Slovenija
17050 ogledov

Oranžno opozorilo zaradi obilnega sneženja. Kako voziti v takšnih razmerah?

Denver sneg Reševalni pas/Twitter
Vremenoslovci za ponedeljek napovedujejo najhujše snežne padavine po nižinah in visokogorju ravno v času jutranje prometne konice. Agencija za okolje je zato izdala oranžno vremensko opozorilo za ponedeljek. Pa veste, kako voziti v tako zahtevnih vremenskih razmerah?

"Prihodnji teden bo precej bolj v znamenju snega, kot je bila zima doslej," je danes dejal dežurni meteorolog na agenciji za okolje Jure Cedilnik.

sneg Slovenija Pozor: Jutri zjutraj do 20 cm snega, najhuje bo v jutranji prometni konici

"Intenziteta bo precej močna, tako da lahko zapade tudi okoli pet centimetrov snega v uri tudi po nižinah. Sneg bo južen in moker, tako da se bo prijemal na drevje in lahko ponekod povzroča snegolom, kar lahko še dodatno ovira vozne razmere," je dodal. Vremenoslovci po nižinah pričakujejo med pet in 20 centimetrov južnega snega. Več o snegu in obilnem sneženju, ki prihaja jutri, tukaj. 

 "Na pot se odpravite prej kot običajno ter le z obvezno zimsko opremo!" so zapisali pri prometno-informacijskem centru.

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa je zato pred napovedanim najbolj obilnim sneženjem v tej zimi, ki bo za nameček sovpadalo z jutranjo prometno konico, znova opozorila na to, da je treba vožnjo v sneženju in zimskih razmerah povsem spremeniti. 

Le upamo lahko, da cestnih služb obilno sneženje, ki je napovedano za jutri zjutraj, ne bo presenetilo. Jasno je, da si vozniki, ki se podajo v službo želijo spluženih cest. Žal pa povsod ni vselej temu tako.  

 Vremenske napovedi v drugi polovici noči z nedelje na ponedeljek in v ponedeljek zjutraj po nižinah v večjem delu Slovenije napovedujejo močno sneženje. Sneg bo moker in bo ponekod povzročal snegolom, izhaja iz napovedi. Najbolj obilno naj bi snežilo prav v času jutranje prometne konice. Ker se zimskim razmeram ne moremo izogniti, se je potrebno na spremenjene vozne okoliščine dobro pripraviti, prav tako je potrebno pripraviti tudi vozilo.

Pomembno je, da že pred odhodom na cesto dobro očistite vaš avtomobil. Ne le zaradi morebitne globe, pač pa zaradi vaše varnosti v prometu in predvsem boljše vidljivosti na cesto. 

Da se bodo vozniki na zimske razmere še bolje pripravili, je Agencija za varnost prometa pripravila videovsebine in izdala brošuro z obilico koristnih praktičnih nasvetov za ustrezno pripravo vozila in za zimsko vožnjo. Ob upoštevanju teh nasvetov, s prilagojeno tehniko vožnje in s pravilno pripravo vozila, ki ga je potrebno pred odhodom na pot očistiti, bodo vozniki lahko na cilj prišli varneje. Naše ceste bodo tako varnejše za vse udeležence v prometu. Več v spodnjem (vdelanem) videu. 

Agencija priporoča tudi povečanje varnostne razdalje ter opozarja na skrb za ustrezno bočno razdaljo ob prehitevanju pešcev, kolesarjev ali voznikov e-skirojev. Ti pa naj poskrbijo za dobro vidnost, nošenje odsevnikov ali odsevnih površin na oblačilih ali obutvi.

Glavni poudarki vožnje po zasneženem cestišču:

– Dobro očistimo vozilo in ogrejemo vozilo.
– Preverimo brezhibnost brisalcev.
– Preverimo napravo za pranje stekla in tekočino za pranje stekla.
– Preverimo delovanje svetlobne preme.
– Prilagodimo hitrost glede na vozne razmere, čim manj prestavljamo in vozimo z nižjimi obrati, saj visoki povzročajo vrtenje koles "v prazno". 
– Z volanom, zavorami, plinom in sklopko ravnamo nežno.
– Povečamo varnostno razdalje in jo redno vzdržujemo, saj bo naša zavorna pot precej daljša.

Marsikje bo, kot omenjeno, snežna odeja precej debela. Višje na Koroškem in Gorenjskem lahko tudi pol metra ali več, drugod po nižinah pa bo snega precej manj, ponekod na Štajerskem in v Prekmurju verjetno le nekaj centimetrov. Prav tako ne bo snega po nižinah Primorske, tam bo deževalo.

Sneg, zima, vožnja Slovenija Novo glede snega: šlo bo do nižin, toda ...

Pozimi je dobro imeti v avtu tudi manjšo lopato, snežne verige, dodatna oblačila, odejo, dežnik, kable za zagon motorja, kabel in polnilnik za mobilni telefon, praskalo za led, dodatno plastenko zimske tekočine, metlico za sneg in svetilko. Če se odpravljate smučat ali v hribe, pa pri AMZS priporočajo, da imate v avtu poleg snežnih verig še vrečo peska, ki je koristen pri speljevanju na poledeneli podlagi.

Komentarjev 4
  • Gandi123 06:32 16.januar 2023.

    Sredi zime, teden dni za v ponedeljek zjutraj napovedovan sneg, je zopet presenetil dars ovce in komunalce! Visnjegorski klanec.... vse stoji!

  • pravičnik77 06:26 16.januar 2023.

    kot je slišati na prometnih informacijah, na avtocestah spet vse stoji. bravo DARS

  • rokobert 21:07 15.januar 2023.

    Kako voziti?...gas do konca,obračati z ročno,vsi ovibki prehitro voženi,pešce vse pošpricati z brozgo itd... Kaki neumni naslovi...ja kako pa smo vozili v socializmu,ko včasih dneve ni nihče splužil...smo zvozili sneg,in je krasno šlo...danes pa zapade dva centimetra in so vsi ...prikaži več že dneve pred tem posrani.