Slovenija
32756 ogledov

Napovedi so se uresničile: Tako kaže s snegom po regijah

Sneg Profimedia
Tako kot so vremenoslovci opozarjali že nekaj dni, prebudili smo se v močno zasneženo jutro.

Vremenoslovci na Arsu so že sinoči izdali opozorilo za vso državo; opozorili so, da bo v drugi polovici noči z nedelje na ponedeljek in v ponedeljek močno snežilo. Sneg bo moker in bo ponekod povzročal snegolom. 

Oranžno opozorilo velja za vso državo:

Opozorilo Arso | Avtor: Arso Arso
Napoved po slovenskih regijah: 

Opozorilo Arso | Avtor: Arso Arso

Predvidoma bo največ snega, tudi več kot pol metra, zapadlo v Alpah. V alpskih dolinah na Arsu pričakujejo 20–50 centimetrov snega, po nižinah pa bo večinoma zapadlo med 5 in 20 centimetrov južnega snega. Sneženje bo sorazmerno kratkotrajno, nekajurno, a marsikje nenavadno izrazito. Ob največji intenziteti sneženja bo lahko tudi po nižinah zapadlo več kot 5 centimetrov snega v eni uri. 

Sneženje bo dopoldne hitro oslabelo in večinoma ponehalo, a že zvečer se bodo padavine na zahodu znova okrepile in ponoči zajele večji del države. Po nižinah Gorenjske in Koroške bo snežilo, drugod deloma deževalo deloma snežilo. Do jutri zjutraj bodo padavine večinoma ponehale. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 2, ob morju do 7 stopinj Celzija.

Andrej Velkavrh z Arsa je za Radio Slovenija že pred sedmo uro zjutraj povedal, da padavine že slabijo, zato marsikje sneg prehaja nazaj v dež, kajti temperatura zračne mase ni tako nizka, da bi samo snežilo, ampak je meja sneženja odvisna tudi od intenzitete. "Ko intenziteta padavin pade, se lahko meja sneženja zopet nekoliko dvigne. Nad zahodno polovico Slovenije je padavin že bolj malo in bodo kmalu ponehale, vendar se bodo občasno tam še pojavljale (Notranjska, Severna Primorska in proti Julijskim Alpam), drugod bodo padavine tekom dopoldneva ponehale, najkasneje na jugovzhodu," je pojasnil.

Velkavrh je ob tem dodal, da "ob tej temperaturi in če pride do mešanja dežja s snegom, se sneg ne nabira več, ampak samo še stiska." 

Na zahodu se bodo padavine proti večeru po napovedih Arsa okrepile, nov val padavin lahko pričakujemo ponoči, ko se bodo padavine krepile od jugozahoda, s tem da bo malce toplejša zračna masa in bo snežilo v glavnem bolj na Gorenjskem in Koroškem ter v višjih legah. Drugje lahko pričakujemo, da se bo mešal sneg z dežjem. Padavin bo manj kot v noči na ponedeljek, nekje od 5 do 10 cm na Gorenjskem, drugje po nižinah do 5 cm.

V današnjem jutru sneg povzroča številne težave voznikom na cestah. Podrobnosti glede tega v članku na tej povezavi. 

sneg plug pluženje Slovenija Kaos na zasneženih cestah: Če ni nujno, se ne odpravljajte na pot

Napoved za ta teden

Jutri bo pretežno oblačno. Dopoldne bo večinoma suho, popoldne in v noči na sredo bodo ponovno padavine, po nižinah bo večinoma deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 7, na Goriškem in ob morju do 10 stopinj.

V sredo čez dan se bo na vzhodu oblačnost trgala, v zahodni in deloma osrednji Sloveniji pa bodo občasne padavine, deloma plohe, lahko bo tudi zagrmelo. Ponekod bo pihal jugozahodnik.

V četrtek bo oblačno, občasno bodo manjše padavine. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo ponovno spustila do nižin, a količina padavin ne bo velika. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.

Sneg, zima, vožnja | Avtor: Profimedia Profimedia

Sneg na cesti Vozniki, pozor! Avto Vozniki, pozor, na snegu velja pravilo šestih sekund Denver sneg do 20 cm v nižinah Slovenija Oranžno opozorilo zaradi obilnega sneženja. Kako voziti v takšnih razmerah?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • lojs 13:28 16.januar 2023.

    spet ste eni frajerji, v us so ti cikloni "kao bombe" prinesli norišnico ... da ne govorimo o kaliforniji , ampak sej ni panike, če si kakšen teden brez štroma, pa -30 ali manj, kar je malo verjetno pri nas, ...prikaži več ampak zadeve niso več "romantične", pa kamin pa to, pa snežinke ... no sej, vsak naj nabija svoje, ampak vreme ne prizanaša več

  • Toma 11:48 16.januar 2023.

    Ni problem količina, preveč moker je!

  • Plavi-mil 10:32 16.januar 2023.

    Daj BOG , da ga zapade 1 meter, da vi scrkljana mularijo občutite kaj sploh je sneg, 5 ccm pa že cel hudič.