Zdravje > Aktualno
3066 ogledov

Novih okužb več kot je prebivalcev Trbovelj

Testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Saša Despot množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s hitrimi testi na novi koronavirus pred torkovim ponovnim odprtjem šol za učence prve triade in vrtcev v devetih slovenskih regijah z boljšo epidemiološko sliko
Število okužb še vedno narašča, omikron že kaže zobe.

V sredo so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ob 19.707 PCR-testih potrdili 14.206 okužb, kar je drugo najvišje število okuženih z novim koronavirusom na dan. Prejšnjo sredo so jih potrdili 10.294. Delež pozitivnih testov je bil včeraj 72,1-odstoten. Samo včeraj je bilo tako potrjenih okužb za srednje veliko slovensko mesto, več na primer, kot imajo Trbovlje prebivalcev (po podatkih za leto 2020 13.822.)

Omikron že kaže zobe

Če je bilo včeraj na covid oddelkih še 670 bolnikov, se je danes to število zvišalo na 707, intenzivno nego je včeraj potrebovalo 127 bolnikov, danes 125.

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija Zdravje Koliko ljudi je v bolnišnici zaradi in koliko s covidom

V primerjavi s stanjem na novega leta dan, je danes na  covidnih oddelkih slovenskih bolnišnic 200 bolnikov več, je na novinarski konferenci vlade povedal koordinator covidnih bolniških postelj pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta. "Število intenzivnih pacientov število na srečo pada, kar je pozitivna zgodba. Od prvega januarja je to število manjše za 35," je pojasnil.

Covid-19 UKC Ljubljana Zdravje Lejko Zupanc: Na intenzivnih terapijah ni bolnika z omikronom

Po njegovem v zadnjih dneh omikron že kaže zobe, kar je bilo glede na število dnevno potrjenih okužb pričakovano. "Tako se je v zadnjih dneh povečalo število bolnikov, ki pa imajo resno obliko bolezni," je dodal Carotta. 

Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 143.696 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa je pri 12.368.

V sredo so opravili tudi rekordno število 104.930 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Največ okužb od začetka epidemije so zdravstveni delavci potrdili v torek - 17.491. Delež pozitivnih testov je bil 76,3-odstoten.

Dodatnih obremenitev PCR-testiranja na inštitutu ne bodo zmogli

Seveda iz tega podatka ni mogoče razbrati, kolikšne so zamude pri potrjevanju okužb, ki nastajajo zaradi visokega števila testiranj PCR. Zaposleni na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo delajo na skrajnem robu svojih zmožnosti, od 12 do 14 ur dnevno, je v včeraj opozoril predstojnik IMI Miroslav Petrovec. IMI je eden od dveh laboratorijev, ki analizirata večino vzorcev za PCR-testiranje na koronavirus v Sloveniji.

Po mnenju Petrovca mora PCR-testiranje ostati osnovna diagnostika koronavirusa za rizične skupine ljudi, hospitalizirane in zdravstvene delavce.

Petrovec je poudaril, da dodatnih obremenitev PCR-testiranja na inštitutu ne bodo zmogli. Pojasnil je, da se s strokovnjaki dogovarjajo glede možnosti spreminjanja strategije testiranja na koronavirus. Na Hrvaškem denimo kot potrdilo o okužbi s koronavirusom od 12. januarja zadostuje hitri test.

Dokler se krivulje ne obrnejo navzdol, sproščanja ne bo

Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj pojasnil, da so v petem valu zaradi koronavirusne različice omikron praktično vse postavili na novo, od testiranja, karanten, izolacij, delovanja mikrobioloških laboratorijev do organizacije bolnišnic. Za sproščanje protiepidemičnih ukrepov pa je tveganje po njegovih besedah za zdaj še vedno preveliko.

 

 
Komentarjev 4
 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 11:06 27.januar 2022.

  2. 052.000 € je vlada v torek zapravila za testiranje. Res smo bogati ,da tako mečemo denar covidnim dobičkarjem.

 • bobubob 10:11 27.januar 2022.

  Ustvarjanje panike, strahu in odvisnosti od Vlade, ki materinsko skrbi za nas. Kot nekdaj v socializmu - s tem, da nas takrat niso tako odkrito, vsem na očeh, fizično zastrupljali. Mentalno seveda, a tile današnji to počno prav tako. In ...prikaži več mislijo, da bomo pozabili. Morda imajo celo prav, saj smo jim v preteklosti oprostili marsikaj, zato pa je danes tako, kot je.....Nas že obletavajo tiči raznih barv, drobtine padajo z mize, paraziti se dobrikajo, volitve so tu.... ampak igel pa še niso skrili...

 • rd2dmk2 10:07 27.januar 2022.

  decembra so rekli ena četrtina je ogroženih. 12.000 krat 30 dni je 360.000 . konec je vsi smo predihali covid. zdej pa nehite in gremo mirno in lepo naprej v svetlo prihodnost . Logarca ti pa namest da oblačiš majčke ...prikaži veččke z neumestnimi napisi pa rajš sleci to majčko, pa bo covid kar ga je še ostal krepnu v momentu.