Zdaj tudi uradno: Jutri začnejo veljati nova pravila

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
S februarjem bo nastopila nova ureditev na področju testiranja za covid-19.
Oglej si celoten članek

Od torka vas bo lahko na PCR test napotil le zdravnik, s pozitivnim hitrim testom pa boste že smatrani kot okužena oseba, smo izvedeli iz naših virov. Ustrezne zdravstvene ustanove so že dobile navodilo, naj se pripravijo na spremenjen režim testiranja, smo še izvedeli.

V ponedeljek dopoldne je prišla tudi uradna potrditev. "Gre za začasen ukrep. Pri tem sledimo priporočilom stroke," je na novinarski konferenci o stanju pandemije glede spremembe pri testih dejal minister za zdravje Janez Poklukar. 

"Širom po Evropi so uvedli podobne pristope. Španija, Švedska, Danska, Finska, Hrvaška, Ciper, Češka, Norveška, Slovaška, Italija, Litva in Madžarska že imajo podobne protokole. Na uvedbo podobnih protokolov se pripravljajo še v Nemčiji in Avstriji," je pojasnil Poklukar.

Slovenija Zato pri rezultatih testov prihaja do zamud

Spremembe pri postopkih testiranja bodo nastopile zaradi vse večje obremenjenosti slovenskih laboratorijev, ti vse težje analizirajo naraščajoče število testov. Nekaj tisoč vzorcev se vsakodnevno analizira v južni Nemčiji, saj so kapacitete v naši državi zapolnjene.

V preteklih dneh so zasebni izvajalci razkrili, da so imeli s pretočnim časom obravnave testov v januarskih tednih veliko težav.

Pandemična statistika je medtem vendarle začela kazati znake umirjanja. Na poslednjo januarsko nedeljo je bilo izdanih manj TAN kod kot 23. januarja.

Janez Žibert, avtor modela razvoja epidemije, je napovedal, da bomo v drugi polovici februarja dosegli stanje, kot smo ga imeli v začetku januarja.

Predstojnik centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel je ocenil, da morda že marca karantene ne bodo več potrebne, če bo zdržal "obrambni zid, ki smo ga zgradili z imunostjo, prebolevnostjo in cepljenjem."

Slovenija Za PCR teste milijoni dnevno, v tujini bistveno ceneje

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 10:46 31. Januar 2022.

    PCT - Prisilno Cepljenje in Testiranje za polnjenje žepov koritarjev! 😡

  • 10:22 31. Januar 2022.

    od samega začetka nakladate ,veliko manj testirnih centrov je bilo in nenormalno veliko število testov na dan in ni bilo …

  • 09:57 31. Januar 2022.

    Pateticni rezimski placanec seveda uturi cepljenje cisto povsod. Samo ko se ugotavlja skodljivost teh zvarkov ga ni nikjer. Povrh vsega, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.