Zdravje
60109 ogledov

To je občina z največ aktivnimi okužbami

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Podatki o okužbah po občinah kažejo na to, da so primeri razpršeni po vsej državi, pri čemer izstopata največji slovenski mesti. Delež pozitivnih testov skoraj na štirih odstotkih.

V četrtek je bilo v Sloveniji potrjenih 108 novih okužb s SARS-CoV-2, kar je največje število dnevno potrjenih okužb od prvega pojava virusa v Sloveniji. Število aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev je trenutno pri 33,4, za varne po naših lastnih kriterijih veljajo države, kjer jih je do deset, kot nevarne pa tiste, kjer jih je več kot 40. V državi je trenutno 701 aktiven primer okužbe. 

Opravljenih je bilo 2.758 testov, kar je največ do sedaj. Delež pozitivnih testov se je približal 4 odstotkom in je včeraj znašal 3,92 odstotka. V zadnjih treh dneh smo sicer priča povečanemu številu opravljenih testov, saj se je njihov število povzpelo nad 2500. Delež pozitivnih testov je v zadnjem obdobju nad tremi odstotki.  

Bolnišnico zdravljenje potrebuje 17 bolnikov, kar je en več kot dan pred tem. Pet bolnikov se zdravi na oddelkih intenzivne enote, po podatkih covid-19 sledilnik vseh pet potrebuje respirator. Število umrlih ostaja nespremenjeno. Od pojava prvega primera novega koronavirusa pri nas je za posledicami bolezni umrlo 135 ljudi. Število vseh potrjenih primerov po novem znaša 3.498.

Najbolj na udaru stari med 35 in 44 let

Največ okužb je bilo potrjenih v starostni skupini od 35 do 44 let, in sicer 26. Po 17 okužb je bilo potrjenih v dveh starostnih skupinah, in sicer v starostni skupini od 15 do 24 let in od 25 do 34 let. Sledita starostni skupini od 55 do 64 let (15 okužb) in od 45 do 54 let (14 okužb). V starostni kategoriji, kamor sodijo osnovnošolci (5 do 14 let), je bilo potrjenih 10 okužb. Eno okužbo so potrdili med otroci, starimi do 4 let. Štiri okužbe so odkrili v starostni skupini od 65 do 74 let, po tri pa v starostni skupini od 75 do 84 let in nad 85 let. 

Ljubljana z največ aktivnimi okužbami

Največ okužb je bilo v četrtek potrjenih v Ljubljani, in sicer 23. S tem se je število trenutno aktivnih primerov v Ljubljani povzpelo na 140. Deset primerov so potrdili v Mariboru, kjer je trenutno 61 aktivnih primerov. 

Okužbe so bile potrjene tudi v občinah Kamnik (5), Kranj (3), Braslovče (3), Starše (3), Slovenska Bistrica (2), Dravograd (2), Ig (2), Krško (2), Šoštanj (2), Ptuj (2), Vuzenica (2), Borovnica (2), Lenart (2), Kungota (2), Logatec (2), Lovrenc na Pohorju (2) in Pivka (2). Dve okužbi sta bili potrjeni tudi pri tujih državljanih. 

Po eno okužbo so potrdili v občinah Celje, Novo mesto, Šentjur, Domžale, Tržič, Velenje, Murska Sobota, Žalec, Ilirska Bistrica, Tišina, Litija, Tabor, Vojnik, Grosuplje, Idrija, Šmarje pri Jelšah, Gornja Radgona, Kočevje, Koper, Poljčane, Radovljica, Ajdovščina, Hrastnik, Hrpelje - Kozina, Ivančna Gorica, Postojna, Slovenj Gradec, Brezovica, Hajdina, Kidričevo, Kuzma, Log -Dragomer, Rečica ob Savinji in Straža. 

Vlada z novimi ukrepi

Po tem, ko smo v sredo drugi dan zapored zabeležili več kot 70 okužb, je vlada sprejela nove ukrepe. Ključna sprememba se nanaša na skrajšanje karantene s 14 na 10 dni. Dr. Aleš Rozman, direktor Klinike Golnik, je dejal, da je skrajšanje karantene s 14 na 10 dni v tej stiuaciji sprejemljivo tveganje. Večina izpostavljenih namreč zboli med 5 in 7 dnem po izpostavitvi virusu. Po desetih dneh je takih, ki zbolijo, le še nekaj. Sam se sicer spomni primera bolnika iz enega od domov za starejše, ki je zbolel 14 dni po izpostavitvi, a je število takih primerov procentualno majhno. 

V javnosti so se v zadnjih dneh pojavljala opozorila, da bo v prihajajočem obdobju težko testirati vse otroke z znaki okužb dihal. Stroka in ministrstvo za zdravje so dosegli konsenz, po katerem na testiranje na okužbo s koronavirusm ne bo treba vrtčevskim otrokom ter šolarjem iz prve triade, razen v primeru, ko bi imeli tako znake okužbe dihal kot tudi vročino in drisko. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 11
  • Avatar Lendevella
    Lendevella 00:47 12.september 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • Avatar ovca
    ovca 13:45 11.september 2020.

    SĐS-ovci, zračunajte si, seveda je osnovna matematika, če znate :) :) :) Ja vem, povedala sem vic tisočletja :)

  • mirror 13:25 11.september 2020.

    Danes je treba prepovedati tradicionalni protivladni petkov kolesarski protest zaradi covida. Če se bodo vseeno ljudje zbirali, pa je treba organizatorje in kolovodje denarno kaznovati.