Lene voznike te dni čaka 200 evrov visoka globa

Foto: Promet.si
Foto: Promet.si
V promet le ustrezno pripravljeni, sicer vas lahko drago stane.
Oglej si celoten članek

Mnogi vozniki v snegu očistijo le stekla, nekateri le sprednje in še to delno, da avto vozijo kot podmornico. Tudi tisti bolj vestni pa pogosto snega ne odstranijo s strehe, na kar nas je danes zjutraj opozoril voznik, ki mu je na avto nosilo sneg s spredaj vozečega avta. 

Zakon pravi, da je treba motorno ali priklopno vozilo očistiti tako, da ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da vozniku omogočajo normalno vidljivost. Globa  za tiste, ki tega ne storijo, je 200 evrov. 

Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste. 

Če bo zaradi vsega navedenega vozilo obstalo na cesti in oviralo promet, bodo policisti vozniku napisali kazen v višini 500 evrov, hkrati pa bo za ta prekršek prejel še pet kazenskih točk. 

Za primerjavo poglejmo zagrožene kazni v sosednjih državah: na Hrvaškem in v Italiji ni določena kazen za povzročitev zastoja zaradi neustrezne zimske opreme, v Avstriji pa voznika, ki povzroči zastoj zaradi neustrezne opreme, kaznujejo s kar pet tisočaki evrov kazni. 

Dars je že včeraj opozarjal, da so bili pravi razlog za zastoje na avtocestah zdrsi vsaj 30  tovornih vozil zaradi neustrezne opreme, ki so se zgodili med približno 4.30 in 6.00 uro. Zaradi teh zdrsov je obstal promet, kar je preprečilo pot tudi plužnim vozilom. Samo na vrhniškem klancu so izvlekli 12 tovornih vozil, na višnjegorskem pa sedem.

Pri tem velja opozoriti na kazni za takšne storilce: z globo 1.000 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost (njihova odgovorna oseba z globo 120 evrov), če vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme, če se zaradi neustrezne zimske opreme ustavi na cesti in ovira promet ter ob neupoštevanju prometne signalizacije, ki prepoveduje promet ali omejuje promet na določenem delu ceste.

Foto: PU Novo mesto Sneg na cesti

video Nori posnetki s slovenskih cest. Eden je v predoru čistil avtomobil, drugi ... Slovenija Kaotične cestne razmere: Zapeljal v jarek in umrl Slovenija "Zoki, legenda: Bo kdo 'spucal' sneg s cest?!" Avto Z verigami le po snegu! Vozniki, pozor! Vozniki, pozor, na snegu velja pravilo šestih sekund Slovenija Kaos na zasneženih cestah: Če ni nujno, se ne odpravljajte na pot

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.