Svet
28472 ogledov

Skoraj povsod ukinili maske in PCT potrdila!

London pandemija Epa
V Angliji so danes sprostili skoraj vse ukrepe za zajezitev pandemije, na Danskem pa se vračajo v življenje, kot so ga poznali pred epidemijo.

V večini notranjih prostorov v Angliji tako niso več obvezne maske, na večjih prireditvah in v klubih pa jim ni več treba preverjati covidnega potrdila. Odpravili so tudi priporočilo dela od doma, poročajo tuje tiskovne agencije.

Med drugim se sproščajo tudi omejitve pri vstopu v Anglijo. Od 11. februarja naprej cepljenim proti covidu-19 ne bo treba več opraviti testa ob prihodu.

Vlada Borisa Johnsona je ukrepe, ki so jih uvedli zaradi različice omikron, sprostila, potem ko so v začetku januarja opazili strm padec števila okužb. V preteklih dnevih se je število potrjenih novih okužb ustalilo, dnevno tako poročajo o 80.000 do 100.000 okužbah.

Anglija ima skoraj 56 milijonov prebivalcev. Če bi imela Slovenija enako stopnjo okuženosti, bi imela dnevno med 2.800 in 3.500 potrjenih primerov. V četrtek smo jih pri nas potrdili več kot 14.000.

Omikron cepljenje testiranje COVID-19 V SLO Zdravje Takšne so številke po rekordnem dnevu

Še naprej so maske obvezne na vlakih in avtobusih v angleški prestolnici London, tudi v nekaterih trgovinah še naprej pozivajo k nošenju mask.

V Veliki Britaniji lahko vlada odloča o ukrepih le za Anglijo. Škotska, Wales in Severna Irska ukrepe sprejemajo avtonomno.

London pandemija | Avtor: Epa Epa

Prva država v EU z odpravo ukrepov bo Danska

Danska bo kot prva članica Evropske unije kljub rekordnim okužbam s koronavirusom prihodnji teden odpravila skoraj vse omejitvene ukrepe, je v sredo napovedala predsednica vlade Mette Frederiksen. Pri tem vlada računa, da bo pri spopadu z blažjo različico omikron pomagala visoka stopnja precepljenosti v državi.

S 1. februarjem Dancem na večini krajev ne bo treba več nositi mask ali kazati potrdil o cepljenju, barom in restavracijam se ne bo treba več predčasno zapirati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Frederiksenova je ta korak označila za mejnik. "Poslavljamo se od omejitev in pozdravljamo življenje, ki smo ga poznali pred pandemijo," je dejala.

Na Švedskem bodo omejitve veljale še vsaj dva tedna, vendar je ministrica za zdravje Lena Hallengren dejala, da bi lahko "večino omejitev" odpravili že 9. februarja, če se bodo razmere do takrat stabilizirale. Francija in Irska sta zaradi nižje stopnje hospitalizacij kot v prejšnjih valovih prav tako že napovedali odpravo ali znatno zmanjšanje omejitev.

Na odločitev vplivala visoka precepljenost

Vlada z odpravo omejitev sledi navodilom pristojne državne komisije za nadzor bolezni, ki je priporočila postopno odpravo izrednih ukrepov za boj proti pandemiji. Pri odpravi ukrepov glavno vlogo igra visoka stopnja precepljenosti prebivalstva. Na Danskem je namreč cepljenih več kot 80 odstotkov vseh prebivalcev, polovica pa je že prejela poživitveni odmerek.

Kljub velikemu številu okužb zdaj prevladujoča različica omikron na Danskem števila bolnikov na enotah intenzivne nege in na respiratorjih ni povečala.

Obvezno testiranje bo sicer odvisno od cepilnega statusa za nekatere še naprej veljalo ob vstopu v državo. Testiranje in drugi previdnostni ukrepi ne bodo obvezni, vendar bodo še vedno priporočljivi.

Danska že več dni sicer podira rekorde v številu okužb. V državi s 5,8 milijona prebivalcev so v sredo zabeležili 46.747 novih primerov okužb. Število okužb je sicer visoko, a naj bi glede na oceno zdravstvenih oblasti epidemija kmalu dosegla svoj vrh.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 12
 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 00:22 28.januar 2022.

  Tole vse skupa je že tako hecno, da meji na bizarno! V vsaki državi posebej!

 • zlatko2 18:59 27.januar 2022.

  Ja v teh državah je pa druga mentaliteta,ljudje so se cepili,so precepljeni in ni antipropagand in tako velikega nasprotovanja ,kot pri nas!

 • jate 18:43 27.januar 2022.

  JANŠA kdaj boste to uvedli v SLO,? 23.aprila tik pred volitvami al kdaj,hahaha