V Mariboru se je na praznovanju 80-letnice okužilo 16 ljudi

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Z vidika številk je položaj pri nas podoben kot aprila, a se tokrat z virusom spopadamo drugače, pojasnjuje dr. Mario Fafangel.
Oglej si celoten članek

Po rekordnem številu opravljenih testov je bilo prvič potrjenih več kot sto okužb, kar predstavlja ogromen zalogaj za epidemiološko službo, je na tiskovni konferenci dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Pristojni pozorno spremljajo stanje v domovih za starejše občane, zavodih za stanovalce s posebnimi potrebami, šolah. 
  
Dr. Mario Fafangel, predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ, je poudaril, da se razmere slabšajo po vsej Evropi. Štirinajstdnevna kumulativna incidenca v Sloveniji znaša 34, v EU je to število nad 60, kar je približno toliko, kolikor je bilo aprila. V svetovnem merilu se bližamo milijonu smrti za covida-19. 

"Včeraj smo zaznali največje število primerov okužb ob rekordnem številu testiranj, kar je dobra novica," je poudaril Fafangel. "Trenutni odstotek pozitivnih testov je približno 4 odstotke, kar je dobro." Ta odstotek se zadnje obdobje giblje nekje v istem območju, kar pomeni, da smo imeli podoben odstotek tudi takrat, ko je bilo dnevno opravljenih okoli 1500 testov. "To pomeni, da zadaj nimamo ledene gore. To je dober podatek, to je podatek, da ujamemo tisto, kar se dogaja v državi s testiranjem." 

Foto: Anže Petkovšek Mario Fafangel

Pogled na starostno strukturo razkriva, da je še vedno največ primerov pri mlajših, starih med 25 in 44 let, da je širjenje virusa razpršeno in da se starostna piramida premika navzgor. Večina primerov se okuži znotraj države ali pa je vir neznan. Iz slednjega lahko razberemo, da so ukrepi za preprečevanje dodatnih vnosov smiselni. Najbolj pa so pomembni tisti, ki preprečujejo kroženje virusa znotraj države. Vzdrževanje fizične distance, nošenje mask, uporaba aplikacije pripomorejo k temu, da ne bi prišlo do vnovičnega zaprtja države. 

Zdravje Uradno: V Sloveniji prvič več kot 100 okužb v enem dnevu

V Sloveniji trenutno ne moremo s prstom pokazati na posamezno žarišče, zato moramo po Fafanglovih besedah drugače ravnati in se obnašati. "Moja želja je, da ni potrebe po nekem ukrepu in odloku. Trenutno druženje velike mase ljudi v enem prostoru ni sprejemljivo. Če ne bomo tega naredili, se lahko načrtujejo drugi ukrepi, ker ne bo druge možnosti. Ne smemo si dovoliti, da pridemo tako daleč," je poudaril. 

"V Mariboru se je kot posledica praznovanja 80-letnice, okužilo 16 ljudi. To je nekaj, čemur se moramo izogniti," je dejal Kacin. 

Kacin je pojasnil, da bi morali za bolj radikalne ukrepe spet razglasiti epidemijo. Vendar je trenutno stanje v Sloveniji boljše kot pri naših sosedih in potrebe po tem ni. V primeru, da druge države razglasijo epidemijo, bi do tega lahko prišlo tudi pri nas. Za zdaj to ni potrebno. 

Kacin je ob tem pozval vse k upoštevanju preventivnih ukrepov in medsebojni odgovornosti. 

Zdravje To je občina z največ aktivnimi okužbami

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 00:48 12. September 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • 23:30 11. September 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj …

  • 23:30 11. September 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.