Zdravje
6601 ogledov

Koliko ljudi je v bolnišnici zaradi in koliko s covidom

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija Profimedia
Carotta je pojasnil, da je bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje zaradi covida-19, trenutno približno 58 odstotkov. V začetku januarja je bil ta delež 80-odstoten.

Koordinator covidnih bolniških postelj pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta je predstavil aktualno stanje v bolnišnicah. V petem valu, ki je presegel vse do sedaj znane rekorde novo okuženih, se bolnišnice soočajo z nekoliko drugačnimi težavami, kot so jih bili vajeni do zdaj. 

Testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju COVID-19 V SLO Zdravje Novih okužb več kot je prebivalcev Trbovelj

Zaradi praviloma blažjega poteka bolezni sprejemi simptomatskih bolnikov, ki so hospitalizirani izključno zaradi covida-19, niso več tako pogosti. Opazen je tudi trend upadanja hospitalizacij na intenzivnih oddelkih.

Ponekod na bolniških kar petina osebja

Namesto tega se bolnišnice soočajo z izpadom kadra, saj je omikron izredno nalezljiv. Kot je pojasnil Carotta, je v nekaterih bolnišnicah okuženih kar petina zaposlenih, kar otežuje organizacijo dela zdravstvenega osebja. Zaposleni so se okužili v službi ali doma, nekateri so okužbo prenesli tudi na paciente. Vdorov virusa v t. i. belo cono je veliko in če zboli eden od pacientov na oddelku, okužbo hitro prenese na vse ostale paciente. 

Vse več je tudi takšnih pacientov, ki denimo pridejo v bolnišnico zaradi zloma gležnja in so ob sprejemu negativni, nato pa se virus razvije, kar zazna tudi PCR test. Zato se covid oddelki polnijo z bolniki, ki so bolnišnično zdravljenje potrebovali zaradi druge patologije, pa so se vmes okužili s covidom-19. Tudi če je potek covida-19 blag, se zdravijo na covidnih oddelkih. 

Carotta je pojasnil, da je bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje zaradi covida-19, trenutno približno 58 odstotkov. V začetku januarja je bil ta delež 80-odstoten.

Resda različica omikron povzroča blažji potek od prejšnjih različic, a po besedah koordinatorja covidnih bolniških postelj bolezni še ne smemo zanemariti. Predvsem dovzetni za težji potek so imunsko oslabeli bolniki, zato jih je treba zaščititi.

Kapacitete covidnih postelj se bodo povečevale glede na potrebe, je povedal. Zaenkrat velja, da so vsi tisti, ki so potrjeno okuženi, premeščeni na covid oddelek oziroma so izolirani od drugih bolnikov.

V naslednjih dneh bo vlada začela sporočati tudi, koliko bolnikov se zdravi s covidom-19 in koliko zaradi covida-19.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • bobubob 16:09 27.januar 2022.

    Imunsko so oslabeli zaradi 'cepljenja'. Dokazov dovolj. Ker menda smrtna kazen ni humana, naj 'zvezde tega šova' obsodijo na dodatna dva šusa 'cepiva', tista najbolj učinkovita, kot npr. Fizer serija EM0477. Več je v neki državi zaščitenih, več lokalnih zvezd ...prikaži večd naj dobi dodatno zaščito.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 11:18 27.januar 2022.

    Bravo, torej, če še niso okuženi, jih okužite v bolnišnici...

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:04 27.januar 2022.

    A tale Karota se vedno vleče plačo za koordinacijo postelj? Covidni dobickar

Sorodne novice