Slovenija
7458 ogledov

Zato pri rezultatih testov prihaja do zamud

Tjaša Žohar Čretnik NLZOH gov.si Tjaša Žohar Čretnik.
Slovenski laboratoriji se soočajo s povečanim številom vzorcev. Del vzorcev se vozi v Nemčijo, pri čemer je na začetku prihajalo do težav in zamud. Pojavlja se nova podvrsta različice omikron.

Na redni novinarski konferenci o stanju pandemije koronavirusa v Sloveniji je direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) - Tjaša Žohar Čretnik predstavila aktualne številke in izzive, s katerimi se srečujejo laboratoriji ob rekordnem obsegu okužb s koronavirsom.

"Številke gredo v nebo. Od novega leta obseg testiranja vsak teden naraste za 50 odstotkov. V NLZOH smo jih največ - 15.143 obravnali v torek. Danes smo jih obravnavali 13.071," je pojasnila Žohar Čretnikova.

Covid-19 UKC Ljubljana Zdravje Lejko Zupanc: Na intenzivnih terapijah ni bolnika z omikronom

Ob povečanem številu vzorcev prihaja do zamud pri poročanju rezultatov. "64 odstotkov rezultatov smo sporočili v predvidenem roku 24 ur. Povprečen pretočni čas je 20 ur. Več kot 48 ur je na rezultat čakalo 17 vzorcev, kar znaša 0,13 odstotka. Pri teh smo rok 48 ur zamudili za manj kot eno uro," je dejala in potrdila, da imajo prednost bolnišnični vzorci, tam so časi najkrajši možni. 

Razkrila je, da je pri testih, ki so jih poslali na analizo v Nemčijo, sprva prihajalo do zamud. "V laboratorij Eurofins v južno Nemčijo vsak dan pošljemo od 3.000 do 7.000 vzorcev. Zamude so bile večje prvi dan, ko je bil pretočni čas prekoračen pri desetih odstotkih vzorcev. Čez noč smo sistem postavili na novo. Na začetku smo vsak rezultat ročno prepisovali in to je bilo zamudno, zdaj to elektronsko nadgrajujemo. Vsi si prizadevamo, da bi teklo čim hitreje, zadeva se vsak dan izboljšuje."

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija Zdravje Koliko ljudi je v bolnišnici zaradi in koliko s covidom

Do zamud prihaja tudi zaradi slabo vzetih brisov. "Pri nekaterih vzorcih je treba analizo ponavljati, razlog za to so tudi slabo vzeti vzorci. Pa tudi inhibitorji, torej snovi, ki motijo PCR reakcijo. Razlogov je več, deleži teh testov pa so majhni. Razumemo nezadovoljstvo ljudi, toda še vedno večinoma poročamo v roku do 24 ur. Večina evropskih držav je imela rok 48 ur, tako da nam gre dobro," je zatrdila direktorica NLZOH.

En primer nove podvrste omikrona

Žohar Čretnikova je podala še nekaj podatkov o širjenju različice omkiron, ta je v Sloveniji postala prevladujoča v dobrih treh tednih. Delež te različice že presega 90 odstotkov.

Pojavlja se že podvrsta omikrona - različica BA.2. "Pri nas imamo en primer iz Podravja. Govorimo o posameznih primerih, to podvrsto bolj podrobno spremljata Danska in Velika Britanija. Zanesljivih ocen, koliko bolj kužna je ta različica, nimamo," je še dejala vodja največjega slovenskega laboratorija.  "Vsak val je hujši in pridobiva na dimenzijah. Šestega vala si gotovo ne želimo," je dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.