na nedeljo, 4. februarja.

Izrazil je pričakovanje, da bodo vsa zainteresirana združenja, skupine in posamezniki prišli organizirano z avtobusi v Umag, kjer bodo ob 10. uri vstopili na velike turistične ladje, ki jih namerava najeti. Ladijske vozovnice bodo prodajali po 50 kun (6,7 evra) na osebo.

Piranski zaliv Mejno vprašanje Svet Tromblon ne odstopa, v Piran bo pripeljal ladje

Grožnja slovenski policiji

Ladje bodo izplule do "danes mednarodno priznane morske meje med Hrvaško in Slovenijo". Sredi Piranskega zaliva bo vsako združenje spustilo v morje vence za vse umrle in pogrešane hrvaške vojake. Na plovilih bodo imeli minuto molka, nato pa se bodo oglasile ladijske sirene. Udeleženci bodo imeli hrvaške zastave ter zastave svojih mest in združenj, je napovedal.

Predvideva, da bodo v Piranskem zalivu približno eno uro in se nato vrnili v Umag, kjer bodo veteranska združenja iz Dalmacije organizirala kosilo. Hrvaški vladi naj bi takrat tudi poslali zahtevo, da nujno, pravično in v skladu z mednarodnimi zakoni reši meddržavni spor o meji v korist blaginje obeh držav in narodov.

Hrvaški veteran je še izpostavil, da gre za "mirno akcijo", a je tudi zagrozil slovenski policiji. "Opozarjam slovensko policijo, naj nas ne ovira pri izražanju časti umrlim hrvaškim vojakom. S kršitvijo ozemeljske integritete republike Hrvaške in nedovoljenim vstopom v hrvaško morje ter napadom in provokacijo v tej organizirani akciji bodo odgovorni za vsa morebitne nezaželene in nenačrtovane dogodke," je še zapisal.

Marjan Šarec Slovenija Šarec: Slovenija in Hrvaška sta zašli v slepo ulico

Janjić je prejšnji teden v pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 izjavil, da njegovo akcijo "absolutno podpira" hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. Slednja njegovih besed ni javno ne potrdila niti zanikala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Tupamaros 11:03 09.januar 2018.

    13. februarja je Pust in mogoče še edini termin za debilno regato. Pravzaprav je nikoli ne bo. Usrao se učo.

  • Avatar Syn
    Syn 10:29 09.januar 2018.

    Ukakio se tromblon. :)

  • Lavdan 09:09 09.januar 2018.

    In kdo bo v Sloveniji organiziral proti regato za slovo od polovice piranskega zaliva ali bo stala na arbitražni meji.