Zdravje
20683 ogledov

Uradno: V Sloveniji prvič več kot 100 okužb v enem dnevu

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
V Sloveniji je bilo v četrtek potrjenih več kot 100 novih primerov okužb z novim koronavirusom.

Prvič od pojava virusa SARS-CoV-2 je bilo v Sloveniji potrjenih več kot sto okužb v enem dnevu. Potrjenih je bilo 108 novih primerov. Hospitaliziranih je 27 obolelih, od tega jih 5 potrebuje zdravljenje na oddelkih intenzivne enote. Število umrlih ostaja nespremenjeno.

V zadnjih dneh smo beležili večje število odkritih primerov, pri čemer je treba poudariti, da se je povečal tudi obseg testiranja. Od 24. avgusta dalje se med tednom opravi po najmanj 1200 testov na dan. V zadnjih dveh dneh pa smo priča občutno povečanemu testiranju, saj je bilo opravljenih več kot 2500 testov. 

Delež pozitivnih testov se od druge polovice avgusta giblje okoli 3 odstotkov. Najvišji je bil v soboto 22. avgusta, ko je bilo opravljenih 760 testov, od katerih je bilo 34 pozitivnih (4,47 %).

Število aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev je trenutno pri 33,4, za varne po naših lastnih kriterijih veljajo države, kjer jih je do deset, kot nevarne pa tiste, kjer jih je več kot 40. 

Število potrjenih okuženih od začetka je naraslo na več kot 3400. 

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ

Virus vdrl v šole

V zadnjem obdobju se pojavljajo okužbe na več šolah po državi. Okužbo so nazadnje potrdili na Osnovni šoli Spodnja Idrija, kjer je trenutno v karanteni en razred in njihova učiteljica. Do izteka karantene bodo zanje organizirali pouka na daljavo. "Epidemiologi svetujejo, da starši opazujete zdravstveno stanje svojih otrok in jih ob morebitnih znakih na omenjeno okužbo zadržite doma ter se posvetujete z izbranim zdravnikom. Pomembno je tudi dosledno izvajanje vsakodnevnih preventivnih ukrepov, kot so redno in temeljito umivanje rok, razkuževanje, higiena kašlja in socialna distanca," so zapisali na spletni strani osnovne šole.

Včeraj so zaprli podružnično osnovno šolo in vrtec Trnava v občini Braslovče, potem ko so potrdili 20 okužb z novim koronavirusom. V karanteni so še trije oddelki braslovške osnovne šole.

Vlada sprejema nove ukrepe

Vlada je spremenila odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti države. Ključna sprememba se nanaša na skrajšanje karantene s 14 na 10 dni.

Komentarjev 16
  • Avatar Lendevella
    Lendevella 00:48 12.september 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • wamewa7230 23:29 11.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com

  • Kmodri 22:48 11.september 2020.

    Dopusti iz juga že kažejo sadove....

Sorodne novice