Slovenija
97257 ogledov

Novo glede snega: šlo bo do nižin, toda ...

Sneg, zima, vožnja Profimedia
Arso je izdal novo, natančnejšo vremensko napoved, kar se snega v prihodnjih dnevih tiče. Čeprav bo marsikje snežilo po snežinah, pa utegne sneg dež hitro stopiti.

V noči na ponedeljek se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo, meja sneženja se bo do jutra marsikje spustila do nižin. Prehodno bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem burja. V ponedeljek čez dan bodo padavine večinoma ponehale, so sporočili z Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso). 

V noči na torek bodo ponovno padavine, ki bodo zjutraj ponehale. Po nižinah bo povečini deževalo, le na Gorenjskem in Koroškem bo snežilo. V torek zvečer se bodo padavine znova okrepile, v noči na sredo bo po nižinah snežilo. V sredo bo pretežno oblačno, na jugozahodu bo rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter, so še zapisali pri Arsu. 

Vremenoslovci pri Meteoinfo Slovenija pa so dodali, da kljub številnim prognozam, ki so kazale na obilno sneženje, zadnji scenariji kažejo na to, da v nižinah pretiranega snežnega meteža ne gre pričakovati. "Večina izračunov trenutno kaže, da se bo sneg pogosto mešal z dežjem, zato v večjem delu nižin debelejše snežne odeje po vsej verjetnosti ne gre pričakovati. Napovedi se sicer še nekoliko spreminjajo," so zapisali na svoji Facebook strani. 

Koliko snega bo zapadlo? 

"Na to, koliko snega bo zapadlo, vplivajo številni dejavniki. Najpomembnejša je seveda temperatura. Tako je pri temperaturi pol stopinje pod ničlo učinek sneženja povsem drugačen kot pri temperaturi pol stopinje nad ničlo. V prvem primeru lahko v odvisnosti od intenzitete padavin zapade tudi dvakrat ali celo trikrat več snega. In povsem lahko se zgodi, da bo po nižinah za debelejšo snežno odejo tudi tokrat zmanjkala le kakšna stopinja," so izpostavili pri Meteoinfo Slovenija

Komentarjev 4
  • Boschtjan Zupanchich 00:07 15.januar 2023.

    Ja, Premalo Globalnega Segrevanja imamo, ker globalno segrevanje Ni Popolnoma Nič povezano z Globalnim onesnaženjem atmosere !!! ! !!! Ampak večini slepim zablodelim "znanstvenikom" to še ni jasno, čeprav poizkušajo v to prepričati tudi še slepo naivno neumno nepoučeno in ...prikaži več pokvarjeno Človeštvo,. ...

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 19:47 14.januar 2023.

    Že spet.. tresla se je gora, rodila se miš...