Slovenija
13922 ogledov

Kaos na zasneženih cestah: Če ni nujno, se ne odpravljajte na pot

sneg plug pluženje Iztok Pipan Pluženje na gorenjski avtocesti, posneto v ponedeljek, 16. januarja 2023 ob 3. uri.
Na številnih cestah prihaja do težav zaradi snega. Zaprtih je bilo več avtocestnih odsekov. Če ni nujno, se ne odpravljajte na pot, dokler se razmere ne umirijo.

Sneg to jutro povzroča težave v prometu. "Zaradi zasneženih cest promet poteka počasneje povsod po državi, številni cestni odseki so zaprti," navaja Prometno-informacijski center. "Če ni nujno se, dokler ne bo prenehalo snežiti, ne odpravljajte na pot." 

Prometno-informacijski center svetuje voznikom, ki potujejo iz smeri Dolenjska proti Gorenjski, da zaradi zastojev na južni ljubljanski obvoznici uporabijo vzhodno in severno ljubljansko obvoznico (Malence - Golovec - Zadobrova - Bežigrad - Koseze). 

Zaradi zdrsov tovornih vozil je bila dlje časa zaprta primorska avtocesta med Vrhniko in Logatcem proti Kopru. Zaprt je bil tudi razcep Nanos iz smeri Vrtojbe proti Kopru, pa tudi dolenjska avtocesta v smeri proti Ljubljani na dveh odsekih.  

Potovalni čas iz smeri mejnega prehoda Obrežje proti Ljubljani je bil okoli pol sedmih zjutraj 1 uro in 55 minut, iz smeri Maribora proti Ljubljani pa kar 2 uri in 28 minut. Dve uri kasneje se je stanje malenkostno izboljšalo. Za pot od Obrežja do Ljubljane potrebujete eno uro in 43 minut, za pot od Maribor do Ljubljane pa 2 uri in 3 minute, kažejo podatki ob 8.30. Na štajerski avtocesti od Maribora proti Ljubljani je ob 9. uri zamuda 1 uro, na primorski avtocesti od Ljubljane proti Kopru je zamuda 30 minut, na dolenjski avtocesti od Novega mesta protu Ljubljani je zamuda 30 minut. Gneča je tudi na južni ljubljanski obvoznici od Malenc proti Kopru, kjer je zamuda 30 minut. 

V zimskih razmerah je treba vožnjo prilagoditi razmeram na cestišču. Na snegu velja pravilo šestih sekund. Kadar močno sneži, zimske pnevmatike niso več dovolj, ampak je treba uporabiti tudi snežne verige ustrezne velikosti.

razmere na cestah | Avtor: Promet.si Promet.si

Na štajerski avtocesti je oviran promet na izvozu Celje center proti Ljubljani. Na dolenjski avtocesti je na relaciji Trebnje zahod - Leščevje je oviran promet proti Ljubljani. 

Cesti čez Vršič in Korensko sedlo sta zaprti za ves promet. Na cestah Spodnja Idrija - Godovič, Godovič - Col - Ajdovščina ter mejnih prehodih Rogatec, Babno polje, Petrina velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike. Na cesti čez prelaz Ljubelj so obvezne verige. Na cesti Soteska - Črmošnjice - Črnomelj je promet dovoljen za vozila nad 3,5 tone. Zimske razmere so tudi na cesti Novo mesto - Metlika čez Vahto, kjer je prepoved za vozila nad 3,5 tone. 

avto promet sneg | Avtor: A. L. A. L.

Težave so tudi v železniškem prometu. Med postajama Podnart in Kranj se je pretrgal daljnovod, zato je železniški promet med Kranjem in Jesenicami prekinjen, organiziran je nadomestni avtobusni prevoz, so za STA dejali v Slovenskih železnicah. Napako naj bi odpravili predvidoma do 12. ure. Na relaciji Ljubljana - Kranj prihaja do 15-minutnih zamud. 

Zamude so tudi med Logatcem in Ljubljano, kjer je prav tako organiziran avtobusni prevoz. Na omenjeni relaciji so zamude do 20 minut. Podrto drevje ovira železniški promet na odseku Zidani Most - Rimske Toplice, zato imajo vlaki do 15 minut zamude. Prav tako 15-minutne zamude so na odsekih Pragersko-Rače in Zidani Most-Ljubljana. Zaradi čakalnih zvez imajo vlaki iz Ljubljane 10-minutne izhodne zamude. 

Napovedi vremenoslovcev so se tako uresničile. "Največ snega, tudi prek pol metra, bo zapadlo v Alpah, po nižinah pa večinoma med 5 in 20 centimetrov," so zapisali. "Kjer bo zapadla večja količina snega, lahko pride tudi do snegolomov in s tem dodatnih motenj v prometu ter do prekinitev preskebe z električno energijo." Sneženje bo dopoldne hitro oslabelo in večinoma ponehalo, a že zvečer se bodo padavine spet okrepile.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • radovednica 11:00 16.januar 2023.

    Kar ste vneto čakali in tudi dočakali. Upam, da vas je veliko takšnih nesposobnežev za uporabo cest, ki še na dvorišču ne znate obračati, kaj šele v snegu, nekje obstalo. Opazujte vašo trapasto lepoto imenovano sneg in vse tegobe z ...prikaži več njim. Sicer pa, ko je tale bombastični članek nastal in bil poslan na omrežje, smo morali biti vsi, ki res delamo in ne guncamo afne, na svojem delovnem mestu, kljub temu, da moramo do tja opraviti vožnjo v vsakih razmerah, 50 km. Vsak dan, nikoli zamude!!!

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 10:59 16.januar 2023.

    7...SEDEM člankov o sneženju..vi res niste "diht"

  • rd2dmk2 09:52 16.januar 2023.

    a ne dragi moji, pa mi živimo v sahari , no ne glih tam v Dubaju. ste preveč cajta tam na počitnicah, pa vam sneg in zima sta tuja. lopata in verige so nekaj kar je bilo pozabljeno v prejšnjem stoletju.